Suriname buitengesloten door regio

Article – Suriname buitengesloten door regio

PARAMARIBO, 26 januari 2024 – Terwijl president Santokhi er nog steeds van uit gaat dat "de alles verbindende brug" (over de Corantijn – redactie) zoals beloofd voor 2025 af is, lijken onze buurlanden juist met een grote boog om Suriname heen te lopen. Of te varen.

Belangrijke samenwerking

De grote – en iets minder grote – spelers Guyana, Trinidad, Tobago en Barbados hebben namelijk gezamenlijk een groot en baanbrekend plan onthuld voor een nieuwe regionale (veer-)verbinding.

De buurlanden gaan passagiers en vracht beter organiseren

Deze samenwerking, geleid en aangestuurd door de president van Guyana, Irfaan Ali, is bedoeld om zowel passagiers als vracht sneller, goedkoper en gemakkelijker tussen de landen te vervoeren.

Opvallend genoeg is Suriname niet betrokken bij dit initiatief. Daarbij zijn we ook nooit genoemd als mogelijke participant en niemand van onze regering heeft zelfs maar op het plan gereageerd.

De afwezigheid van ons land binnen zowel dit plan als op het internationale podium leidt tot speculaties over beweegredenen voor deze uitsluiting.

De absentie roept extra vragen op, aangezien zowel president Santokhi als minister Ramdin graag benadrukken hoe goed de relaties met onze buurlanden zijn sinds zij de scepter zwaaien.

Geen ruzie

Geen van de betrokken landen heeft een zeer goede band met Suriname, maar leeft ook niet direct met ruzie of in onmin.

Guyana heeft onze regering bijvoorbeeld betrokken bij zowel de olie– en gassector als de exploitatie van een aluminiumindustrie. Tot op heden heeft de regering daar inhoudelijk niet op gereageerd, behalve dat "we het zelf wel afkunnen zonder hulp".

Suriname wordt buitengesloten van de handelsbetrekkingen

Trinidad en Tobago hebben Suriname daarbij in het verleden wel eens hulp aangeboden bij het implementeren van lokale content; wederom geen reactie van Santokhi.

En Barbados heeft serieuze interesse getoond in de Surinaamse fruitexport, maar ook dat bleef onbeantwoord.

Grote, gemiste kans

De blijkbaar zelfgekozen uitsluiting van Suriname aan deze belangrijke, nieuwe economische handelslijnen kan worden gezien als een gemiste kans voor onze nodige ontwikkeling.

Het is daarom van essentieel belang dat Suriname zich uitspreekt tegen de landen en streeft naar gelijke kansen in regionale samenwerkingsverbanden.

Dit zal cruciaal blijken om de belangen van ons land te waarborgen en een actieve rol te gaan spelen in de handelsbetrekkingen van de Caricom.

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : R. Stugard / via GFC Nieuws


— UW MENING —

Ziet u het als gemiste kans?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!