Europa : 'Surinaamse rijst is giftig'

Article – Europa : 'Surinaamse rijst is giftig'

PARAMARIBO, 8 februari 2024 – Het hoge gehalte aan reststoffen (het zogenaamde residugehalte – redactie) in onze Surinaamse rijst vormt een grote en serieuze belemmering voor de toegang tot de Europese markt.

Arsenicum

Volgens Bhagwatpersad Ramadhin, voorzitter van de Vereniging van Rijstverwerkers en Exporteurs (VRE), zijn de meest recente padieoogsten van erg lage kwaliteit en bevatte deze aanzienlijke hoeveelheden residuen (overgebleven gifresten – redactie).

RESIDUEN?

Residuen zijn overblijfselen van pesticiden in landbouwproducten.

Het belangrijkste gif in de Surinaamse rijst is gebaseerd op het zeer dodelijke arsenicum.

Het gif blijkt nu in zorgelijke hoeveelheden aanwezig te zijn in en vindt ook haar weg in aanverwante rijstproducten zoals diervoeding, meelproducten en rijstmelk.

Suriname Nieuws
gratis app

De breukgraad (een bijproduct van de rijstproductie – redactie) van onze geoogste padie ligt de laatste tijd daarbij op ongeveer 40 procent.

De kwaliteit van Surinaamse rijst is laag, het gif veel te hoog

Dat percentage is internationaal niet acceptabel, waardoor de Surinaamse rijst van dergelijke kwaliteit en met zulke hoge residugehalten niet in aanmerking komt voor de EU-markt.

Van de meest recente oogst is zelfs 100% van de rijst afgekeurd voor export naar Europa.

Sewdien

Ramadhin bevestigd met zijn uitspraken de bevindingen van Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA).

Die laatste meldde eerder deze week dat de Surinaamse rijst "te giftig was om te eten". Een uitspraak die door verantwoordelijk minister Sewdien werd afgedaan als fake news, leugens en een aanleiding om Oemraw direct te vervolgen.

Steeds meer mensen melden dat onze rijst veel te giftig is

Een lokale exporteur uit Nickerie deelde onlangs mee dat zijn bedrijf er wel in is geslaagd zijn rijst te verkopen aan landen in de regio.

Europa : 'Surinaamse rijst is giftig'

Surinaamse rijst
– Voeding of dodelijk medicijn? –

Het gaat daarbij om ontwikkelingslanden als Haïti en Jamaica, maar ook Brazilië. Zij stellen echter veel minder strenge kwaliteitseisen en accepteren "alles" dat op de markt komt.

De rijst wordt nu gedumpt in landen zonder voedselcontrole

De verkoopprijs ligt daardoor wel veel lager en omdat de rijst van slechte kwaliteit is, is deze weer veel te duur om in Europa verkocht te worden.

Europa weigert

De EU-markt staat bekend om zijn hoge rijstprijzen en is daardoor zeer gewild bij exporteurs. Vanwege de hoeveelheden arsenicum is het echter niet toegestaan de rijst uit Nickerie in bijvoorbeeld Nederland te verkopen.

Met de nieuwe padieoogst, die in maart begint, hoopt de VRE-voorzitter op een hogere kwaliteit padie.

Droogte en chemicaliën

De aanhoudende droogte, de teruggekeerde rattenplaag en het foutief en veelvuldig gebruik van zeer giftige chemicaliën maken de toekomst echter somber en onzeker.

De slechte kwaliteit, die voor export ontoelaatbaar is, van het afgelopen seizoen wordt ook toegeschreven aan de hoge temperaturen.

De grond is vergiftigd, uitgedroogd en geplaagd door ratten

Deze beïnvloed de ontwikkeling van de padiekorrels tijdens de bloeiperiode en het gebruik van gif helpt daar niet bij.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vertrouwt u Sewdien of toch de mensen die nu melding maken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!