🌎 China dringt Nederlands systeem binnen

Article – 🌎 China dringt Nederlands systeem binnen

PARAMARIBO, 6 februari 2024 – De Nederlandse Militaire Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft afgelopen dinsdag bekendgemaakt dat een computersysteem van de Nederlandse defensie getroffen is door geavanceerde spionagesoftware uit China.

Post-mortem

De MIVD heeft een gedetailleerd technisch verslag van de handelswijze van deze Chinese cyberaanvallers gepubliceerd op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Het is voor het eerst dat Nederland verslag doet zo'n hack

Dit is de eerste keer dat zo'n rapport openbaar gemaakt wordt. In vaktermen heet zo'n "verslag achteraf" een post-mortem. Daarin wordt vermeld wat er is gebeurd, hoe men te werk is gegaan, wat de gevolgen waren en hoe de zaken zijn opgelost.

Het rapport onthult dat de malware gericht was tegen systemen van Fortinet, een bedrijf dat apparatuur levert waarmee Nederlandse gebruikers op een veilige manier op afstand kunnen werken.

De Nederlandse inlichtingendienst waarschuwt al lange tijd voor spionagepogingen door China.

"Het toewijzen en bewijzen van deze spionageactiviteiten aan China is cruciaal om de wereldwijde weerbaarheid tegen dergelijke cyberespionage te versterken," aldus Kajsa Ollongren, de Nederlandse demissionair minister van Defensie.

Suriname

De kwaadaardige software werd aangetroffen op een bewust en goed geïsoleerd netwerk binnen de Nederlandse defensie dat nog geen vijftig gebruikers telde. Doordat het niet verbonden was met overige systemen van defensie is er verder geen schade aangericht.

Suriname krijgt zonder tegenprestatie laptops van China

Of er ook Chineze hackers actief zijn binnen de systemen van de Surinaamse overheid en defensie, is niet bekend.

Wel is bekend dat China gratis en voor niets onze politieke toppers, het leger, Nationale Parlement en zelfs TeleSur voorziet van telefoons, usb-sticks, laptops, modems, routers en software.

Onze infrastructuur wordt gratis door China onderhouden

Ook het safe city project is gratis en zonder tegenprestaties door China geïnstalleerd. Alle camera's, software en overige hardware worden door China regelmatig van updates voozien en werkend gehouden.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat China ons bespioneerd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!