🧪 Japanse maanlander leeft (weer)

Article – 🧪 Japanse maanlander leeft (weer)

PARAMARIBO, 29 januari 2024 – De ruimtevaartorganisatie van Japan, JAXA, heeft opnieuw verbinding weten te maken met hun eigen maanlander.

SLIM was dom

De lander, betiteld als SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), was tijdelijk dom aangezien hij een paar meter buiten de beoogde plek op de maan neerkwam en zijn zonnepanelen daardoor niet wist te benutten.

Door het probleem met de zonnepanelen werd de verbinding met de lander kort na de landing alweer verbroken.

Het probleem ontstond doordat de zonnepanelen niet correct naar de zon konden worden gericht, waardoor het apparaat geen stroom kreeg.

De interne batterij kon de lander slechts enkele uren van energie voorzien, wat resulteerde in het verlies van communicatie.

Gelukkig heeft een verandering in de positie van de zon ervoor gezorgd dat de zonnepanelen nu wel weer voldoende elektriciteit genereren, waardoor JAXA (de Japanse NASA – redactie) het contact met de maanlander alsnog heeft kunnen herstellen.

Snelheid geboden

Met de herstelde verbinding probeert Japan nu zoveel mogelijk onderzoeksdata die door de maanlander zijn verzameld, te verkrijgen.

Dit moet wel zeer snel gebeuren, aangezien de maannacht – die ongeveer veertien aardse dagen duurt – binnenkort alweer aanbreekt op de plek van de landing.

Gedurende deze periode kunnen de zonnepanelen, logischerwijs, geen stroom opwekken en zal de temperatuur extreem dalen.

Het wordt dan zoveel graden onder het vriespunt dat JAXA verwacht dat de maanlander het niet zal overleven, iets waar men vooraf overigens ook al vanuit ging.

Landingstechnieken

Een van de hoofddoelen van SLIM was het testen van nieuwe landingstechnieken.

De maanlander moest tijdens de landing volledig zelfstandig gevaarlijke kraters en rotsen detecteren, om vervolgens de landing hierop aan te passen.

Deze techniek heeft naar verluidt zeer goed gewerkt, aangezien de maanlander slechts 55 meter van zijn beoogde doel is geland. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere missies.

De lander moest zelfstandig, zonder hulp, zien te landen

Naast de navigatietechnologie is de SLIM uitgerust met instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek op het maanoppervlak.

Zo beschikt de maanlander over een camera om de rotsen rond de landingskrater te bestuderen en zijn er kleine verkenningsvoertuigen aan boord die het maanoppervlak verder gaan verkennen.

Bron : JAXA / telegraaf.nl / beeld : Langeman impressie


— UW MENING —

Was SLIM dom of een intergalactische pechvogel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!