Miljoenenfraude Telesur onthuld

Article – Miljoenenfraude Telesur onthuld

PARAMARIBO, 23 januari 2024 – Een recent uitgelekte brief heeft ernstige malversaties en vormen van zowel corruptie als fraude bij Telesur aan het licht gebracht.

Doofpot

Door de vermeende acties is de staat Suriname (Telesur is een parastataal / staatsbedrijf – redactie) financieel zwaar benadeeld is.

De brief, geschreven door Michel Boetius, voormalig Manager Wholesale & International Relations bij Telesur, onthult een reeks van zware beschuldigingen van ernstige fraude binnen het bedrijf.

Telesur erkent de fraude, maar wil niet dat men het vermeldt

De belangrijkste beschuldiging in de brief betreft de manipulatie van internationaal telefoonverkeer, ook bekend als 'lekverkeer'.

Lekverkeer?

Via een constructie binnen de holding van Kirpalani N.V. konden bepaalde personen tegen lokale kosten onbeperkt naar het buitenland bellen.

Deze vorm van misbruik was mogelijk doordat er een (al dan niet bewust aangelegd) technische fout binnen de systemen van Kirpalani zat.

Deze zorgde er vervolgens voor dat het telefoonnetwerk dacht lokaal actief te zijn, maar via een "lek" in techniek toch naar het buitenland wist door te dringen.

Op deze manier is er voor miljoenen USD gebeld, zonder dat hier ooit voor is betaald (maar het bedrag is wel door de internationale operators bij de Staat in rekening gebracht).

Suriname Nieuws
gratis app

De illegale praktijken hebben geleid tot aanzienlijke financiële verliezen voor Telesur.

Aangepaste tarieven

Boetius wijst daarbij ook op de onredelijke en onnodige prijsverhogingen die Telesur aan zijn klanten oplegt.

Onlangs nog nam men in het kader van "nieuwe sociale initiatieven" afscheid van de oude tarieven waarna deze flink werden verhoogd.

Telesur neemt het de klokkenluider kwalijk dat hij eerlijk is

Na zijn onthullingen staat Boetius op volledig non-actief bij Telesur, een besluit waartegen hij zich verzet. De nu ontdekte fraude is niet de eerste die Boetius naar buiten brengt, vandaar dat hij al sinds 2022 persona non grata is bij het staatsbedrijf.

Hij streeft naar een terugkeer naar zijn functie en probeert dit al twee jaren te onderbouwen doordat hij veel heeft bijdragen aan de omzet van het bedrijf en het blootleggen van diverse fraudegevallen.

Fraude op niveau

Volgens Boetius worden medewerkers en leidinggevenden bij Telesur inconsistent behandeld.

Hoewel hij zeer concrete aanwijzingen heeft voor de betrokkenheid van zelfs directieleden bij de fraude, worden zij niet op dezelfde wijze aangepakt als reguliere medewerkers.

Boetius heeft zijn bevindingen en klachten uitgebreid gedocumenteerd en gerapporteerd aan de relevante autoriteiten, waaronder de Raad van Ministers van Suriname.

Hij hoopt op een rechtvaardige behandeling van zijn zaak en de fraudegevallen binnen Telesur.

Geen enkel ministerie wil echter reageren op de bevindingen, volgens Boetius omdat er binnen de kring rondom het ministerteam ook flink wordt gesjoemeld met gratis (of goedkoop) bellen naar het buitenland.

Het melden van fraude lijkt erger te zijn dan de corruptie zelf

Telesur erkent in een reactie wel de fraude en de enorme verliezen die nu op de staat worden afgewend, maar vindt niet dat Boetius dit naar buiten had mogen brengen.

In een schriftelijke reactie op zijn bewijzen leggen ze vooral de focus op het onthullen van Boetius zelf, zonder inhoudelijk op de corruptie in te gaan.

Bewijsstukken

De brief die Boetius heeft opgesteld is vrij lang en bevat veel technische data en cijfers. Een eenvoudige samenvatting van zijn bevindingen staat hieronder in het kort vermeld.

Ik heb eerder fraudegevallen gemeld bij Jubithana

Betreft: Beroep bij de RvM inzake onrechtmatig besluit directeur Telesur.

Zijne Excellentie,

Dit schrijven richt ik tot u in uw hoedanigheid van voorzitter van de Raad van Ministers (RvM).

Het betreft in deze mijn case welke ik in een eerder schrijven van 18 april 2023 en 30 juni 2023 gericht aan de Minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) dhr. A. Jubithana.

