Interview Van den Bergh : "doe nooit zaken met Suriname"

Article – Interview Van den Bergh : "doe nooit zaken met Suriname"

PARAMARIBO, 4 februari 2024 – Het plan van president Santokhi om het boek van de Nederlandse ondernemer Van den Bergh te verbieden is mislukt.

Geen corruptie?

Het "verboden" boek blijkt wereldwijd uitverkocht en er komt binnenkort zelfs een tweede druk aan. Met exact dezelfde (door Santokhi) verboden omslag en inhoud.

Alhoewel bijna heel Suriname het over dit boek heeft (het is de pers verboden hierover te schrijven en boekhandels mogen het niet verkopen – redactie), zal niet iedereen het daadwerkelijk gelezen hebben.

Wat opvalt is echter dat het boek helemaal niet over corruptie gaat en de president hier ook niet van beschuldigd.

Dat is iets wat, volgens schrijver Van den Bergh, door de lezer zelf moet worden ingevuld en zeker niet door hem als "ervaringsdeskundige".

De grote vraag is dus waarom Santokhi zo fel van leer trekt, aangezien het boek feitelijk een "nette" opsomming is van feiten, gebeurtenissen en ervaringen.

Na lezing blijkt het boek niet over corruptie te gaan

Daarbij is alles voorzien van documenten, opgenomen gesprekken, bronvermelding en foto– / bewijsmateriaal.

Financieel binnen

Eigenlijk was Van den Bergh al met pensioen en "financieel binnen" (hij had het grootste eendenbedrijf van Nederland – redactie) toen hij via zijn vrouw (met Surinaamse roots – redactie) kennis maakte met ons land.

Uit liefde voor zowel zijn vak als Suriname besloot hij hier een nieuw bedrijf te beginnen. En met succes, want De Doksenclub was binnen no-time ook in Suriname marktleider op het gebied van wilde eenden en doksen.

Kirpalani zou een levensverzekering op Van den Bergh zetten

Totdat Santokhi aan de macht kwam en Van den Bergh besloot om met ondernemer Kirpalani in zee te gaan. Samen zouden ze een tweede bedrijf beginnen, Kippie. Van den Bergh had alle expertise in huis en Kirpalani zou hem "via zijn politieke kennissen" snel verder kunnen helpen.

Moordaanslag

Wat Van den Bergh niet wist, is dat Kirpalani hem uiteindelijk 22 keer zou aanklagen bij de Surinaamse rechter, voor miljoenen US$ zou benadelen en er zelfs een moordaanslag op zijn leven zou worden gepleegd.

De vermoedelijke reden?

Kirpalani had vlak daarvoor, zonder dat Van den Bergh dat wist, een levensverzekering op hem afgesloten ter waarde van US$ 500.000,-

Santokhi is de ondergeschikte van Kirpalani, hij doet alles

Ook kon de ondernemer niet bevroedden dat zelfs president Santokhi naar de pijpen danst van Kirpalani.

"Kirpalani hoeft maar te bellen en Santokhi springt in een auto om zich direct bij hem te melden," aldus Van den Bergh.

Echte ondernemer

Voordat Gerard (Van den Bergh – redactie) in Suriname met De Doksenclub begon, was hij onder meer duiker op de Filipijnen, een restauranteigenaar in Costa Rica, groot vastgoedmanager bij Gulf Oil en – tot voor kort – de grootste pluimveehouder van zowel Nederland als Suriname.

Suriname is tot op het bot corrupt, Nederland weet het nu

Van den Berg over zijn avontuurlijke ondernemersverleden : "ik wil spanning hebben in mijn werk. Daarom houd ik het maar zo’n acht jaar op een plek vol."

Het feit dat Suriname tot op het bot corrupt zou zijn en zelfs politici niet te vertrouwen, is door de acties van Chan nu ook in Nederland doorgedrongen.

Interview Van den Bergh : "doe nooit zaken met Suriname"

Doks en Sheriff
– beelden : Langeman –

Interview Quote

De Quote – het grootste zakelijke magazine van Nederland – besloot de ondernemer op de man af wat vragen te stellen over zijn avontuur in ons land.


Heeft u de foto van de president gebruikt vanwege de publiciteit?

Nee, het boek beschrijft mijn ervaringen in Suriname en ik heb gezocht naar een cover die aanslaat. Maar we hebben niemand in het boek beschuldigd van corruptie. Dat staat er ook niet in.


Dus ondanks de omslag gaat het niet over corruptie?

In het boek zelf maak ik zeker geen enkele verwijzing naar de president of wie dan ook. Er is natuurlijk wel corruptie in Suriname, maar ik heb het dusdanig geschreven dat de lezer zelf zijn conclusie moet trekken.

Het is niet aan mij om dat te doen, de lezer moet zelf op basis van wat ik heb meegemaakt en beschreven iets concluderen.

Chandrika weet alles, hij is exact op de hoogte van het spel

De president (Santokhi – redactie) heeft meerdere keren opdracht gegeven aan het Ministerie van Landbouw om mij te ondersteunen. Dat is nooit gebeurd.

