🌎 Nederlanders sparen € 15 miljard per jaar

Article – 🌎 Nederlanders sparen € 15 miljard per jaar

PARAMARIBO, 30 januari 2024 – Nederlanders hebben het afgelopen jaar meer geld opzij gezet dan in de jaren voorafgaand aan de coronapandemie (tijdens corona werd er minder uitgegeven en dus nog meer gespaard – redactie).

Spaarzaam volk

Het toegenomen (be-)spaargedrag van het land aan de Noordzee komt omdat de spaarrentes daar zijn gestegen, waardoor sparen lucratiever is geworden.

Nederland spaart in één jaar tijd 3x onze nationale schuld

Hierdoor hebben Nederlanders minder geld op hun betaalrekeningen staan en maken ze meer geld over naar hun spaarrekeningen.

Het totale bedrag dat Nederlanders op hun bankrekeningen hebben, is in het laatste jaar met bijna 15 miljard euro toegenomen, wat resulteert in een totaal van meer dan 576 miljard euro.

Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met de jaarlijkse groei van ongeveer 10 miljard euro tussen 2013 en 2019.

Nederlandse banken
spaartegoeden

Van het totale gespaarde bedrag stond 80% op spaarrekeningen. Deze spaargelden hebben Nederlandse huishoudens drie keer zoveel rente opgeleverd als in 2022, met een totaal van meer dan 1,7 miljard euro aan bijgeschreven rente.

Corona-effect

Hoewel de verschillen in rentepercentages (relatief) klein zijn, is er een toename in het gebruik van bankrekeningen in het buitenland; daar worden vaak net iets hogere rentes aangeboden.

Nederlanders hebben nu ruim € 550 miljard cash spaargeld

Tijdens de coronajaren was de toename van het gespaarde geld nog groter, met bijna 38 miljard euro per jaar.

Dit kwam, zoals eerder al vermeld, omdat het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens stabiel bleef dankzij omvangrijke overheidssteun, terwijl de lockdowns leidden tot een daling in de consumptie.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het verstandig om te sparen, of geeft u liever alles uit?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!