🧪 Nieuwe chips dankzij ASML

Article – 🧪 Nieuwe chips dankzij ASML

PARAMARIBO, 10 februari 2024 – Volgens velen is het zonder twijfel het allerbelangrijkste bedrijf ter wereld; het Nederlandse ASML.

Chipproductie

In tegenstelling tot sommige Surinaamse instanties loopt ASML echter niet over van eigen lof, en weet bijna niemand in ons land wat het nu eigenlijk doet.

Toch maakt – letterlijk – elk persoon op deze planeet waarschijnlijk wel gebruik van dit nuchtere, Hollandse bedrijf.

ASML?

Het bedrijf maakt namelijk machines die chips maken.

Nee, niet zout of paprika, maar de kleine modules die tegenwoordig in elke telefoon, horloge, magnetron of televisie zitten.

Zonder ASML zouden deze niet bestaan en had u geen Samsung, Sony, Apple of Philips in uw bezit.

ASML
maker van chipmachines

Fabrikanten van chips zijn er voldoende in de wereld, maar ASML zit een schakel hoger in de productieketen; zij maken de machines, die de chips maken en zijn daarin zo ongeveer de enige in de wereld.

De nieuwe machine van ASML kost € 400 miljoen... per stuk!

Onlangs heeft dit bedrijf haar nieuwste speeltje in gebruik genomen; een machine die machines maakt om chips te machineren.

De aanwinst heeft de grootte van een vrachtwagen, met het gewicht van twee Airbus-vliegtuigen en een prijskaartje van maar liefst 400.000.000,-

Werelddominantie

ASML heeft zich afgelopen week voorbereid op de uitrol van deze – bijna half miljard kostende – High NA EUV-machine. Het doel van de machine is simpel; totale dominantie van de chipmarkt wereldwijd.

Het Hollandse bedrijf vertegenwoordigd € 150 miljard

Het toestel staat centraal in de ambitie van ASML om zijn leidende positie in de chipmarkt, die maar liefst 150 miljard euro waard is, te behouden. De machine werd voor het eerst onthuld in het Nederlandse hoofdkantoor van het grootste technologiebedrijf in Europa.

De machine is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van industriële reuzen zoals Intel en andere fabrikanten van topklasse halfgeleiders.

ASML verwacht dit jaar "een aantal" van deze machines te verzenden, hoewel er nog aanzienlijke aanpassingen en installatiewerkzaamheden nodig zijn voordat ze op grote schaal kunnen worden ingezet.

Monique Mols, woordvoerder van ASML, benadrukte de steile leercurve die gepaard gaat met de integratie van deze nieuwe techniek in bestaande productiesystemen.

Volgens analisten is de machine zo complex, dat er nog geen onmiddellijke adoptie van deze dure technologie mogelijk is; Nederland loopt simpelweg te ver vooruit op de wereld.

🧪 Nieuwe chips dankzij ASML

Chips, lekker!
– nee... niet díe chips –

Peter Wennink, CEO van ASML, weerlegde deze scepsis echter door te stellen dat High NA EUV enorme kostenvoordelen biedt ten opzichte van zijn voorgangers.

Greet Storms, hoofd van het High NA-productbeheer bij ASML, verwacht een keerpunt rond 2026-2027, wanneer klanten zullen overstappen op massaproductie.

Partners en beperkingen

Het bekende Intel, wiens chips in bijna alle pc's en laptops zit, heeft al een proefapparaat ontvangen.

Deze Amerikaanse gigant is van plan om volgend jaar met de productie te beginnen. Ander reuzen als TSMC en Samsung hebben aangegeven het gereedschap graag te willen gebruiken, maar zonder specifieke tijdlijnen te noemen.

Nederland beperkt "vrijwillig" de export van deze machine

Tot op heden heeft ASML tussen de 10 en 20 bestellingen ontvangen. Dat lijkt niet veel, maar met 20 machines van euro 400.000.000,– elk is dat toch 8 miljard euro. Oftewel, tweemaal de totale nationale schuld van ons land.

Opmerkelijk is dat deze machines, ondanks het grote belang voor Nederland, niet aan China zullen mogen worden geleverd.

Nota bene de Nederlandse regering zelf heeft de export hiervan verboden.

Dit vanwege de wereldwijde beperkingen om geavanceerde apparatuur naar China te verschepen; men is bang dat zij het misbruiken voor spionage.

De nieuwste aanwinst van ASML positioneert het bedrijf mijlen voor haar directe concurrenten zoals Nikon en Canon.

Kleine druppels van tin

Het bedrijf is momenteel de enige ter wereld die gebruik kan maken van "dubbele laserpulsen om tindruppels te verdampen".

De machine is zo geavanceerd, dat de wereld hem nog niet snapt

En dat is een vereiste voor het maken van zeer snelle en compacte chips voor in uw telefoon of afstandsbediening.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Houdt u van paprika of normale chips?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!