'SuriNeds willen geschiedenis vervalsen'

Article – 'SuriNeds willen geschiedenis vervalsen'

PARAMARIBO, 3 februari 2024 – Een kleine groep, voornamelijk SuriNeds, eist dat Nederland haar geschiedenis aanpast om zo een groter "slavernijleed" te forceren (voor de groep SuriNeds – redactie).

Nootmuskaat

Het laatste slachtoffer van de groep is dat de Nootmuskaat-straat in Amsterdam niet meer zo genoemd mag worden.

De specerij nootmuskaat (waar de straat naar is genoemd) zou namelijk kwetsend zijn en een ophemeling van de slavernij in Nederland. Het werd immers gewonnen in het huidige Indonesië en daar werkten volgens de SuriNeds alleen maar slaven.

"Nootmuskaat" zou kwetsend zijn en dagelijks pijn doen

Een belangrijk detail is echter dat er in die tijd helemaal geen slaven (onder Nederland) in Indonesië werkten en kruiden als kruidnagel, kurkuma en garam masala door diezelfde groepering wel zijn goedgekeurd.

De Amsterdam

Maar de groep heeft nog meer eisen gesteld aan Amsterdam. Zo moet een replica van het VOC-schip De Amsterdam gesloopt of vernietigd worden, omdat het teveel doet denken aan de slavernijschepen van de de WIC.

De SuriNeds halen de WIC en de VOC bewust door elkaar

Ook hier is het belangrijk om te melden dat de VOC nooit slaven heeft verhandeld en zelfs een (oorlogs-)concurrent was van de WIC, die wel slaven vervoerde.

In Afrika werden Afrikanen door andere Afrikaanse stammen opgejaagd, gedreven door Afrikaanse slavendrijvers en vervolgens gevangen genomen en tot slaaf gemaakt door Afrikaanse stamhoofden of koningen.

Deze Afrikaanse slaven werden voor veel geld door de Afrikanen verkocht aan handelsmensen van de VOC die ze vervolgens te werk stelde in bijvoorbeeld Suriname.

De slaven hadden geen keuze en zouden meestal door hun Afrikaanse meesters worden vermoord als ze niet zouden meewerken.

Voor veel tot slaaf gemaakten was de slavernij dus de enige manier om te blijven leven binnen het Afrikaanse rechtssysteem.

De groep, die grotendeels uit SuriNeds bestaat, eist nu echter dat Nederland de VOC hoe dan ook gaat behandelen alsof het de WIC is.

Men wil dat Nederland inziet dat de VOC dus ook fout was, zonder dat het daadwerkelijk fout was (de VOC handelde niet in slaven, ging naar het oosten en heeft nooit met de Afrikaanse slavernij meegedaan – redactie).

Nederland is "spuugzat" van het "gezeik" over hun verleden

Wetenschappers, historici en kunstliefhebbers zijn – naar eigen zeggen – helemaal klaar met de groep "woke" SuriNeds en worden "kotsziek" dat deze kleine groep nu zelfs de nationale geschiedenis van hun land wil herschrijven.

Dagelijkse trauma's

De replica van het VOC-schip "De Amsterdam" ligt momenteel aan het Kattenburgerplein.

Dit schip, een perfecte nabootsing van een zogeheten spiegelretourschip van de Vereenigde Oostindische Compagnie, wordt door de selecte groep SuriNeds gezien als een "gigantische drijvende herinnering aan het koloniale tijdperk".

Ook zou het schip "vol herinneringen zitten aan slavernij, de barbaarse handelswijze van de witte kolonisten" en "dagelijks pijn doen, stress en traumatische ervaringen opleveren".

Dat zowel het schip als de VOC, zoals gemeld, helemaal nooit iets met slavernij te maken hebben gehad, is volgens de groep niet belangrijk; het lijkt op een slavenschip en dat moet vernietigd worden.

Actiegroep SuriNeds
tegen de geschiedenis

De demonstraties van de groep volgen op de afgedwongen beslissing om de Nootmuskaatstraat te hernoemen naar iets meer neutraal.

Het aanzien van het schip zou sommigen zeer veel pijn doen

Nootmuskaat zou net als het schip dagelijks trauma's opleveren bij de groep en moet dus uit het straatbeeld van Amsterdam en de geschiedenis van Nederland verdwijnen.

Daarom is het, volgens de SuriNeds, ook nog maar de vraag of het VOC-schip thuishoort in "hun" openbare ruimte van Amsterdam.

Angst regeert

Annemarie de Wildt, curator bij het Amsterdam Museum, durfde vanwege de gevoeligheid bij de groep geen uitspraken hierover te doen, maar meldde wel dat hun mening "interessant" was..