Toen ik corruptie aan het licht bracht, werd ik non-actief

In mijn voormeld schrijven ben ik, Michel Boetius in beroep gegaan tegen een onrechtmatig besluit van de directeur van Telesur, inhoudende dat ik op non-actief gesteld ben in verband met de afwikkeling van mijn dienstbetrekking bij Telesur.

Ik protesteer echter met klem tegen dit besluit en wens mijn werkzaamheden te hervatten.

De minister is op de hoogte gesteld van alle corruptie

Behalve de meest recente melding zijn er tijdens het gesprek (met de minister – redactie) ook de overige fraudegevallen binnen Telesur aan de orde gekomen.

Deze heb ik ontdekt tijdens het uitvoeren van mijn werkzaamheden als Manager Wholesale & International Relations.

Men kon duur bellen tegen bijna gratis, lokale tarieven

Zoals aangegeven heb ik in juni 2019 een ernstig fraudegeval ontdekt binnen Telesur.

Telesur wordt namelijk zwaar benadeeld met internationaal verkeer.

Men bracht internationaal verkeer als nationaal verkeer binnen bij het netwerk van Telesur waarbij het bedrijf dus direct en ernstig financieel werd benadeeld.

Onderzoekt wijst uit dat zelfs managers fraude plegen

Dit staat bekent als "lekverkeer" binnen Telesur, maar het gaat feitelijk om illegaal verkeer of oneigenlijk verkeer.

Nadat ik het onderzoek heb gedaan en een verslag hierover heb uitgebracht, is komen vast te staan dat dhr. August Imang (manager van Telesur) samen met dhr. Normann Kleine het staatsbedrijf Telesur bewust en op grote schaal aan het benadelen zijn.

Men doet niets aan de corruptie waarbij Kirpalani actief is

Op mijn bevindingen is geen actie op ondernomen vanuit de leiding van het bedrijf waardoor de zaak zo is gelaten zonder maatregelen.

Gebleken is dat bij de dienst Kirpalani Kom via een omweg internationaal verkeer wordt gebracht op het netwerk van Telesur.

Hierdoor loopt Telesur enorm veel opbrengsten mis voor internationaal verkeer.

Amerika heeft de staat Suriname hoge rekeningen gestuurd

In maart 2021 blijkt dat er alweer fraude plaatsvindt, en wederom middels illegaal internationaal verkeer, verzonden vanuit ons eigen lokale netwerk.

Het blijkt dat Telesur blijvend wordt benadeeld en men willens en wetens hier niet tegen optreedt..

In dit nieuwe geval, dat overeenkomt met andere gevallen die door mij gemeld zijn, gaat het om internationaal verkeer naar het bedrijf Verizon in de USA.

Het OM heeft niet de kennis om deze fraude op te sporen

Uiteindelijk is het OM gevraagd (door Telesur – redactie) om een onderzoek te doen richting de door mij genoemde werknemers (in dit artikel zijn ze weggelaten – redactie).

Daar het echter om complexe technische fraude gaat zal het OM specifieke deskundigheid nodig hebben welke mogelijk ontbreekt bij hun.

Ik moet bewijsstukken goed laten keuren door een crimineel

Nadat ik bepaald e-mail en WhatsAppverkeer heb blootgelegd met bewijzen, is mij gevraagd deze bewijsstukken (voor onderzoek bij het OM – redactie) te overleggen met een zekere heer Kleine.

Dit terwijl binnen Telesur reeds bekend was, vanwege een onderzoek van 2016, dat dhr. Kleine juist constant met corrupte en illegale zaken bezig is op het netwerk van Telesur.

De directeur van Telesur handelt tegen het organogram in

Het bevreemdt mij dat de directeur van Telesur, die op de hoogte is dat mijn zaak in behandeling is bij de Raad van Ministers, aan alle onderzoeken en processen voorbijgaat en mij op non-actief blijft laten zetten.

Deze aanpak van de directeur van Telesur is dus niet juist, daar er uit dit handelen blijkt dat hij het gezag van de RvM desavoueerde, terwijl die boven zijn status staan.

Men probeert willens en weten alles in de doofpot te stoppen

Het lijkt alsof er alles aan wordt gedaan om mij met ontslag te sturen waardoor hierna alles in de doofpot kan worden gestopt.

Het negeren van deze grote fraudezaak en het handhaven van de schuldigen, inclusief een case waarbij zelfs de onderdirecteur betrokken is, lijkt mij een kwalijke zaak.

Hiermee komt er dus ook een eind aan de verdere fraude onderzoeken die ik aan het licht heb gebracht.

Mr. Michel J Boetius, MBA
Manager Wholesale & International Relations Telesur

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet de fraude onderzocht worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!