🌎 Nederlandse economie herstelt

Article – 🌎 Nederlandse economie herstelt

PARAMARIBO, 10 februari 2024 – Net als Suriname heeft ook de Nederlandse economie te kampen met uitdagingen en groeiproblemen. Gelukkig gaat het daar de laatste tijd wat beter.

Langzaam herstel

De Nederlandse economie komt langzaam weer op gang, maar minder snel dan gehoopt. Wel zijn er volgens economen "duidelijke tekenen van herstel na een periode van stagnatie".

Voor het huidige jaar is er een verwachte groei van 0,6 procent, terwijl er voor 2025 een groei van 1,3 procent wordt voorspeld.

Er is in Nederland te veel werk en te weinig werkzoekenden

Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft de arbeidsmarkt uiterst krap; er is zijn zeer veel openstaande vacatures en tegelijk erg weinig werkzoekenden. Dit zit de economie al jaren in de weg.

Het IMF

Volgens recente gegevens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gepresenteerd tijdens een persconferentie is de economische groei wel aan het aantrekken.

Dit gebeurt echt niet zo snel als aanvankelijk werd verwacht, bevestigde De Nederlandsche Bank tegen de pers die in grote getale aanwezig was.

IMF / DNB
Nederlandse economie

De Nederlandse economie liet volgens het IMF vorig jaar een bescheiden groei zien van 0,1 procent.

Dit cijfer valt lager uit dan de eerdere voorspellingen van het IMF, die een groei van 0,2 procent in 2023. Voor 2024 zou dat volgens hun 0,7 procent zijn en in 2025 kunnen de Hollanders rekenen op 1,3 procent.

Meer koopkracht

Ondanks de beperkte economische groei en relatief grote inflatie gaan de meeste Nederlanders er wat koopkracht betreft wel op uit.

Dit komt omdat de lonen sterker stijgen dan de inflatie en men onder de streep dus meer zaken kan aanschaffen.

De groeivooruitzichten voor dit en volgend jaar zijn dan ook vooral te danken aan de verbeterde koopkracht van de consument, aangedreven door een inflatie die steeds lager wordt. Hierdoor hebben alle huishoudens langzaam maar zeker meer te besteden.

Goed nieuws

Ook de toenemende vraag uit het buitenland speelt een rol, wat een positief effect heeft op de Nederlandse export.

De inflatie, die voornamelijk werd gedreven door hoge energieprijzen, is in Nederland inmiddels ook flink aan het afnemen.

IMF / DNB
Nederlandse economie

Ondanks de economische vooruitgang blijft de arbeidsmarkt krap, met ongeveer 380.000 openstaande vacatures.

Nederland telt momenteel 380.000 openstaande vacatures

Het IMF benadrukt het belang van het verhogen van het aantal werkuren onder deeltijdwerkers om de tekorten in diverse sectoren aan te pakken.

Deeltijdwerk

Met een recordaantal van 4,7 miljoen deeltijdwerkers in Nederland, is het belangrijk dat deze groep meer uren gaat draaien om de personeelstekorten op te lossen.

Omdat de lonen echter hoog genoeg zijn, is het voor de meeste Nederlanders niet interessant om extra te gaan werken.

Zeer veel Nederlanders werken bewust niet de hele week

Bernardin Akitoby, vertegenwoordiger van het IMF in Nederland, heeft tenslotte geen commentaar geleverd op de formatiebesprekingen binnen de regering. Ook werd er vanuit het IMF geen uitspraak gedaan over de Nederlandse overheidsfinanciën.

Dit zou volgens het instituut een binnenlandse aangelegenheid zijn waar zij zich simpelweg niet mee bemoeien.

Bron : IMF / DNB / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kan Suriname iets opsteken van Nederland?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!