Censuur Chan treft deze app

Article – Censuur Chan treft deze app

PARAMARIBO, 6 februari 2024 – Sinds zijn aantreden als president is Chandrikapersad Santokhi redelijk vijandig geweest naar zowel de professionele media als individuele burgers met kritiek.

Persvrijheid

Meerdere burgers zijn sindsdien opgepakt, opgesloten en vervolgd vanwege een mening.

Ook is ons internet tot tweemaal toe afgesloten, worden kranten gesommeerd artikelen terug te trekken, boeken verboden en online meningen moeten direct gezuiverd.

Sinds Santokhi aan de macht is, verdwijnt de persvrijheid

Het meest recente slachtoffer van deze hetze jegens de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting was natuurlijk de Nederlandse ondernemer Van Den Bergh, gevolgd door boekhandel VACO en De Ware Tijd.

Ajay Mangal

Even daarvoor was het de trieste beurt aan Ajay Mangal die door Santokhi binnen 24 uur werd opgespoord, opgepakt en geïntimideerd, enkel omdat hij een mening had.

Mangal had een oud filmpje gezien op YouTube waar een voormalig DNA-lid sprak over de treurige dood van Boyke Bikharie en de mogelijke betrokkenheid hierbij door (toenmalig) politieagent Santokhi.

Wie spreekt over Boyke Bikharie wordt door Chan opgepakt

Op social media besprak Mangal dat filmpje, waarin onder andere de moeder van Boyke en oude krantenartikelen over het incident werden getoond.

Censuur Chan treft deze app

Verwijderde film bij artikel Mangal
– © Suriname Nieuws –

President Santokhi was, net als bij Van den Bergh, not amused en liet Mangal binnen 24 uur oppakken vanwege smaad, laster, fake news, bedreiging, het aantasten van zijn (Santokhi – redactie) goede naam en staatsgevaarlijke activiteiten.

Nadat Mangal zwaar geïntimideerd werd, een jarenlange gevangenisstraf in het vooruitzicht kreeg en persoonlijk onder druk werd gezet, kreeg hij zijn vrijheid terug.

Dit op de voorwaarde dat hij in het openbaar excuses zou maken en zou toegeven dat alles dat hij eerder vermeld had een grove leugen was.

Meerdere media, waaronder deze app, hebben aandacht besteed aan het "verboden filmpje" van het voormalig DNA-lid en de mening die Mangal hierover had.

Inmiddels blijkt echter dat Chan niet alleen Mangal de mond heeft gesnoerd, maar ook de originele maker van het YouTube-filmpje. Tegelijk is al het beeldmateriaal dat deze app (Suriname Nieuws – redactie) over Boyke had gemaakt "spontaan" verwijderd.

Afbeeldingen verdwenen

De artikelen van deze app (Ala Sani – redactie) worden gratis aangeboden via een externe webserver. Tegelijk worden de afbeeldingen bij deze artikelen "geserveerd" via een derde partij.

Censuur Chan treft deze app

Verwijderde foto bij artikel persvrijheid
– © Suriname Nieuws –

Met een mooi woord heet dat een Content Delivery Network (CDN). Door de teksten en beelden gescheiden te houden, komt dit de snelheid van de app ten goede.

Vanwege de ophef rondom Van den Bergh en Mangal heeft de app enkele weken terug ook aandacht besteed aan Boyke en Segebai.

Twee personen die nauw verbonden zijn met het verleden van Santokhi.

Alle afbeeldingen op het CDN van deze app zijn voor Surinaamse gebruikers de afgelopen dagen verwijderd en / of ontoegankelijk gemaakt.

De teksten van de artikelen stonden op een andere server en waren nog wel gewoon beschikbaar; deze zijn ook veel lastiger te blokkeren.

Natuurlijk heeft deze app meerdere back-ups van elke foto, elke illustratie en elke afbeelding, dus de "schade" was online snel hersteld.

Herpublicatie

Elke poging om onze collectieve geschiedenis te wissen of herschrijven is er echter één te veel.

Censuur Chan treft deze app

Verwijderde foto bij artikel Boyke
– © Suriname Nieuws –

Om die reden heeft de app besloten de verboden artikelen van enkele weken terug hier nogmaals te publiceren, inclusief de originele afbeeldingen.

Niet om president Santokhi dwars te liggen, maar wel om te voorkomen dat de persvrijheid daadwerkelijk verder wordt uitgehold.

Censuur Chan treft deze app

Persvrijheid en Suriname
– © Langeman Produkties –

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u er van dat er nu ook foto's en filmpjes verdwijnen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!