Brunswijk weer gelinkt aan drugs

Article – Brunswijk weer gelinkt aan drugs

PARAMARIBO, 4 februari 2024 – Het toonaangevende, online onderzoeksplatform "Insight Crime" heeft eind vorig jaar gelekte e-mails naar buiten gebracht, waaruit zou blijken dat zowel ex-president Bouterse als huidig vicepresident Brunswijk direct gelinkt zijn aan drugscriminaliteit.

Verantwoording

Dit artikel maakt deel uit van The NarcoFiles: The New Criminal Order, een transnationale journalistieke onderzoek naar wereldwijde georganiseerde misdaad, haar innovaties, vertakkingen en degenen die ertegen vechten.

Het project wordt geleid door het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) in samenwerking met Centro Latinoamericano de Investigación Periodística (CLIP).

Het artikel is vertaald en in het Nederlands geschreven door Suriname Nieuws.

Insight Crime
onderzoekscollectief

Brunswijk weer gelinkt aan drugs

tekst : Douwe den Held
– afbeeldingen : Langeman –

Totaal corrupt

De meest recente beschuldigingen aan het adres van Bouterse en Brunswijk begonnen met een grootschalig lek van verschillende e-mails.

Deze berichten zijn door het Colombiaanse Openbaar Ministerie gedeeld met de website InSight Crime en meer dan 40 andere mediaorganisaties wereldwijd.

Gelekte mails bewijzen : Surinaamse politiek volledig corrupt

Journalisten hebben in nauwe samenwerking de materialen onderzocht en vergeleken met honderden andere documenten, databases en interviews.

In het kader van dit onderzoek hebben zowel Amerikaanse als Colombiaanse onderzoekers de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk en ex-president Desi Bouterse wederom in verband gebracht met (recente) betrokkenheid bij grootschalige, internationale drugshandel.

De gelekte mails wijzen op een voortdurende – en steeds sterker wordende – politiek band (op het allerhoogste niveau – redactie) met de georganiseerde misdaad in ons land.

De recent vrijgegeven e-mails waren onderdeel van een schat aan documenten die in 2022 gestolen werden van het kantoor van de Colombiaanse Procureur-Generaal en verstrekt aan een consortium van journalisten, waaronder InSight Crime (het platform dat dit artikel aanvankelijk heeft geschreven – redactie).

Chandrikapersad

De beschuldigingen in de mails bevestigen de aanhoudende geruchten over de rol van Brunswijk en Bouterse in de cocaïnesmokkel door Suriname. Beiden zijn daarvoor in het verleden overigens al veroordeeld (in het buitenland; in Suriname speelt deze veroordeling geen rol – redactie).

Brunswijk, en tegenwoordig in mindere mate Bouterse, zouden fungeren als makelaars, gebruikmakend van hun connecties in de Surinaamse regering om cocaïnesmokkel te faciliteren in ruil voor steekpenningen.

De president zou toestaan dat zijn vicepresident betrokken is

Andere informatie uit de gestolen bestanden benadrukt waarom drugshandelaren wereldwijd aangetrokken worden door juist Suriname.

Ons land is gunstig gelegen nabij grote "drugs-producties" en kent zowel zeer zwakke als niet beveiligde grenzen.

Ook beschikken we over de infrastructuur om cocaïne naar belangrijke markten in Europa, Afrika en de Verenigde Staten te vervoeren.

Het feit dat criminaliteit binnen de regering en overheid vrij spel heeft (en de president weigert hiertegen op te treden) maakt Suriname een paradijs voor drugsactiviteiten.

De Colombiaanse guerrillagroep het Nationaal Bevrijdingsleger en de Revolutionaire Strijdkrachten hebben – met hulp van politieke toppers in ons land – de afgelopen jaren tonnen aan cocaïne via Suriname verzonden, volgens andere gehackte e-mails.

Brunswijk

Vooral Brunswijk's immer aanhoudende banden met de drugshandel kwamen naar voren in een e-mail van 25 augustus 2020.