Het Scheepvaartmuseum, waar ten tijde van dit artikel niemand beschikbaar was voor commentaar, heeft online alleen vermeld dat de discussie "genuanceerder" is dan de groep nu naar buiten brengt.

Nederlandse musea zijn bang om de waarheid te zeggen

Ook heeft het museum onder publieke druk een "hoofd diversiteit en inclusiviteit aangesteld" om zo de groep tevreden te houden.

Het museum wil verder niet op de eis van vernietiging in gaan en benadrukt zijn verantwoordelijkheid om de maritieme geschiedenis van Nederland uit te leggen aan een breed publiek. Ook wil ze "graag leren van ervaringen en uitdagingen waarmee de groep SuriNeds te kampen heeft".

"Totale onzin!"

Annabel Nanninga, van de Nederlandse politieke partij JA21, roept echter op om het schip en de Nederlandse geschiedenis met rust te laten en niet onder druk te vervalsen.

Ze waarschuwt voor het mibruik van belastinggeld voor een "woke-agenda" van dit soort groepen.

Er gaan in Nederland jaarlijks bijna een miljard euro aan subsidies naar "slavenstichtingen" en "belangengroepen" waarvan eigenlijk niemand weet wat ze nu precies doen.

Annabel Nanninga
politiek Nederland

Nanninga benadrukt de grote historische waarde van het schip De Amsterdam en de noodzaak om het leven uit die tijd, inclusief de negatieve aspecten, uit te leggen aan de huidige bevolking.

Ook historicus en politicoloog Coen de Jong wijst op de absurde en totaal doorgeslagen gevoeligheid rond alles dat met de Nederlandse geschiedenis te maken heeft.

Hij bekritiseert de huidige tendens om alles uit de 17e en 18e eeuw te associëren met slachtofferschap, slavernij, onderdrukking en herstelbetalingen.

Hij pleit voor een evenwichtige benadering van de VOC, die niet (alleen) over verovering ging, maar voornamelijk over evenwichtige handel met gelijkwaardige handelspartners.

Coen de Jong
Nederlandse historicus

Volgens de geschiedkundige heeft de VOC, rond 1650, juist een zeer grote en positieve rol gehad in de globalisering van onze wereld, samenleving en landen.

We moeten niet doen alsof de wereld om Nederland draaide

Hij stelt dat de musea er voor moeten waken dat ze geen bekrompen "Amerikaans-universitair wereldbeeld" over nemen, waaruit zou moeten lijken dat heel de wereld altijd om slechts één land draaide.

Gebrekkige kennis

Onlangs werd ook duidelijk dat de zelfbenoemde tegenstanders van het VOC-schip totaal niet weten waar ze het over hebben.

John Leerdam bleef liegen over zelfverzonnen feiten en onzin

De Surinaams / Nederlandse politicus John Leerdam is "kwartiermaker" bij het miljoenen kostende slavernijmuseum en melde niets dan leugens over de geschiedenis.

Zo zei hij over De Amsterdam dat "het schip een replica is dat in 1650 duizenden slaven verplaatste van het ene continent naar de ander."

Zoals gezegd heeft het schip echter nooit slaven van Afrika / het vaste land naar Zuid-Amerika vervoerd.

Sporadisch was er wel een slaaf aan boord, maar daarbij ging het om Indische slaven die door Afrikaanse krijsheren waren "besteld" om in Afrika zelf als huisslaaf te dienen (Indische slaven waren exotisch en gewild onder de Afrikanen – redactie).

De Amsterdam
handelsschip VOC

Overigens verging het gewraakte VOC-schip 1749 al op zijn eerste reis. Los van het feit dat de VOC dus niets met (Afrikaanse) slavernij te maken had, is het ook nooit in gebruik geweest.

Voor de groep demonstranten is dat niet van belang; zij willen dat Nederland haar eigen geschiedenis uitwist om zo geen trauma's te hoeven ervaren.

Madurodam

Als het schip uiteindelijk onder druk van de SuriNeds vernietigd of verwijderd wordt, staat er nog wel een zeer kleine (miniatuurversie) in het Nederlandse Madurodam.

Madurodam?

Dit miniatuur pretpark is vernoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de Den Haag.

Hij overleed in februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het Haagse project.

De familie Maduro beschouwt Madurodam als monument voor hun zoon.

Madurodam
Den Haag

Of het kleine scheepje in Madurodam ook moet verdwijnen, heeft de groep demonstranten nog niet bekend gemaakt.

Bron : Parool / Telegraaf / NOS (online)


— UW MENING —

Gaat het bewust herschrijven van een geschiedenis u te ver?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!