Verdachten Pikin Saron langer vast

Article – Verdachten Pikin Saron langer vast

PARAMARIBO, 22 januari 2024 – De verdachten van de opstand in Pikin Saron zitten alweer bijna een jaar zonder aanklacht in voorarrest.

Moorden

Alhoewel er ook twee inheemsen op lugubere wijze zijn vermoord tijdens de protesten, zijn de verantwoordelijken daarvoor nooit achterhaald en lijkt het onderzoek gestaakt of in een doofpot beland.

De kantonrechter heeft onlangs het verzoek tot voorlopige vrijlating van de vijf opstandelingen uit Pikin Saron wel afgewezen; zij zouden staatsgevaarlijk zijn, al werd niet verteld waarom.

De beslissing kwam ondanks de inspanningen van hun advocaten.

Op vrijdag werd het verzoek ingediend, maar de openbare aanklager maakte direct bezwaar. Dat dit zo snel ging, zelfs binnen een uur, is een unicum in de Surinaamse geschiedenis.

De advocaten, waaronder Dubois, Kanhai en Castelen, hadden een uitgebreide lijst van getuigen en argumenten voorgelegd.

In no-time besloot de rechter dat men staatsgevaarlijk was

Echter, de Officier van Justitie (OvJ) was hier tegen en nam nauwelijks de moeite om het in te lezen of de argumenten aan te horen. De behandeling van de zaak is uitgesteld tot later deze maand.

Verdachten

De verdachten, Jonathan A., Joshua H., Mitchel B., Rodney M. en Guiliano Z., zijn beschuldigd van verschillende misdrijven, waaronder schietpartijen, gijzelingen en vernielingen in Pikin Saron.

Zoals gezegd is de moord op de inheemsen verder niet onderzocht. De verantwoordelijke agenten zijn nooit tot de orde geroepen en hoeven zich hier ook niet voor te verantwoorden.

De advocaten benadrukten dat preventieve hechtenis een preventieve maatregel zou moeten zijn en niet als strafmiddel moet worden misbruikt.

De inheemsen worden juridisch afwijkend behandeld

Ze stelden dat het recht op onschuld en de vrijheid om de strafrechtelijke vervolging te ondergaan in acht genomen moet worden. Volgens hen wordt preventieve hechtenis in Suriname vaak standaard toegepast, ondanks wettelijke bepalingen.

Sterke argumenten

Ze baseerden hun argumenten op het Surinaams Wetboek van Strafvordering, het Amerikaans Verdrag inzake de Rechten van de Mens (AVRM) en jurisprudentie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens.

Het verzoek van de advocaten omvatte zeven pagina's met 29 argumenten.

"Er zijn getuigen en documenten, maar men luistert niet"

Desondanks verzette de openbare aanklager zich tegen het verzoek en benadrukte de ernst van de ten laste gelegde feiten.

De zaak is uitgesteld tot 30 januari, tot die tijd blijven de verdachten hoe dan ook vastzitten. Gratie is niet mogelijk.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet de moord op de inheemsen ook onderzocht gaan worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!