🧪 Helicopter op Mars stopt

Article – 🧪 Helicopter op Mars stopt

PARAMARIBO, 26 januari 2024 – De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft na drie jaar besloten de missie van hun Mars helikopter, Ingenuity, te beëindigen.

Beschadigd

Het toestel is onbruikbaar geworden door schade aan één of meerdere rotorbladen.

Een noodlanding op Mars werd de helicopter fataal

"Ingenuity's baanbrekende reis, de eerste van een luchtvaartuig op een andere planeet, is nu ten einde," aldus Bill Nelson van NASA in een videoboodschap.

De Ingenuity ondervond problemen tijdens zijn voorlaatste vlucht, waarbij het een noodlanding moest maken.

Op 18 januari, tijdens zijn laatste vlucht, verloor de helikopter contact met de Marsrover Perseverance, die fungeerde als zijn controlestation, tijdens de landing.

Hoewel het contact de volgende dag hersteld werd, bleek uit later ontvangen beelden dat het toestel schade had opgelopen.

Ondanks het vroegtijdige einde van de missie beschouwt NASA de operatie als een succes.

Groot succes

Oorspronkelijk ontworpen voor slechts vijf testvluchten over een periode van dertig dagen, heeft de Ingenuity sinds april 2021 maar liefst 72 vluchten volbracht.

De helikopter heeft hiermee zijn bereik veertien keer verder uitgestrekt dan gepland en is het eerste toestel dat een vlucht heeft gemaakt op een andere planeet.

In plaats van 5 rondjes, vloog de helicopter er ruim 70

Nelson benadrukt het belang van dergelijke missies voor toekomstige verkenningen in ons zonnestelsel en de voorbereiding op menselijke expedities naar Mars.

Bron : NASA / NOS / beeld : Langeman Produkties


— UW MENING —

Wist u van deze helicopter?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!