✉️ Is Chan dictatoriaal corrupt?

Article – ✉️ Is Chan dictatoriaal corrupt?

PARAMARIBO, 1 februari 2024 – Horen we inmiddels stilletjes personen fluisteren uit angst… “Chan en Co”? Is het begrip "Desi en Co" dan ingeruild voor Chan en Co, of wordt het Chan-Desi en Co's 2025?

Corruptie

Corruptie is een ernstig probleem dat de ontwikkeling en vooruitgang van landen kan ondermijnen.

Wanneer corruptie echter wordt geïnstitutionaliseerd binnen een dictatuur, wordt het kwaad naar een geheel nieuw niveau getild.

In dergelijke gevallen wordt controle vernietigd, de rechtsstaat misbruikt en een sfeer van volledige dominantie gecreëerd, waardoor elitaire corruptie in feite wordt versterkt en het land afglijdt naar een autocratische schande.

Dictatoriale corruptie is inherent verbonden met de brute concentratie van macht.

De dictator, of de zittende regerende persoon, gebruikt zijn positie om de controle over alle belangrijke instellingen binnen de staat te verwerven. Dit omvat vaak de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, evenals de media en veiligheidsdiensten.

Corruptie binnen een dictatuur is van kwaad tot erger

Door deze complete dominantie kan de dictator de rechtsstaat manipuleren en misbruiken om zijn eigen agenda en belangen te dienen.

Dictatoriale corruptie

Een van de belangrijkste kenmerken van dictatoriale corruptie is het vermogen om controlemechanismen binnen de samenleving te vernietigen.

Door intimidatie, censuur, bedreigingen en geweld worden individuen en groepen die kritiek uiten of tegen het regime ingaan gemarginaliseerd of zelfs geëlimineerd. Het rechtssysteem wordt ondermijnd en zal alleen functioneren als het in het belang is van de dictator.

In een dictatuur benoemt de president zijn eigen ambtenaren

Politieke oppositie wordt hardhandig onderdrukt en er is geen ruimte voor openbaar debat of vrije meningsuiting.

Het misbruik van de rechtsstaat is een krachtig instrument voor dictatoriale corruptie.

De dictators benoemen trouwe ambtenaren en rechters; onafhankelijkheid van de rechterlijke macht wordt vernietigd en er wordt geen rechtvaardigheid nagestreefd.

In plaats daarvan wordt de rechtsstaat gebruikt om politieke rivalen uit te schakelen, tegenstanders te straffen en loyaliteit aan het regime te bewerkstelligen.

Bovenvermelde corrupte praktijken tasten het vertrouwen in het rechtssysteem aan en ondermijnen de geloofwaardigheid van de overheid.

✉️ Is Chan dictatoriaal corrupt?

Persvrijheid in Suriname
– Langeman Produkties –

Naarmate dictatoriale corruptie wortel schiet, wordt elitaire corruptie sterker. Personen die loyaal zijn aan het regime of die een prominente positie bekleden binnen de dictatuur krijgen vaak carte blanche om ongestraft corrupte praktijken uit te voeren.

Checks & balances

Het ontbreken van checks and balances, verantwoordingsplicht en onafhankelijke toezichthouders speelt hen in de kaart.

Dit leidt tot een systeem waarin machtsmisbruik en corruptie onderdeel zijn geworden van de dagelijkse gang van zaken.

De gevolgen van dictatoriale corruptie zijn buitengewoon schadelijk voor een land en zijn bevolking.

Naast de economische repercussies, waarbij publieke middelen in de zakken van de elite verdwijnen in plaats van geïnvesteerd te worden in essentiële openbare diensten, zijn er ook sociale consequenties

Dictatorschap creëert en versterkt ongelijkheid en vermindert de mogelijkheden voor sociale mobiliteit. Hierdoor blijft een kleine elite aan de macht en blijft de meerderheid van de bevolking gevangen in armoede en onderdrukking.

Het vooruitzicht van een land dat vervalt in een autocratische schande maakt duidelijk hoe cruciaal het is om dictatoriale corruptie te bestrijden.

Dictatorschap creëert en versterkt ongelijkheid

Internationale druk, inclusief sancties en diplomatieke inspanningen, kan een eerste stap zijn om deze vorm van corruptie aan te pakken. Maar uiteindelijk is het ook aan de burgers van het land zelf om op te staan tegen machtsmisbruik en te streven naar een rechtvaardiger en transparanter regeringssysteem.

De internationale druk op Suriname neemt langzaam toe

Dictatoriale corruptie kan alleen worden verslagen door een herstel van de rechtsstaat, het waarborgen van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het opeisen van vrijheid om dat wat krom is als krom te benoemen.

Vrijheid

Vrijheid gaat u niet geboden worden door dictatoriale pseudo-democraten die mogelijk de magistratuur in hun zak hebben.

Die moet u moedig zelf grijpen.

Het is toch een grote schande om werkzaam te zijn bij de Surinaamse magistratuur?

Zeg, vertel mij eens... hoe hebben jullie Baas laten vluchten?

Oh… u werkt bij de Surinaamse magistratuur, oh, u bent PG? Oh, u bent rechter?

Oh… kunt u mij vertellen hoe u Bouterse en die andere knopendraaiers heeft laten vluchten?

Schaamt u zich niet?

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Dr. Ashwin Ramcharan RO


— UW MENING —

Is Chan een democraat in hart en nieren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!