Buitenland waarschuwt voor Chan

Article – Buitenland waarschuwt voor Chan

PARAMARIBO, 1 februari 2024 – President Santokhi heeft ons land eindelijk internationaal op de kaart weten te zetten, maar niet op de manier zoals hij al die jaren beloofde.

Dictator in spé?

Sinds het boek (over vermeende corruptie binnen ons land – redactie) van ondernemer Van den Bergh uit is, lijkt Chandrika nog maar met één ding bezig; zijn imago en het verbieden van het vrije woord.

Het gedrag van Chan staat op de buitenlandse voorpagina's

Niet alleen in Suriname, bij monde van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), kijkt men vol verbazing toe hoe kranten, winkels, personen en instanties worden geïntimideerd, maar ook het buitenland kijkt mee.

Vooral het feit dat de president boekhandel VACO onder druk heeft gezet het boek te verbieden en vervolgens nieuwsblad De Ware Tijd heeft verboden hierover te publiceren, doet veel landen nu waarschuwen voor de persvrijheid onder Santokhi.


CNW

Buitenland waarschuwt voor Chan

Intimidatie VACO
– © CNW –

Zo schrijft CNW (een groot magazine dat in de gehele Caraïbische regio verschijnt – redactie) over de bijna megalomane trekjes van onze president die er toe leiden dat zelfs publieke boekwinkels wordt verboden lectuur aan de man te brengen.

Ook het feit dat het boekwerk als "staatsgevaarlijk" is bestempeld en verkochte exemplaren per direct moeten worden ingeleverd, kan bij onze buren niet op veel begrip rekenen.


The Cleaner

Buitenland waarschuwt voor Chan

Onderdrukking SVJ
– © The Cleaner –

Dagblad The Cleaner (op de vrije markt sinds 1834 – redactie) schenkt aandacht aan de noodkreet van de SVJ, de beroepsvereniging van onze journalisten, en begrijpt niet dat president Chandrikapersad zo wild en ondoordacht om zich heen slaat.

"Als je zo te keer gaat, dan heb je hoe dan ook iets te verbergen," is de conclusie van deze krant.


The Guardian

Buitenland waarschuwt voor Chan

Censuur De Ware Tijd
– © The Guardian –

The Guardian tenslotte heeft de hele situatie in kaart gebracht. Vanaf de tegenwerking van De Doksenclub, tot de moordaanslag op Van den Bergh, het verschijnen van zijn boek en de repressieve reactie van onze president.

Ze steunen De Ware Tijd in hun strijd voor het vrije woord en geven aan geen enkel begrip te hebben voor een staatsleider die zijn eigen volk verbied om te lezen en denken wat het wil.

Fake News!

Inmiddels zijn de Communicatiedienst Suriname, het Kabinet van de President en het Ministerie van Buitenlandse Zaken in gereedheid gebracht om te reageren op alle negatieve, internationale aantijgingen wat onze president betreft.

Minister en president : "het meeste nieuws, is fake news"

Volgens hun is het allemaal fake news, weet het buitenland niet wat er speelt en moet men zich met hun eigen, corrupte, land bemoeien.

Dictatorpersad Corruptie

De buitenlandse bladen roepen echter aantoonbaar en eensgezind op om de (pers-)vrijheid in ons land te bewaken.

Ze waarschuwen daarbij voor verdere escalatie als de intimidatie van journalisten, schrijvers en media niet structureel wordt tegengegaan.

Buitenland waarschuwt voor Chan

Dictatorpersad Corruptie
– druk voor groot

Suriname moet oppassen niet af te glijden tot een democratuur waar onderdrukking zorgt voor een timide en in alles berustende bevolking, aldus de internationale pers.

Heet ons staatshoofd straks Dictatorpersad Corruptie?

Wanneer niemand Chandrikapersad Santokhi een halt toe roept, is de kans groot dat hij langzaam uitgroeit tot Dictatorpersad Corruptie.

Democratuur?

Een democratuur (samenvoeging van de woorden "democratie" en "dictatuur") is een schijn-democratie; een dictatuur in een democratisch jasje.

Wie de term gebruikt, protesteert hiermee tegen het gebrek aan democratisch besef in een land.

Bijvoorbeeld als de zittende regering volledig afhankelijk is en bestuurd wordt door één persoon, of het parlement alleen bestaat bij de gratie van een autoritair staatshoofd.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws / Langeman Produkties N.V.


— UW MENING —

Moet Chan zijn gedrag verantwoorden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!