🌎 Nederlands 'wereldrecord' donorhart

Article – 🌎 Nederlands 'wereldrecord' donorhart

PARAMARIBO, 10 februari 2024 – De 57-jarige Nederlandse Bert Janssen heeft een, letterlijk levensreddend, record op zijn naam geschreven: hij leeft al veertig jaar met een donorhart.

Guinness Record

Om het "zo lang vol te houden" is een prestatie die nog nooit eerder is gepresteerd in de wereld. Het bijzondere feit is nu zelfs officieel erkend door Guinness World Records.

Cardiomyopathie?

Bert Janssen was slechts zeventien jaar oud toen hij te horen kreeg dat hij leed aan cardiomyopathie.

Dat is een ernstige hartaandoening waarbij het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. De enige oplossing voor Janssen was een harttransplantatie.

Bert Janssen
wereldrecordhouder

Een dergelijke ingreep was in het Nederland van juni 1984 echter nog niet mogelijk.

De doorbraak voor zijn medische urgentie kwam in dat jaar dan ook vanuit Londen, waar in het Harefield Hospital al meer dan honderd soortgelijke operaties succesvol waren uitgevoerd.

Een tragisch ongeluk betekende de redding van Janssen

Janssen reisde af naar het Verenigd Koninkrijk en bleek "gelukkig" vrij snel in aanmerking te komen voor deze levensreddende operatie. Kort na zijn aankomst werd hij namelijk de ontvanger van het hart van een donor die omkwam bij een tragisch auto-ongeluk.

Keerpunt

Deze operatie vormde niet alleen een keerpunt in het leven van Janssen maar markeerde ook een belangrijk moment in de medische wetenschap.

Sindsdien zijn harttransplantaties steeds gebruikelijker geworden.

Alleen al in Nederland werden er vorig jaar volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting 74 harttransplantaties uitgevoerd.

Het aantal mensen dat daar op de wachtlijst staat voor een harttransplantatie is momenteel 149. Dit getal neemt geleidelijk af, deels door succesvolle transplantaties en ook omdat wachtenden helaas vroegtijdig overlijden.

Er is contact opgenomen met het ministerie van Volksgezondheid om te vragen wat het beleid van Suriname is omtrent donoren.

Ook is er gevraagd hoeveel mensen bij ons in aanmerking (zouden moeten) komen voor dergelijke ingrepen.

Zowel het ministerie, als minister Ramdin, hebben besloten niet te antwoorden.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u donor, of zou u dat willen zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!