Media niet welkom bij IMF

Article – Media niet welkom bij IMF

PARAMARIBO, 9 februari 2024 – Ondanks de beloofde transparantie en "zeer goede waarderingen van het IMF" is de media eerder vandaag weggestuurd bij een gezamenlijke persconferentie van de regering en het IMF.

Misverstand?

Eerder deze week heeft het IMF, samen met de Surinaamse regering, een persconferentie belegd om te melden hoe ons land er nu exact voorstaat.

Toen de regering lucht kreeg van het rapport, sloot de deur

Op het moment dat de vergadering zou beginnen, zijn echter alle journalisten weggestuurd zodat niemand weet hoe het IMF nu echt over Suriname en de huidige regering denkt.

Officieel zou het gaan om een "misverstand", aangezien de (schrijvende) pers aanvankelijk wel was uitgenodigd door de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Op het moment dat de regering echter inzage kreeg in de rapportage, werd de vergadering vervroegd en gingen alle deuren hermetisch op slot.

De media verlieten direct daarna, onder zachte dwang en flink geïrriteerd, het Ministerie van Financiën en Planning.

Foutje, bedankt

Het zou allemaal te wijten zijn aan een vergissing van de CDS.

Volgens de verstuurde uitnodiging van de CDS zou de persbriefing om 13:30 uur aanvangen, terwijl de oorspronkelijke uitnodiging 12:30 uur aangaf. Dit leidde tot verwarring en ongemak onder de medialeden.

Het lijkt wel alsof dit met opzet is gedaan om ons geen lastige vragen te laten stellen.

Dit is onacceptabel; men zou bijna denken dat het opzettelijk is.

Niemand weet nu wat het IMF echt heeft gerapporteerd en wat de stand van zaken is.

Gezamenlijke pers
Surinaamse journalisten

De enige partij die wel mocht blijven, en logischerwijs op tijd was, bleek het communicatiekanaal van de regering zelf te zijn. Het CDS – als vertegenwoordiger van de staatsmedia – werd "gedoogd", maar mocht niet meer dan drie vragen stellen.

Te laat, wegwezen!

Journalisten die netjes om 13:00 uur ter plaatse waren, kregen geen toegang en werd meegedeeld dat de persconferentie afgelopen was.

Media niet welkom bij IMF

Chaos bij het IMF?
– de media weet het niet –

Op de vraag of de media dan na afloop alsjeblieft in een kort interview enkele vragen mocht stellen, antwoordde de delegatie, keihard "nee".

Frappant is dat meerdere toppers alle commentaar richting de pers weigerden.

Zowel de Minister van Financiën als de CBVS-gouverneur en de Surinaamse leden van de IMF-delegatie ontweken alle antwoorden.

Ze zouden "te druk zijn" en geen tijd hebben voor de pers.

Ook werd de media geen enkele gelegenheid geboden om hun onvrede te uiten bij de minister, president of andere verantwoordelijken.

De regering duikt weg van de media en weigert antwoord

De onafhankelijke pers heeft daarop geëist dat zij audiovisueel materiaal van de CDS krijgen. De reden voor het communiceren van de onjuiste tijd en of dit onderzocht zal worden, blijft onduidelijk.

Korte bijeenkomst

De persconferentie zonder media duurde overigens slechts een half uur, wat uitzonderlijk kort is voor een IMF-persconferentie.

Volgens de Surinaamse kranten en overige media ondermijnen deze ondoordachte acties het vertrouwen in zowel de overheid als de financiële instellingen.

Men vraagt zich af of het wel zo goed gaat als Santokhi hun telkenmale doet laten geloven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zit er iets achter het uitsluiten van de pers?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!