🌎 Colombia : gifkikkers onderschept

Article – 🌎 Colombia : gifkikkers onderschept

BOGOTA, 30 januari 2024 – De politie in Colombia heeft op een luchthaven in Bogota een vangst van 130 beschermde kikkers gedaan.

Filmrolletjes

Een Braziliaanse vrouw werd daar gearresteerd nadat in haar bagage 130 giftige kikkers werden aangetroffen.

De kikkers, die ingepakt waren in kleine filmrolletjes, leken uitgedroogd en vertoonden tekenen van stress.

De vrouw, die onderweg was van Colombia naar São Paulo, verklaarde de kikkers te hebben "gekregen" van een lokale gemeenschap in Zuid-Colombia.

De gevangen kikkers zijn van de soort pijlgifkikkers en staan bekend om hun levendige kleuren en glanzende huid. Extra bijzonder maakt het dat ze kleiner zijn dan de duimnagel van een volwassen persoon.

USD 1.000,-

De huid van de tegengehouden gifkikkers bevat krachtige gifstoffen, waardoor ze een hoge waarde hebben op de (illegale) dierenmarkt.

Ze kunnen tot 1.000 dollar per stuk opleveren, maar de exacte prijs is afhankelijk van de mate van giftigheid. Alles bij elkaar zouden ze dus best US$ 150.000,– kunnen opleveren.

De kikkers vertegenwoordigden zeker USD 130.000,-

Pijlgifkikkers zijn door de wereldwijde handel een bedreigde diersoort. Hun natuurlijke habitat bevindt zich in de vochtige bossen langs de Stille Oceaan en in diverse andere regio's van Midden– en Zuid-Amerika.

Zowel hun giftigheid als zeldzaamheid maakt ze erg gewild bij verzamelaars, wat de illegale handel en prijs van deze dieren aanwakkert.

'Flinke boete'

De Colombiaanse autoriteiten hebben benadrukt dat de boete voor het illegaal bezitten van deze kikkers kan oplopen tot dan 13.000 euro.

De boete is echter slechts een tiende van de mogelijke opbrengst van de dieren en zou volgens experts dus vele malen hoger dienen te liggen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u dat mensen in (bedreigde) dieren handelen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!