Chan : '10 februari vrije dag'

Article – Chan : '10 februari vrije dag'

PARAMARIBO, 2 februari 2024 – President Santokhi heeft bekendgemaakt dat zaterdag 10 februari is aangewezen als nationale feestdag, dit vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar.

Enorme schuld

De mededeling valt, aldus Chandrika, samen met een periode waarin zowel de Volksrepubliek China als Suriname hun succesvolle diplomatiek jaar van 2023 gaan vieren.

Het belangrijkste agendapunt is onze schuld van 1 miljard

Ook wordt er volgens het staatshoofd vooruitgekeken naar het verder versterken van onze strategische samenwerking in 2024. China eist de terugbetaling van bijna 1 miljard US$, maar Suriname weigert dat tot op de dag van vandaag.

Ambassadeur Han Jing van China gaf tijdens een persconferentie op dinsdag 30 januari inzicht in de bilaterale verhoudingen tussen de twee landen.

Met als thema "China's Buitenlandbeleid en de Relaties tussen China en Suriname" lichtte de ambassadeur de belangrijkste Chinese initiatieven toe.

Zo eist China volledige zeggenschap over Taiwan (het One China beleid – redactie) en is van plan andere "dissidente landen" tot de orde te roepen.

Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken gaf aan dat heel Suriname hier "vanzelfsprekend" achter staat (China doneert veel geld aan landen die haar expansiedrift steunen – redactie).

Diezelfde ambassadeur benadrukte China's volledige inzet om de relatie met Suriname te verdiepen. Ook zou China de intentie hebben om in 2024 de samenwerking naar een hoger niveau te tillen en de sociale en economische ontwikkeling van Suriname verder te bevorderen.

Suriname steunt China's "One China" beleid in ruil voor geld

Hij onderstreepte dat het strategisch partnerschap tussen China en Suriname gestoeld is op wederzijds respect en vertrouwen.

Mooi vooruitzicht

De vooruitzichten voor 2024 zijn volgens China optimistisch, met een focus op voortgezette samenwerking op gebieden zoals infrastructuur, technologie en duurzaamheid.

Chan : '10 februari vrije dag'

Chinees Nieuwjaar 2024
– Langeman –

Ambassadeur Han Jing sloot zijn briefing af door de gezamenlijke visie van China en Suriname te benadrukken om samen te werken aan een voorspoedige toekomst, gebaseerd op wederzijds begrip en respect.

Op 10 februari hoeft niemand in Suriname te werken

Om het Chinese Nieuwjaar te vieren, zal Suriname op zaterdag 10 februari deelnemen aan de feestelijkheden door een nationale feestdag te houden, als blijk van de sterke vriendschap tussen beide landen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Staat u stil bij Chinees Nieuwjaar?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!