Chan belooft : 2024 goed jaar

Article – Chan belooft : 2024 goed jaar

PARAMARIBO, 1 februari 2024 – Het nieuwe jaar is nog vers, maar president Santokhi heeft alweer vele beloften de deur uitgedaan.

Nieuwe beloften

Zo beloofde hij begin deze week dat "2024 een zeer goed jaar wordt".

Hij zegde toe dat er veel aandacht geschonken gaat worden aan de "top klinische medische zorg" die ons land nu al rijk is en hij heeft een directeur ontslagen, zodat ook wat grondrechten betreft alles nu snel beter wordt.

De regering heeft tijdens een vergadering op 31 januari verschillende besluiten genomen die een, volgens de president, aantoonbare en zeer sterke verbetering gaan uitoefenen op het leven van onze samenleving.

Deze besluiten omvatten de goedkeuring voor de overdracht van grondhuur– of erfpachtrechten aan 40 individuen en de volle eigendom aan 23 juridische entiteiten, gebaseerd op vastgestelde conversietarieven.

Wat dat laatste betekent en of die entiteiten gelieerd waren aan de Mennonieten, wist hij niet te beantwoorden.

Een andere opvallende maatregel is het directe ontslag van de directeur van MI-GLIS, alsmede het versterken van het corps van landmeters om de efficiëntie van hun diensten te verbeteren.

Chan : ik heb iemand ontslagen, en dus komt alles goed

Overigens blijkt de MI-GLIS directeur nog helemaal niet ontslagen, maar is men "voornemens" dat wel te gaan doen.

Herverkiezing

Ook een andere presentatie, over de aanloop naar de nieuwe verkiezingen in 2025, heeft op diezelfde dag plaatsgevonden.

Alhoewel het nog anderhalf jaar duurt, en een gemiddelde verkiezing wereldwijd binnen vier weken kan worden voorbereid, trekt ons land daar bijkans twee volle jaren voor uit.

Bronto : de verkiezingen zullen ook nu democratisch zijn

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft in een zeer lang betoog de huidige stand van zaken omtrent de verkiezingen uiteengezet.

Bronto had veel aandacht voor de transparantie, controleerbaarheid en de beveiliging van de stemprocessen.

De website, die alles rond de verkiezingen inzichtelijk moest maken, bleek totaal niet beveiligd en gaf levensgrote waarschuwingen dat gebruik hiervan onverantwoord was.

Op deze ministeriële blunder ging de PL-topper verder niet in.

De regering verzekerde ook dit jaar weer dat de verkiezingen van 2025 zullen plaatsvinden met regelmatige updates. Welke updates dat waren, werd ook na doorvragen van journalisten niet beantwoord.

Medische zorg

Daarnaast werd het belang van het behoud van hoogwaardige klinische zorg in Suriname benadrukt door een team onder leiding van Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Speciale aandacht ging uit naar hart– en kinderhartchirurgie, met de nadruk op financiële steun, investeringen in medische apparatuur en het behoud van gespecialiseerde teams, wat de gezondheidszorg tot een van de prioriteiten van het regeringsbeleid maakt.

Ramadhin : we hebben geen geld, maar gaan veel investeren

Ramadhin moest wel schoorvoetend toegeven dat Suriname geen kinderhartchirurgie kan verzorgen, er geen geld was en wist ook niet uit te leggen waar de gelden voor de benodigde investeringen dan vandaan zouden moeten komen.

Regionale samenwerking?

Tot slot heeft de regering ingestemd met het implementeren van volledige vrije beweging van personen binnen de regio, in het kader van de Caricom Single Market and Economy (CSME).

Ons land bleek onlangs echter wel buitengesloten door onder andere Guyana, Trinidad, Tobago en Barbados.

Zij hebben op het hoogste niveau een vrije sector ingesteld en overeenkomst bereikt waardoor zowel goederen als personen vrijelijk kunnen bewegen.

Suriname is daar niet bij betrokken of gevraagd en de verantwoordelijke ministers gingen er ook niet op in.

Ministers Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zullen nauw contact onderhouden met het CARICOM-team, zo hebben zij beloofd.

Enkele ministers bleken achter de feiten aan te lopen

De reeks beloften onderstreept, volgens de regering, de vastberadenheid van de regering. Het zouden concrete verbeteringen zijn voor de gehele bevolking in Suriname.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat 2024 een mooi jaar worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!