Wat daarachter zit weten we niet. Wat we wel weten is dat de president van Suriname een hoofdrolspeler is. Hij wist en weet van alles wat er toen speelde.


Claimt u wel dat het boek corruptie in Suriname kan aantonen?

Ja, natuurlijk. Alle bewijzen staan in het boek!

Alle afschriften, alle kopieën, alle gesprekken die zijn opgenomen. Wij hebben duidelijk en zeer overtuigend bewijs dat de minister van Landbouw liegt.


Is een voortdurend liegende minister dan ook een vorm van corruptie?

Ik ga niet discussiëren over de interpretatie of exacte definitie van wat "corruptie" is.

De president en Kirpalani hebben mij allebei aangeklaagd

Daarbij hebben zowel de president als Kirpalani mij aangeklaagd. Dus ik moet oppassen dat u mij geen woorden in de mond legt die zij tegen mij kunnen misbruiken.


Okay, maar het woord "corruptie" staat wel op het omslag vermeld?

Inderdaad, want naar mijn ervaring is Suriname een van de meest onaantrekkelijke landen ter wereld om zaken te doen.

Politiek en zakelijk liegt men in Suriname de hele tijd

Dat komt door het voortdurende liegen, het verdraaien van feiten om anderen te bevoordelen. En dat op alle niveaus, zowel zakelijk als politiek.

Naar mijn mening als ondernemer ervaar ik dat gedrag als corruptie.


Kirpalani en uzelf hebben al jaren een juridisch geschil, gaat dat over geld?

Ten eerste hebben wij (de Nederlandse mensen achter de Doksenclub en Kippie – redactie) geen cent gepakt of verkeerd besteed van de ruim € 3,5 miljoen die hij heeft geïnvesteerd in ons beider bedrijf.

Dat is gewoon niet waar, het is een leugen. En geloof me, Kirpalani gaat dat ook nooit hard kunnen maken.

Kirpalani heeft 22 rechtszaken tegen mij aangespannen

Belangrijk om te benadrukken is, dat dit ook absoluut geen persoonlijke vete is!

U (de journalist – redactie) heeft nooit in Suriname gewoond, dus weet niet hoe de hazen daar lopen. U heeft als Nederlander geen idee hoe men in Suriname te werk gaat.

Kirpalani is een van de machtigste mensen in dat land. Als hij de president belt, komt de president direct naar hem toe.

Kirpalani doet wat hij wil, hij heeft schijt aan alles en hij wordt daarbij gedekt door iedereen om hem heen.

Van den Bergh
Nederlandse ondernemer

Toen hij president-commissaris van de centrale bank was (Vijay Kirpalani was ooit de baas bij de CbvS – redactie), zijn er miljoenen en miljoenen dollars "verloren" gegaan.

Onder Kirpalani zijn er miljoenen dollars "verdwenen"

Nog steeds beweert hij dat er geen sprake was van fraude. U wil niet weten hoe men in Suriname liegt en overduidelijke zaken gewoon negeert of in de doofpot stopt.


Het boek is zowel online als offline uitverkocht?

Dat klopt, maar over de exacte aantallen ga ik niets zeggen. Wel willen nu een tweede druk gaan doen.

De rechter bepaalt of ik fout bezig ben, niet de president

We hebben in Nederland al een exploot aan de deur gehad (Santokhi heeft meerdere juristen in Nederland en Suriname op de zaak gezet – redactie) die niet wil dat ik de foto van de president gebruik.

Daar is volgende week een kort geding. Wij gaan de cover echter niet wijzigen, tenzij we daartoe verplicht worden door de rechter.

Curatele?

Een kleine aanvulling vanuit de app.

Onlangs werd bekend dat Van den Bergh door de Nederlandse rechter "onder curatele" is gezet.

Door veel Surinamers wordt dit gezien als "bewijs" dat hij schuldig is.

Het is echter belangrijk te benadrukken dat Van den Bergh in Nederland geen verdachte is en dus ook nergens "schuldig" aan kan zijn.

Daarbij staat de curatele los van de rechtszaken die zowel Santokhi als Kirpalani momenteel tegen hem zijn begonnen.

Suriname staat als land feitelijk zelf ook onder curatele

Hooguit zou het kunnen dat Van den Bergh juist onder curatele is komen te staan, omdat de zaak met Kirpalani hem failliet heeft gemaakt en met grote schulden heeft achter gelaten.

Als je in Nederland onder curatele wordt gesteld, dan betekent dit dat je (als ondernemer) grote schulden hebt en die niet zelfstandig kunt aflossen.

Via de curator en de rechter wordt daarna bekeken hoe de schulden alsnog het beste kunnen worden afgelost.

Een rechter kan dan bijvoorbeeld stellen dat iemand voor 10 jaar lang minstens 50% van zijn inkomsten moet afdragen aan de schuldeisers.

Feitelijk is Suriname, als land, ook volledig onder curatele gesteld doordat wij een dusdanig hoge schuld hebben dat het IMF inmiddels over onze boekhouding gaat en bepaalt wat wij met onze toekomstige inkomsten mogen doen.

Bron : Quote (oorspronkelijke interviewer : Nick de Jager) / nabewerkt door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe denkt u over Van den Bergh na dit interview?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!