🧪 Nieuwe spiraalstelsels ontdekt

Article – 🧪 Nieuwe spiraalstelsels ontdekt

PARAMARIBO, 30 januari 2024 – De inmiddels ook in Suriname beroemde James Webb-telescoop heeft onlangse nieuwe en gigantische spiraalvormige sterrenstelsels weten vast te leggen.

Zwarte gaten

Het gaat in het bijzonder om gasrijke wolken vol met dicht op elkaar "geplakte" sterren.

De armen van deze stelsels zijn dicht bezaaid die, wanneer je van buiten naar het centrum van het stelsel kijkt, leiden naar steeds meer zwarte gaten en zeker 100.000 sterrenclusters.

Deze clusters bestaan weer uit sterren die relatief zo dicht op elkaar staan, dat het lijkt alsof ze aanelkaar zijn geplakt.

Met behulp van infrarood slaagde de James Webb-telescoop erin om gedetailleerde beelden te maken van deze sterrenstelsels.

Volgens natuurkundigen hebben de foto's nieuwe inzichten opgeleverd, met miljoenen sterren die in diverse kleuren schitteren, variërend van blauwtinten tot rood en oranje.

Op de beelden zijn ook jonge sterren te zien die nog ingekapseld zijn in gas en stof, naast grote, bolvormige clusters die mogelijk gevormd zijn door de dood van andere sterren.

Groeiproces

Er zijn aanwijzingen dat de ontdekte sterrenstelsels van binnen naar buiten groeien, waarbij de "stervorming" begint in de kernen en zich langzaam uitbreidt langs de spiraalarmen.

De sterrenstelsel leren iets over het ontstaan van het heelal

Dit proces geeft de kenmerkende vorm aan het spiraal en impliceert dat sterren die verder van het centrum verwijderd zijn over het algemeen jonger zijn dan die dichter bij de kern.

De gebieden dicht bij de kern tonen een overwegend blauwe kleur, wat wijst op de aanwezigheid van voornamelijk oudere sterren.

De oorsprong

Verschillende onderzoeksteams zijn nu druk bezig met het analyseren van de nieuwe beelden om zo meer inzicht te krijgen in de oorsprong en evolutie van (spiraalvormige) sterrenstelsels.

Door sterren te bestuderen, leren we over onze geschiedenis

De studies zijn belangrijk voor het begrijpen van de evolutie van sterrenstelsels in het algemeen en de vorming van een ster in het bijzonder.

Bron : NASA / BBC / beeld : Langeman


— UW MENING —

Kunt u sterrenbeelden herkennen in het heelal?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!