✉️ Doet Chan een "Bouterse"?

Article – ✉️ Doet Chan een "Bouterse"?

PARAMARIBO, 6 februari 2024 – Doet Chan momenteel een Bouterse? Daarmee bedoel ik of Chandrika dezelfde streken uithaalt als Bouterse ooit deed.

Of in andere woorden; heeft de koning zijn eigen volk schaakmat gezet?

CHof

De aanleiding tot deze gedachte is het meest recente nieuws over ons Constitutioneel Hof, of CHof in het kort.

Constitutioneel Hof

Een constitutioneel, of grondwettelijk, hof is een centraal rechtscollege dat uitspraken doet over de grondwettelijkheid van de wetten.

In het algemeen toetst een constitutioneel hof of een regel niet in strijd is met de fundamentele rechten en vrijheden.

Het hof treedt niet op als hoogste rechtbank, maar heeft een belangrijk controlerende functie binnen de samenleving.

Constitutioneel Hof
grondwet Suriname

Voor wie het is vergeten; toen Bouterse aan de macht was, heeft hij zelf een amnestiewet geschreven om zichzelf vrij te pleiten voor de daden die hij zelf had begaan.

Dit klinkt vrij obscuur en zelfs corrupt, maar de enige die hierover een echt oordeel kan vellen en de legitimiteit van zo'n wet weet te toetsen, is het bovengenoemde Constitutioneel Hof.

Bouterse

Je kan vervolgens zeggen van Bouterse wat je wil, maar hij is wel een slim man die weet hoe hij de wetten moet inzetten om zichzelf vrij te praten.

Wat was namelijk het geval?

De Amnestiewet werd met grote meerderheid, onder de bezielende leiding van mevrouw Jennifer Simons-Van Dijk, door de Nationale Assemblée (DNA) geloodst en aangenomen.

Bouterse liet een wet toetsen door een hof dat niet bestond

Een voorwaarde van die wet, en alle gerechtelijke uitspraken die hierna zouden volgen, was echter dat hij "ter goedkeuring werd voorgelegd aan het Constitutioneel Hof".

Saillant detail is dat Suriname toen helemaal geen Constitutioneel Hof kende en Bouterse in principe ons democratisch systeem voor schaakmat had gezet.

Hij had een wet aangenomen die hem zou vrij pleiten en de enige instantie die deze wet ongrondwettelijk kon verklaren, was een instantie die helemaal niet bestond.

Uiteindelijk is er, zij het met tegenzin en schoorvoetend, een Constitutioneel Hof in Suriname ingesteld en bleek de hele Amnestiewet niet van toepassing te zijn. Maar door deze vertragingstactiek had Bouterse wel weer wat extra jaartjes "vrijheid" genoten.

Chandrika

Jaren later kwam Chandrika aan de macht en die lijkt nu hetzelfde truukje te doen die hij van zijn voorganger heeft geleerd.

✉️ Doet Chan een "Bouterse"?

De koning is aan zet
– © Langeman –

Om als politieke partij bij de komende verkiezingen mee te mogen doen, heeft de regering besloten dat je eerst ongeveer SRD 1.000.000,– moet betalen.

De verkiezingen van 2025 kosten SRD 1.000.000.000,-

Een absurd bedrag, al past het in het uitgelekte nieuws dat de verkiezingen van 2025 bijna SRD 1.000.000.000,– gaan kosten om te organiseren.

Officieel mogen alle politieke partijen, die tégen deze nieuwe wet, zijn een klacht indienden bij het Constitutioneel Hof. Deze gaat dan vervolgens, net als bij de Amnestiewet, oordelen of de wet grondwettelijk is.

Het Hof is vleugellam

Goed nieuws, zou je zeggen, want dat is een democratisch recht en "dankzij" Bouterse heeft ons land een Constitutioneel Hof.

Toch?

Helaas, begin deze week blijkt dat het Constitutioneel Hof al tijden niet actief is vanwege personele onderbezetting.

Wat blijkt?

Er is sinds geruime tijd geen secretaris bij het Hof aanwezig en ook geen vervanger, laat staan een vervanger van de vervanger.

Het Hof is niet meer actief vanwege "personele problemen"

En zonder secretaris is het Hof niet gemachtigd om op te treden of uitspraken te doen.

Verschillende partijen hebben dus wel het Hof gevraagd om een uitspraak te doen over de absurde prijsverhoging, maar aangezien zij vleugellam is gemaakt gaat die uitspraak er (voorlopig) niet komen.

Onder tafel

Als de regering deze patstelling tot 2025 weet vol te houden, schakelen zij dus effectief alle partijen vroegtijdig uit die niet even SRD 1.000.000,– op de plank (of onder de tafel) hebben liggen.

De regering laat een wet toetsen, maar het hof is niet actief

Of Chandrika momenteel een "Bouterse" doet, durf ik niet met volle zekerheid te zeggen.

Maar als je kijkt hoe hij zichzelf heeft ontwikkeld van rechtvaardig agent tot censurerend despoot, rechtenonderdrukkende narcist en zelfophemelende leugenaar, kunnen we in ieder geval stellen dat hij het van de beste heeft geleerd.

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Melanie Faber / MSc. PhD. International Medical and Business Affairs


— UW MENING —

Moet het CHof tot leven gewekt worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!