Nederland : de Amazone sterft

Article – Nederland : de Amazone sterft

PARAMARIBO, 1 februari 2024 – Het Amazonegebied, waarvan een deel ook in Suriname ligt, kampt met een ongekende droogteperiode.

Ontbossing

Er is sprake van een aanzienlijke vermindering in neerslag en de temperaturen liggen al geruime tijd boven het gemiddelde.

Volgens internationaal onderzoek, waaraan ook het Nederlandse KNMI heeft bijgedragen, is de voornaamste oorzaak van deze droogte de opwarming van de aarde en de ontbossing van de Amazone zelf.

In een tropisch regenwoud, waar het doorgaans warm en zeer vochtig is, is droogte een zeldzaamheid.

Het water dat 's ochtends verdampt, valt vaak op dezelfde dag in de vorm van hevige tropische buien weer terug op de aarde.

Nature Geoscience / KNMI
onderzoek Amazone

Normaal gesproken wijkt het weer in de Amazone alleen af tijdens El Niño-perioden, wanneer het zeewater in de Grote Oceaan ten westen van Zuid-Amerika tijdelijk warmer is, wat resulteert in minder regenval.

Ontbossing en het klimaat laten de Amazone sterven

Echter, El Niño speelde afgelopen jaar slechts een marginale rol. De onderzoekers concluderen dat de toegenomen droogte voornamelijk het gevolg is van grootschalige ontbossing en klimaatverandering.

"Oud nieuws"

Een reeds vijftien jaar oude studie, gepubliceerd in Nature Geoscience, waarschuwt voor een structurele verdroging van het Amazonegebied als gevolg van ontbossing en opwarming

Dat zou uiteindelijk kunnen resulteren in de transformatie van het regenwoud in een savannelandschap met een veel lagere biodiversiteit.

Als we blijven ontbossen, wordt onze Amazone een savanne

Wetenschappers zijn bezorgd over dit dreigende kantelpunt, dat geleidelijk een steeds groter deel van het regenwoud zou kunnen aantasten.

Biodiversiteit

Het Amazonewoud speelt een cruciale rol in de mondiale biodiversiteit.

Volgens professor Hans ter Steege van het Naturalis (een museum in Nederland – redactie) en de Universiteit Utrecht herbergt het gebied ongeveer 16.000 verschillende boomsoorten en een enorme diversiteit aan dieren en insecten.

Suriname is van plan 5% van het oerwoud te vernietigen

De huidige droogte, die ook leidt tot het droogvallen van rivieren, kan ernstige ecologische schade veroorzaken, vooral onder waterlevende soorten.

Bij een langdurige verdroging van het gebied vreest Ter Steege dat een groot deel van deze unieke biodiversiteit verloren zal gaan, met ernstige gevolgen voor de CO2-opslagcapaciteit van het regenwoud.

CO2-neutrale status

Suriname kent nu nog een unieke CO2-neutrale status die, volgens de eerste berekeningen, langdurig rond de US$ 2 miljard per jaar kunnen opleveren (door het verkopen van koolstofkredieten – redactie).

De verkoop aan de mennonieten kost US$ 2 miljard per jaar

De voorgenomen verkoop van 5% oerwoud aan de mennonieten zal niet alleen een streep zetten door die jaarlijkse inkomsten, maar ook bijdragen aan de versnelde verdroging en vernietiging van de Amazone.

Bron : Nature Geoscience / NOS


— UW MENING —

Zou Chan dit weten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!