Piloten erkennen illegale vluchten

Article – Piloten erkennen illegale vluchten

PARAMARIBO, 10 februari 2024 – Twee piloten, die van oorsprong uit Colombia komen, hebben toegegeven dat hun vluchten naar Suriname nooit volgens de wet verliepen.

Invloedrijke Surinamer

Ze benadrukten echter voor de rechter dat hun activiteiten "niets te maken hadden met drugssmokkel".

Jorge N. en Jaime R. moesten, naar eigen zeggen, een "bepaald geldbedrag" ophalen voor een zeer invloedrijke Surinamer en zouden daarvoor samen $ 80.000,– krijgen.

In september 2022 werden ze gearresteerd naast hun vliegtuig op een niet-officiële landingsbaan in het gebied van Tibiti.

Jaime en Jorge
Colombiaanse piloten

Tijdens de arrestatie werd er ruim 1.000 kilo cocaïne in beslag genomen. Jaime R. benadrukte in de rechtbank dat hun aanwezigheid in Suriname niets te maken had met het smokkelen van drugs.

Zijn collega Jorge N. voegde daaraan toe dat ze gewoon hun beroep als piloten uitoefenden en niet verbonden waren aan criminele organisaties.

De piloten zouden een "enorm geldbedrag" moeten ophalen

Ze stonden terecht samen met twee geboren Surinamers, Rodney H. en Lesley V., die later ook met de zaak in verband werden gebracht.

Op bestelling

Jaime R. verklaarde dat hun vlucht zes uur duurde en dat het vliegtuig extra brandstof aan boord had.

Dit was hun eerste reis "op bestelling" uit Suriname, maar ze namen ook vaak privéopdrachten aan vanuit Colombia.

Kort na de landing werden ze overrompeld door een gemengde eenheid van het leger, de politie en het Directoraat Nationale Veiligheid.

Het tweetal was bezig met tanken en zou na ontvangst van het geld vertrekken, maar de politie arriveerde en de Surinaamse geldbrengers vluchtten (zij werden later opgepakt – redactie).

Er zou coke en geld worden opgehaald voor een "rijke cliënt"

Ze ontkennen allen enige betrokkenheid bij de drugs die in de buurt van de landingsbaan werden gevonden.

Piloten erkennen illegale vluchten

Colombiaanse piloten
– voor de Surinaamse rechter –

De piloten presenteerden een handleiding van het vliegtuig om aan te tonen dat de in beslag genomen drugs onmogelijk in hun vliegtuig pasten.

Fysiek zou deze lading, zowel qua volume als gewicht, simpelweg niet in het kleine vliegtuig passen.

Piper PA-34 Seneca

Het vliegtuig was een Piper PA-34 Seneca met een vervalste registratie.

De piloten beweren dat het gebruikte vliegtuig helemaal niet van hen was. Jaime R. zou het gehuurd hebben, omdat hun eigen vliegtuig al lange tijd kapot was.

Suriname Nieuws
gratis app

Ze weerlegden ook de bewering dat ze de wagens met geld en coke vlak voor hun vliegtuig zouden hebben laten rijden, gezien ze van plan waren direct weer te vertrekken vanaf de zeer kleine airstrip.

De piloten ontkennen in alle toonaarden hun betrokkenheid

Ook beweerden de piloten geen kennis te hebben van de belastende informatie op mobiele telefoons en GPS-apparaten. Hun vliegplan, dat zou aantonen dat ze meerdere illegale landingen in Suriname hebben gemaakt, kwam hun naar eigen zeggen ook niet bekend voor.

De zaak wordt in maart voortgezet met het verhoor van de twee opgepakte Surinamers.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zit hier een luchtje aan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!