Deze datum is opvallend omdat het slechts een maand was voordat president Chandrikapersad Santokhi hem trots benoemde tot zijn vicepresident.

Brunswijk zou crimineel misbruik maken van zijn positie

In de gelekte e-mail schreef een speciale agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) aan een onderzoeker (van het kantoor van de Colombiaanse Procureur-Generaal) over een recent mislukte drugsvangst in ons land.

Brunswijk weer gelinkt aan drugs

Deel gelekte e-mail
– © Insight Crime –

Volgens de DEA-agent, had de "Surinaamse eenheid" – verwijzend naar de lokale DEA-eenheid van Amerika – vicepresident Brunswijk verdacht van contact met twee criminelen.

Jayant "Alex" Roman en Gilbert Samuel; een piloot die een luchtvaartmaatschappij bezit, genaamd Vortex.

De eenheid vermoedt dat de Surinaamse vicepresident direct contact heeft met twee drugscriminelen.

De operatie is door ons aangekaart, maar dat resulteerde niet in inbeslagnames of arrestaties.

DEA-agent over Brunswijk
© Insight Crime

Bovengenoemde, door Amerikaans ingrijpen, mislukte operatie vond plaats op 21 augustus 2020.

Zorg en Hoop

Op die dag keerde Samuels terug van een vlucht naar Suriname's uitgestrekte jungle en Zorg en Hoop, de luchthaven in de hoofdstad. Nadat hij zijn vliegtuig aan de grond had gebracht, verliet hij Paramaribo rijdend in een busje.

Politiek, politie en leger zitten verweven in de criminaliteit

Twee corrupte officieren van het Surinaamse Politiekorps (Korps Politie Suriname / KPS – redactie) overvielen Samuels onderweg en ontvreemden zeker 400 kilo cocaïne.

Toen het tweetal er achter kwam dat de lading vicepresident Brunswijk toebehoorde, gaven ze het snel terug, meldde De Ware Tijd destijds.

Een hooggeplaatste Surinaamse veiligheidsfunctionaris, die anoniem wilde blijven uit angst voor vergelding, vertelde InSight Crime dat ook crimineel Brian Blue bij de operatie betrokken was.

Brunswijk zou hem vervolgens hebben omkocht om de "situatie te kalmeren", waarna de cocaïne alsnog werd teruggegeven aan Jayant Roman.

Deze Blue en Roman waren elk mede-eigenaar van een deel van de onderschepte lading, zei de veiligheidsfunctionaris.

De DEA mail vermeldt ook Blue als een drugshandelaar die verbonden is met Samuels en weer nauwe banden heeft met vicepresident Brunswijk.

Drugsbaronnen

Brunswijk reageerde niet op het verzoek om commentaar van InSight Crime nadat hij werd geconfronteerd met de gelekte e-mails en bewijsstukken.

Ook de Surinaamse autoriteiten reageerden niet op verzoeken om commentaar. Medeverdachten Samuels, Blue en Roman konden niet bereikt worden door de journalisten.

De grootste drugshandelaar staat in contact met Brunswijk

Blue blijkt uit de documenten daarbij een van de meest productieve drugshandelaren in Suriname te zijn. In 2018 veroordeelde een Braziliaanse rechtbank hem bij verstek al tot 21 jaar gevangenisstraf voor de handel in 500 kilogram cocaïne en gaf een arrestatiebevel uit.

Brunswijk weer gelinkt aan drugs

Offerte "tijdelijke" Cessna
– © Insight Crime –

In Suriname leek de wetshandhaving hem echter geen hoge prioriteit te vinden. Hij kan hier tot op de dag van vandaag vrij rondlopen en zelfs contacten onderhouden met de allerhoogste politieke toppers die ons land besturen.

Ik heb Brian Blue één keer ontmoet bij de kapper.

Hij stond tijdens mijn ambtstermijn niet op de radar van de politie.

Ik weet nergens iets van.

August van Gobbel
voormalig politiecommissaris

Van Gobbel, een oud-topper bij de Surinaamse politie, leidde in de jaren dat het verhaal begon te spelen het KPS-inlichtingenbureau. Later werd hij gepromoveerd naar de afdeling "ernstige misdrijven".

