🦩 Bigi Pan droogt uit

Article – 🦩 Bigi Pan droogt uit

PARAMARIBO, 2 februari 2024 – Bigi Pan, in het westelijke district Nickerie, is van essentieel belang voor zowel het toerisme als ruim 75 panvissers en de werknemers van diverse toeristenkampen.

Noodklok

Radjinder Churamon, de voorzitter van de lokale kleine vissersorganisatie en afdelingsvoorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw, luidt de noodklok over de alarmerende situatie die is ontstaan door aanhoudende droogte.

Het ministerie weigert de dambreuken te repareren

Deze crisis duurt nu bijna vijf maanden en kan naar verwachting nog minstens drie tot vijf maanden voortduren.

Volgens Churamon is deze zorgwekkende situatie grotendeels te wijten aan het ernstige falen van het districtsbestuur en andere overheidsdiensten om tijdig adequate maatregelen te nemen.

Drie enorme gaten van meer dan 200 meter breedte in de dam langs de oceaan hebben ervoor gezorgd dat al het water naar de zee is weggestroomd.

Ook is de zwamp hierdoor volledig drooggelegd en daardoor de vispopulatie ernstig aangetast.

Radjinder Churamon
ondernemer

De inpoldering van het gebied wordt nu als noodzakelijk beschouwd om het te behouden.

"Rampgebied"

De gevolgen zijn tot overmaat van ramp niet beperkt tot de visserij.

Het biologisch evenwicht wordt door de dambreuken verstoord, omdat de pannen fungeren als kraamkamers voor vis.

Onder de huidige regering is natuurbehoud niet van belang

Daarnaast lijdt het toerisme in het district, waar normaal gesproken dagelijks ongeveer 100 toeristen de pan bezoeken. Dit heeft directe gevolgen voor de inkomsten van horecabedrijven en boottransporteurs in de regio.

Vogelliefhebbers

Bigi Pan stond tot enkele jaren terug bekend om haar unieke en bezienswaardige vogel– en vispopulatie, waaronder de flamingo en rode ibis.

Na het aantreden van de regering Santokhi is milieubehoud en de bescherming van onze flora en fauna echter ondergeschikt geraakt en hebben jagers en illegale vissers er vrij spel.

Ook heeft het district te kampen met een enorme rattenplaag, waardoor de rijstoogst telkenmale dreigt te mislukken.

Door de afwezigheid van een beleidsplan en het verkeerd gebruik van zeer zwaar gif is de grond rond de padie aangetast en zijn de ratten, na enkele maanden relatieve rust, in grote getallen teruggekeerd.

Voorzitter Churamon schat de schade voor de vissers alleen al op circa 2 miljoen dollar.

Bovendien ervaren boeren in aangrenzende gebieden problemen door het gebrek aan irrigatiewater voor hun landbouwgronden.

Geen actie

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van belanghebbenden heeft de overheid nog geen actie ondernomen.

De bevolking voelt zich aan haar lot overgelaten, ondanks dat Santokhi onlangs nog beloofte dat zij in 2024 rijk en gelukkig zouden gaan worden.

De leefsituatie van meer dan 150 gezinnen in het district is door het falend beleid van de regering meer dan erbarmelijk geworden.

De regering belooft van alles, wint stemmen en doet niets

Churamon benadrukt dat het ministerie op zijn minst financiële steun zou moeten verlenen om de getroffenen te laten overleven en de situatie te helpen verbeteren.

Tegelijkertijd moet onmiddellijk begonnen worden met het herstel van de lekken in de dammen.

Hopeloos uitzicht

Het uitblijven van actie door de regering plaatst de gemeenschap van Nickerie volgens de vertegenwoordiger in een economische crisis.

Dit heeft niet alleen verstrekkende gevolgen voor alle betrokkenen, maar op termijn ook de landelijke economie, het toerisme en onze unieke natuur.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten Santokhi, Nurmohammed, Sewdien of Kuldipsingh ingrijpen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!