Radjesh : grondmakelaar mennonieten

Article – Radjesh : grondmakelaar mennonieten

PARAMARIBO, 23 januari 2024 – Langzaam maar zeker wordt er steeds meer duidelijk over de geplande massale vernietiging van ons oerwoud. Bij alle onderzoeken komt daarbij steeds vaker één naam naar boven, en die is niet van de gehate Ruud Soeverein maar ene Radjesh Ramgolam.

Vernietigen

De regering van Suriname heeft grote plannen om een enorm groot deel van ons Amazonewoud te vernietigen.

Op die manier wordt ruimte gemaakt voor intensieve landbouwprojecten die de verkregen grond in hoog tempo zullen leegzuigen.

Als de deal wordt afgerond, zal dit hebben geleid tot een ongekende ontbossing en vernietiging van ons oerwoud.

De president wil tot 5% van Suriname opofferen voor geld

De landdeals die worden overwogen zouden het Ministerie van Landbouw en een groep particuliere entiteiten de mogelijkheid geven om landbouwactiviteiten uit te voeren op honderdduizenden hectaren land. Hiervan bestaat het grootste deel uit het Amazonewoud.

Volgens documenten, die dateren van september 2022, is het ministerie van Landbouw geïnteresseerd in ongeveer 350.000 hectare land verspreid over verschillende districten.

Particuliere landontwikkelaars zijn daarbij geïnteresseerd in naar schatting nog eens 12.500 hectare.

Als er ontbost wordt, zou dat een verlies van ongeveer 2% van de totale bosbedekking van het land betekenen.

Ook gaan er cijfers rond van zeker 1.000.000 hectare oerwoud, wat neerkomt op ongeveer 5% van ons land dat verkocht wordt.

Sommige van de percelen liggen in de noordelijke districten Coronie en Nickerie, waar een deel van het land al aangetast is door eerdere landbouwontwikkeling.

Maar andere liggen in het zuiden, in Sipaliwini, een uitgestrekt en grotendeels onbewoond district met intact oerbos.

Ministerie, president, zakenlieden... iedereen lijkt betrokken

Het Ministerie van Landbouw en het Ministerie van Landbeleid en Bosbeheer reageerden niet op een verzoek om commentaar. Verschillende milieugroeperingen zeggen dat ze niet zeker weten wat de plannen van de ministeries zijn en uitten hun frustratie over het gebrek aan transparantie.

Uit de gelekte documenten blijkt dat het kabinet van president Chan Santokhi ook direct betrokken is bij het proces en in sommige gevallen “gecorrigeerde” versies van de kaarten voor “het beschikbaar stellen van de locaties” naar het ministerie van Landbouw heeft gestuurd.

De landdeals komen op een moment dat de regering van Santokhi worstelt met schulden en inflatie die de voedselonzekerheid in ons land hebben verergerd.

Uitbreiding van de landbouwsector is door de president voorgesteld als oplossing voor het probleem.

Dat daarbij tot 5% van het land wordt vernietigd moet op de koop toe genomen worden.

Ook het kabinet van de president reageerde niet op een verzoek om commentaar voor dit artikel.

Stichtingen

In totaal hebben vijf particuliere entiteiten op exact dezelfde dag interesse getoond in het ontwikkelen van landbouwactiviteiten in ons oerwoud.

Het gecombineerde gebied van ongeveer 12.500 hectare ligt in het district Sipaliwini en dat moet dan als verloren beschouwd worden.

Opvallend genoeg is elke entiteit geregistreerd als een stichting, een juridische constructie die leden beperkte aansprakelijkheid biedt en een gemakkelijke eigendomsoverdracht mogelijk maakt. Dat laatste is handig aangezien op die manier de grond kan worden doorgespeeld aan de mennonieten.

Ramgolam en Sowdager treden op als 'landmakelaar'

Al deze vijf stichtingen zijn verbonden aan één inwoner van ons land genaamd Radjesh Ramgolam.

Hij heeft zichzelf aan de onderzoekjournalisten van Mongabay geïdentificeerd als een landmakelaar. De stichtingen die op zijn naam de grond willen doorspelen zijn;

Een andere stichting, de Gaziantep Asset Management Foundation, is verbonden met zowel deze Ramgolam als iemand met de naam Vinodjkumar Sowdager.

De stichtingen staan geregistreerd op adressen in de hoofdstad Paramaribo en in het district Wanica, net buiten de hoofdstad.

Geen van de stichtingen heeft sociale media of een website, ook waren ze niet bereikbaar voor commentaar.

Lastige materie

De aanvragen voor land werden verdeeld over deze vijf verschillende stichtingen omdat het interessegebied te groot is, vertelde Ramgolam aan Mongabay via de telefoon.

En het doorspelen van zulke enorme lappen grond kan “problemen” met de regering veroorzaken.

Hij gaf geen commentaar op wat voor soort problemen, alleen dat landdeals “gevoelig” kunnen liggen in de Surinaamse media.

Radjesh : de constructie is veiliger voor ons en de belangen

De landdeals dateren allen van januari 2022 en werden in juli van dit jaar nog steeds besproken met de president.

Meneer de president

In berichten van het kantoor van president Santokhi, die Mongabay heeft ingezien, wordt specifiek gevraagd naar een update van de voortgang van de gronduitgifte.

“U wordt vriendelijk verzocht om de president te voorzien van informatie over de status van de aanvraag,” luidde een van de berichten.

De president persoonlijk werd gevraagd "haast te maken"

Ramgolam zei dat hij van plan is om het land in stukken te verdelen en door te spelen als een zakelijke onderneming.

Hij noemde het verbouwen van soja en cashewnoten, maar weigerde verder commentaar te geven voor dit artikel.

Bron : Mongabay


— UW MENING —

Snapt u ergens dat mensen hieraan meewerken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!