Suriname zwakste leger ter wereld

Article – Suriname zwakste leger ter wereld

PARAMARIBO, 8 februari 2024 – Alhoewel onze minister van Defensie, Krishna Mathoera, het naar eigen zeggen heel druk heeft met haar baan en ons leger naar grote hoogte heeft weten te stuwen, denkt het buitenland daar helaas anders over.

Zwak leger

Elk jaar houdt de onafhankelijke, internationale waakhond Global Firepower (GFP) een lijst bij met de (stoot-)kracht van alle legers ter wereld.

In totaal bevat die lijst 145 landen en Suriname prijkt onderaan op plek 143.

Alleen Moldavië en Bhutan scoren slechter wat efficiency en daadkracht van haar legers betreft, maar dat is niet verwonderlijk; Bhutan heeft bijvoorbeeld helemaal geen operationeel leger.

Zelfs met alle moeite en financiën die ons land jaarlijks in defensie pompt, scoren we dus feitelijk net zo beroerd als een land dat geen actief leger heeft en er ook geen geld aan uitgeeft.

Wat verder opvalt is dat ons land qua punten (niet qua positie – redactie) eigenlijk nog lager zou moeten scoren dan Bhutan, het land zonder actief leger.

Suriname zwakste leger ter wereld

Suriname legersterkte
– Tussen Somalië en Moldavië –

De reden waarom Suriname toch nog net boven dat land eindigt, is omdat we wel heel veel geld uitgeven aan het leger en (naar hoofd van de bevolking) er ook een enorm groot leger op na houden.

Bhutan zonder leger scoort bijna gelijk aan ons met leger

Een leger dat vervolgens helaas niet in staat is om het land te verdedigen of de bevolking bij te staan als er een ramp gebeurd, aldus de waarnemers van het GFI.

Suriname zwakste leger ter wereld

Suriname legersterkte
– veel geld voor weinig leger –

Een ander opvallend detail is dat onze luchtmacht en marine nog enigszins op de index aanwezig zijn en ons daarmee wat extra punten geven.

Wie echter verder kijkt in het jaarverslag, ziet dat de "luchtmacht" vertegenwoordigd wordt door drie geconfisqueerde drugsvliegtuigen en de "marine" meetelt vanwege twee door Frankrijk geschonken speedboten.

Ook de acht gratis trucks die Nederland ons eind vorig jaar heeft gegeven zien we terug als minuscuul "geel" puntje op de index; dat staat voor onze infanterie en landmacht.

Global Firepower
legersterktes wereldwijd

Ons land heeft sinds 2020 verder geen verandering in haar wereldwijde positie kunnen bewerkstelligen, op de giften na.

Sinds 2006 wordt deze lijst samengesteld door Global Firepower (GFP), die een unieke analytische blik werpt op de data van 145 hedendaagse militaire machten.

Slagkrachtig

De GFP-index meet het vermogen van landen om oorlog te voeren op land, ter zee, en in de lucht met conventionele middelen.

Zoals gezegd staat Suriname wel iets hoger dan landen zoals Moldavië en Bhutan. Volgens het GFP is Suriname het zwakste land (met leger) in alle categorieën.

Suriname zwakste leger ter wereld

Suriname in de GFP
– landkaart aangeleverd door onszelf –

De uiteindelijke rangschikking van GFP maakt gebruik van meer dan 50 individuele factoren om de zogenaamde Power Index-score van een land te bepalen.

Een klein land kan theoretisch krachtiger zijn dan een grote

Deze factoren variëren van militaire macht en financiën tot logistieke capaciteit en geografie. De formule maakt het mogelijk dat kleinere, technologisch geavanceerde landen toch kunnen concurreren met grotere, minder ontwikkelde landen.

Suriname maakt daar zoals gezegd geen gebruik van en blijft onderaan de wereldlijst staan.

Amerika op één

Overigens staat het Amerikaanse leger aan kop als de meest krachtige militaire macht ter wereld, direct gevolgd door Rusland en China.

Suriname is het zwakste land ter wereld en binnen de regio

Suriname staat op de 11e plaats in Zuid-Amerika, wat ook direct de allerlaagste positie is voor onze regio is. Nederland doet het, voor haar omvang, redelijk en staat wereldwijd op de 40e plaats.

Suriname zwakste leger ter wereld

Sranan faya lobi
– vurige liefde –

Krishna Mathoera is gevraagd om een reactie, maar zowel het ministerie van Defensie als het Kabinet van de President wensten niet te antwoorden op de lage positie.

Wel meldde Mathoera een jaar gelden (bij dezelfde score – redactie) dat de lijst fake news was en ze haar beleid zelf wel een voldoende gaf.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moeten we ons leger afschaffen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!