🌎 Nederland : 'Curaçao is veilig'

Article – 🌎 Nederland : 'Curaçao is veilig'

DEN HAAG, 1 februari 2024 – Waar Nederland sinds enkele jaren "code geel" afgeeft als advies voor reizigers naar ons land, blijft Curaçao volledig in het groen gehuld; oftewel "zeer veilig".

Veilige eilanden

Ook volgens de huidige inzichten van Nederland is er absoluut geen sprake van een verhoogde dreiging of gevaar voor de veiligheid van de Benedenwindse eilanden.

Deze eilanden liggen voor de kust van Venezuela en bevatten onder andere Curaçao, Aruba en Bonaire.

Het blijft dus "code groen" in deze vakantieparadijzen, ondanks het voortdurende grensconflict tussen Venezuela en Guyana.

De (Nederlandse) Kustwacht van het Caribisch Gebied is dan ook zeer goed uitgerust om haar standaard taken naar behoren uit te voeren, zoals vermeld in hun jaarlijkse plan.

Wanneer het nodig is, staat Nederland 24/7 paraat

Zo is er permanent een marinefregat aanwezig en kunnen leden van zowel de goed getrainde en zwaar bewapende Luchtmobiele Brigade als het Korps Mariniers snel interveniëren wanneer dat nodig is.

Essequibo

De demissionaire minister van Nederlandse Defensie, Kasha Ollongren, heeft dit medegedeeld in een schrijven aan de Tweede Kamer.

🌎 Nederland : 'Curaçao is veilig'

Reisadvies Curaçao
– Nederlands ministerie –

Zoals vermeld bevinden genoemde eilanden bevinden zich nabij Venezuela, maar het conflict speelt zich af rond de Essequibo-regio, die ruim 1300 kilometer verwijderd is.

Essequibo conclift?

Het geschil rond Essequibo heeft zijn wortels in een besluit van een internationale arbitragecommissie uit 1899, maar heeft recentelijk een nieuwe wending gekregen.

Venezuela heeft de uitspraak aangevochten en stappen ondernomen die de situatie verder op scherp hebben gezet, zoals het organiseren van een referendum en het uitroepen van Essequibo als een provincie van Venezuela.

Het Internationaal Gerechtshof, betrokken sinds 2018, moet nog een definitieve beslissing hierover nemen.

Suriname Nieuws
gratis app

Als reactie op de recente ontwikkelingen heeft de internationale gemeenschap, inclusief de EU en regionale groeperingen zoals onze CARICOM en CELAC, wel pogingen ondernomen om de situatie te kalmeren.

Kustwacht

Nederland houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en benadrukt het belang voor beide partijen om zich te onthouden van acties die de huidige status quo kunnen veranderen.

De minister heeft verzekerd dat de Nederlandse Kustwacht van het Caribisch Gebied volledig naar behoren is voorbereid om alle (reguliere) taken uit te voeren.

🌎 Nederland : 'Curaçao is veilig'

Reisadvies Suriname
– Nederlands ministerie –

Mochten er veranderingen optreden die om aanpassingen vragen, dan zal de Tweede Kamer hierover direct geïnformeerd worden.

Opmerking bij de kaart.

De grensgeschillen van ons land staan hierop niet aangegeven en dus is de landkaart volgens sommigen fout.

Dit is echter de verantwoording van onze regering die niet in staat is om een goede (digitale) kaart aan te leveren bij de daarvoor verantwoordelijke instanties.

Verschillende internationale organisaties (zoals Google / Wikipedia en TomTom) hebben gevraagd om de juiste kaart, maar ook na jaren aandringen is ons ministerie niet bij machte deze te overhandigden.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat "de eilanden" veiliger zijn dan ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!