🧪 Nederland bereikt de ruimte

Article – 🧪 Nederland bereikt de ruimte

PARAMARIBO, 2 februari 2024 – De NASA gaat volgende week dinsdag een nieuwe satelliet voor klimaatonderzoek lanceren met een sterk Nederlands tintje.

Aerosolen

Wetenschappers van het Nederlandse ruimte-instituut SRON hebben namelijk een meetapparaat ontwikkeld dat een van de meest ingewikkelde klimaatvraagstukken gaat bestuderen; de opwarming van onze planeet.

Aerosolen kunnen onze planeet juist laten afkoelen

Dit apparaat, SPEXone gedoopt, heeft de omvang van een schoenendoos en is ontworpen om analyses uit te voeren van zogenoemde aerosolen in onze atmosfeer.

Aerosolen?

Aerosolen zijn minuscule deeltjes, voortkomend uit bronnen zoals luchtverontreiniging van vliegtuigen, industrieën en bosbranden.

Zij kunnen een onverwacht en verkoelend effect op de aarde hebben en daardoor de klimaatopwarming juist tegengaan.

Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over de hoeveelheid en de exacte samenstelling van deze aerosolen in de atmosfeer.

Voorspellingen over hun impact op de wereldtemperatuur variëren dan ook aanzienlijk.

Temperatuurstijging

Volgens het VN-klimaatpanel IPCC vormen de effecten van aerosolen de grootste onzekerheden in de schattingen van temperatuurstijgingen.

Het Hollandse apparaat gaat vanuit de ruimte studies doen

Het Nederlandse apparaat SPEXone zal daarom gedetailleerde gegevens gaan verzamelen over de verschillende soorten aerosolen en hun effecten. Dit zal cruciale informatie gaan opleveren om het verkoelende effect van fijnstof beter te begrijpen.

Het meetinstrument is het resultaat van jarenlange Nederlandse inspanningen en wordt gekenmerkt door een zeer nauwkeurige precisie en samenwerking tussen de kleine modules aan boord van het apparaat.

Deze nauwkeurigheid zal de klimaatwetenschap aanzienlijk vooruit helpen.

De Nederlander Aaldert van Amerongen van SRON en Amerikaan Jeremy Werdell van NASA benadrukken beiden het innovatieve en wereldwijd baanbrekende karakter van de SPEXone. Het moet dan ook ongekende mogelijkheden gaan bieden voor het onderzoek naar onze planeet.

Elon Musk

SPEXone is slechts een van de drie instrumenten aan boord van de veel grotere NASA-satelliet. De andere instrumenten gaan (ook) onderzoek doen naar wolken en oceanen op onze planeet.

Ook Elon Musk is bij het Nederlandse project betrokken

Samen zullen deze gegevens een completer beeld schetsen van ons eigen klimaatsysteem.

De lancering van de satelliet, gepland voor dinsdagochtend, is afhankelijk van de weersomstandigheden in Florida en zal plaatsvinden met een SpaceX-raket van Elon Musk.

Bron : SRON / NASA


— UW MENING —

Zouden NATIN / ADEK meer moeten doen met ruimtevaart?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!