Waakhond : corruptie Suriname levensgroot

Article – Waakhond : corruptie Suriname levensgroot

PARAMARIBO, 7 februari 2024 – Transparency International heeft nogmaals de noodklok geluid over de wereldwijde toename van corruptie in het algemeen, en Suriname in het bijzonder.

Slecht voorbeeld

In de recent gepubliceerde (wereldwijd als standaard gehanteerde) corruptie-index wordt Suriname wederom zeer negatief belicht en uitgelicht.

De wereldwijde corruptiewaakhond neemt ons land zelfs als voorbeeld van een land waar de corruptie toeneemt zonder dat de overheid effectieve maatregelen neemt.

Suriname staat, net als vorig jaar, op de 87e plaats, in het gezelschap van landen zoals Gambia, Liberia, Tanzania en Ivoorkust.

Transparency International wijst op de cruciale rol van onze falende rechtsstaat, waar het gebrek aan gerechtigheid alle vormen van corruptie onbestraft laat, en in ons geval zelf bijdraagt aan de beloning hiervan.

Volgens de organisatie wordt corruptie bij ons beloond

Politici beroven verschillende rechtsinstellingen van (essentiële) financiering en bevoegdheden.

Ze belemmeren daarmee de handhaving van de wet en verkleinen de reikwijdte van oprechte overheidsmacht.

Suriname's rechterlijke macht heeft daarbij recentelijk nog haar zorgen geuit over bewust ontoereikende financiering vanuit de regering.

Ook het frustreren van benoeming binnen ons Constitutioneel Hof lijkt politiek gedragen.

De organisatie plaatst Suriname vanwege de grootschalige en bewezen corruptie prominent op de "Rule of Law-index".

Suriname wordt er uit gepikt als "politiek erg corrupt land"

We worden in het jaarlijkse rapport benoemt als land dat zijn rechtsstaat uitholt door politieke inmenging in de rechterlijke macht.

Transparency International (TI) benadrukt in een speciale bijlage, onder de naam "What Justice Got to Do With It", de nauwe band tussen gerechtigheid en corruptie in bijvoorbeeld ons land.

Verbeteringen in onafhankelijkheid, transparantie en efficiëntie van rechtssystemen zijn essentieel voor mensenrechten en een corruptievrije wereld, aldus TI.

Ons land wordt snel corrupter en doet er steeds minder tegen

Omgekeerd zijn anti-corruptiemaatregelen cruciaal om ons rechtssysteem, de overheid en individuen verantwoordelijk te houden.

De tijd is gekomen om een einde te maken aan de straffeloosheid van corruptie," benadrukt Transparency International. Het wijst op Duitsland, waar recent twee voormalige parlementsleden zijn aangeklaagd voor het aannemen van steekpenningen van de Azerbeidzjaanse regering, als een stap in de goede richting, hoewel het onderzoek lang op zich liet wachten door lacunes in de wetgeving.

Suriname staat overigens niet alleen op het "foute lijstje". Meer dan twee derde van de landen scoort – net als ons land – ruim onder de 50 punten op een schaal van 100.

Deze score duidt op ernstige corruptieproblemen, met een Afrikaans / Zuid-Amerikaans gemiddelde van slechts 43.

Suriname bevindt zich in een illuster, corrupt gezelschap

De meeste landen, die voorheen al corrupt waren, boeken geen vooruitgang of gaan zelfs achteruit. Suriname is zelfs, samen met 23 andere landen, bezig langzaam maar zeker de laagste score ooit te bereiken.

Verzwakte regering

De trend van verzwakking van de regering en de rechtssystemen vermindert de aansprakelijkheid van overheidsfunctionarissen, wat corruptie in de hand werkt.

In ons land komen politici gewoon weg met corruptie

Corruptie beïnvloedt de rechtbank en andere juridische instellingen, waardoor kwetsbare groepen in de samenleving steeds beperkter toegang hebben tot gerechtigheid, besluit de organisatie haar harde oordeel.

Bron : Transparency International


— UW MENING —

Moeten we naar deze kritiek luisteren of bemoeit men teveel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!