🌎 Meer F-16's naar Ukraïne

Article – 🌎 Meer F-16's naar Ukraïne

PARAMARIBO, 5 februari 2024 – Nederland heeft begin deze week aangekondigd dat het nog eens zes extra F-16-gevechtsvliegtuigen zal leveren aan Ukraïne.

24 vliegtuigen

Het totaal aantal Nederlandse F-16's die naar Ukraïne worden gestuurd komen daarmee uit op 24 stuks. De aankondiging werd gedaan door de demissionaire minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Deze zes vliegtuigen waren eigenlijk bestemd voor de commerciële verkoop aan het Amerikaanse bedrijf Draken International, maar deze transactie is met wederzijds goedvindeen niet doorgegaan.

In december 2023 maakte het demissionaire Nederlandse kabinet bekend dat al achttien F-16's gereed werden gemaakt voor Ukraïne, waaraan nu dus zes toestellen worden toegevoegd.

Nederlandse F-16's
kado voor Ukraïne

Er wordt verwacht dat de F-16's ergens in 2024 aan Ukraïne geleverd zullen worden. Momenteel worden piloten uit Ukraïne getraind om de vliegtuigen te besturen.

Europa spant samen om haar buitengrens te verdedigen

Naast Nederland zullen ook Denemarken en Noorwegen F-16's aan het land leveren dat momenteel de buitengrens van Europa verdedigt tegen Rusland.

Joint Strike Fighter

De Nederlandse luchtmacht heeft de F-16's niet meer nodig, omdat deze worden vervangen door F-35's, beter bekend als de Joint Strike Fighter.

Nederland heeft meerdere high-tech jachtvliegtuigen

Naast de 24 toestellen voor Ukraïne levert Nederland ook achttien F-16's aan een trainingscentrum in Ukraïne, waar NAVO– en Oekraïense piloten met het toestel oefenen.

🌎 Meer F-16's naar Ukraïne

Nederlandse F-16
– Langeman Produkties –

Bron : MinDef NL / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u de Europese vrijheidsstrijd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!