Chaos regeert bij Sewdien

Article – Chaos regeert bij Sewdien

PARAMARIBO, 8 februari 2024 – Het ministerie van minister Sewdien (Landbouw, Veeteelt en Visserij) wordt – volgens agrariërs, ondernemers en critici geregeerd – door totale chaos, valse beloften, persoonlijke aanvallen en de afwezigheid van enig structureel beleid.

Persoonlijke aanval

Alhoewel het verantwoordelijke beleidsgebied wordt geteisterd door problemen en schandalen doet Sewdien daar niets aan en blijft herhalen dat de media liegt en critici, letterlijk, dom zijn.

De rattenplaag in Nickerie blijkt totaal verkeerd aangepakt en uit de hand gelopen, waardoor er ontzettend veel illegaal en dodelijk gif in zowel de landbouwgrond als voedselketen terecht is gekomen.

Sewdien : 'als je kritiek hebt, moet je worden vervolgd'

De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) heeft gewaarschuwd dat de aanhoudende droogte in combinatie met dit gif en andere gebruikte chemicaliën een dodelijke mix vormen, maar Sewdien wil daar niets van weten.

In felle bewoording opende hij de persoonlijke aanval op de voorzitter en stelde dat deze "dom, onopgeleid en bejaard is".

Harinandan Oemraw (de voorzitter die waarschuwde voor de ontstane situatie – redactie) weet van niets, terwijl hij al 80 jaar hetzelfde doet.

Mijn juridisch team onderzoekt of hij aangeklaagd kan worden vanwege zijn mening over mijn beleid.

Die man zegt maar iets, terwijl mijn eigen mensen ons voedsel goedkeuren voor eigen gebruik (in het buitenland is het meestal niet goedgekeurd – redactie). Hij is gevaarlijk bezig en kan beter van het podium verdwijnen.

Prahlad Sewdien
minister Landbouw, Veeteelt en Visserij

De minister geeft schoorvoetend wel aan dat er inderdaad "grote problemen" zijn met de rijstbouw in Nickerie, maar dat is niet zijn schuld.

'De rijst is door ons gewoon goedgekeurd voor eigen gebruik'

"Kwade geesten en duistere mensen" zouden zijn beleid daar frustreren en bewust de voedselproductie in gevaar brengen.

Ook kan het kloppen dat de rijst te veel gif bevat, maar voor eigen gebruik (binnen Suriname – redactie) hebben "zijn wetenschappers" alles goed gekeurd voor consumptie. Dat het buitenland andere normen en maatstaven hanteert is, volgens de minister, hun verantwoording en de zijne.

Het Surinaams wetenschappelijk instituut heeft geen kennis

Suriname heeft een eigen "wetenschappelijk instituut" dat de voedselveiligheid voor de interne markt zou moeten garanderen, maar deze is feitelijk niet actief door onderbezetting en geldgebrek.

Ook is er nauwelijks aanwas van nieuwe kennis en worden personeelsleden niet bijgeschoold.

Loze beloften

Behalve de aanhoudende rattenplaag, droogte en het overmatig gebruik van (elders in de wereld) verboden gif, heeft de rijstbouw ook te maken met loze beloften.

Chaos regeert bij Sewdien

Vervuilde en ongezonde rijst
– Langeman Produkties –

Zo was er geld en benzine beloofd om bijvoorbeeld de, grotendeels kapotte, pompgemalen te laten draaien maar ook na maanden van wachten en vragen blijkt de minister zich niet aan zijn woord te houden.

Sewdien : boeren vernietigen vrijwillig hun eigen machines

"Dat er geen benzine en diesel is, is niet mijn fout," aldus de minister. "Men saboteert hun eigen machines om mijn beleid dwars te zitten en het vrijgemaakte geld moet administratief nog los komen."

Geen geld beschikbaar

De brandstof is nodig om de landerijen van de boeren te irrigeren met behulp van waterpompen.

Minister Prahlad Sewdien had tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement meerdere keren zwart op wit beloofd dat de boeren voorzien zouden worden van deze brandstof, maar breekt telkens zijn woord en doet vervolgens niets.

Benzine wordt niet geleverd, onderhoud niet gedaan

Voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) geeft aan dat de pompen van pompgemaal Wakay en Wageningen nog altijd niet werken.

In februari zou er een nieuwe pomp geïnstalleerd worden in Wageningen met de verwachting dat er nog twee zouden volgen. Dit is echter ook niet gebeurd. De enige pomp die werkte, is al maanden defect.

India

De SPBA-voorzitter meldt tenslotte ook dat er een elektrisch probleem is met de enig overgebleven werkende pomp.

Voor dit probleem zouden nieuwe onderdelen besteld moeten worden, maar Sewdien wil dat deze perse uit India komen. Een reden daarvoor weigerde de bewindsman te geven.

Nieuwe gemalen worden beloofd, maar Sewdien doet niets

De minister van LVV zou zeer nalatig zijn in het snel oplossen van deze kwestie en heeft de onderdelen nog steeds niet besteld.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is uw mening over Sewdien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!