Agenten en journalisten bevestigen Brunswijks connecties

Verschillende journalisten en van Gobbel meldden nu dat er toen inderdaad geruchten waren dat Brunswijk (en mensen dicht bij hem) direct betrokken waren bij de nasleep van Samuels' cocaïnevangst in augustus 2020.

Drugsvluchten

Voor het hierboven vermelde, overvallen, drugstransport voerde Samuels in het eerste kwartaal van 2020 meerdere drugsvluchten uit van het dorp Amatopo naar Paramaribo's Zorg en Hoop.

Dit wordt bevestigd door gelekte tracking-informatie uit e-mails van de betrokken DEA-agent.

Gelegen diep in de dunbevolkte grensregio met Guyana, direct aan de Corantijnrivier en vlak naast een landingsbaan, ligt Amatopo.

Diep in de jungle is dit een ideaal overslagpunt voor alles wat Suriname wordt binnengesmokkeld.

Samuels bezit hier alleen een privé-lodge, maar ook de lokale macht.

Twee dagen nadat Samuels werd gestopt door de corrupte leden van het KPS, werd hij alsnog gearresteerd.

Brunswijk weer gelinkt aan drugs

Landingsbaan Amatopo
– © Langeman –

Een hondeneenheid besnuffelde zijn vliegtuig en busje, en een positieve reactie suggereerde dat er cocaïne was geweest, meldde de Ware Tijd.

Vrijgesproken

Samuels werd echter, nog geen drie weken later, direct vrijgesproken nadat een rechter "een gebrek aan bewijs vond".

De uitkomst van een intern politieonderzoek (naar de officieren die de cocaïne wilden stelen – redactie) is nooit openbaar gemaakt. Zowel het verantwoordelijke ministerie als de Kabinetten van de President en Vicepresident weigeren hierover te praten.

Criminelen worden vrijgesproken, onderzoeken verdwijnen

InSight Crime vroeg zowel voormalige als huidige KPS-leiders wat er met het interne onderzoek was gebeurd, maar kreeg geen antwoord.

Desi Bouterse

Niet alleen vicepresident Brunswijk en verschillende andere toppers binnen onze politiek worden in de gelekte mails benoemd.

Ook is er aandacht voor onze, inmiddels voortvluchtige, ex-president Bouterse.

Zijn betrokkenheid bij de drugshandel kwam naar boven in een andere e-mail.

Zijn rol wordt beschreven in de communicatie tussen functionarissen van het kantoor van de Colombiaanse Procureur-Generaal.

De e-mail, gedateerd op 6 mei 2022, bevatte informatie over Bouterse die helpt bij het verhandelen van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar bestemmingen in het Caribisch gebied, Afrika en Europa.

Er zou ruim 1 ton coke per maand ons land binnenkomen

Ander gelekt mailverkeer suggereert dat Surinaamse drugshandelaren samenwerken met Colombiaanse guerrillagroepen om cocaïne te vervoeren via clandestiene vluchten die ook gewoon passagiers naar ons land vervoeren.

Volgens het document werd er tussen 2017 en 2020 tussen de 1 en 2 ton cocaïne per maand ons land in gevlogen. Dit gebeurde vanaf legale landingsbanen in Maroa en Yavita, twee plekken in Venezuela.

Santokhi geeft toe

Terwijl de gelekte e-mails de situatie vanaf 2016 beschrijven, gaat de cocaïne luchtbrug via Colombia en Venezuela naar Suriname tot op de dag van vandaag gewoon door.

Chan : ik ben op de hoogte van dagelijkse drugsvluchten

In augustus 2023 bevestigde president Chandrikapersad Santokhi nog aan lokale radiostation ABC dat er "inderdaad dagelijks drugsvliegtuigen landen in het Surinaamse binnenland".

Bron : Insight Crime / Suriname Nieuws (vertaling en bewerking)


— UW MENING —

Moeten de president / vicepresident hierop reageren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!