📽️ Suriname onafhankelijk

Article-video – 📽️ Suriname onafhankelijk

PARAMARIBO, 10 februari 2024 – Heel veel aandacht voor de geschiedenis van Suriname is er in het Nederlands onderwijs niet meer, maar de bekende YouTuber en docent geschiedenis History Hustler besteedt op gezette tijden nog wel aandacht aan ons rijke verleden.

1975, of 1963?

Voor onderstaande video, over de totstandkoming van onze Onafhankelijkheid, is hij zelfs speciaal vanuit het koude Holland naar het warme Suriname afgereisd.

Sommigen wilden al in 1963 volledig onafhankelijk worden

Veel van de gebeurtenissen die de revue passeren zullen bij het grote Surinaamse publiek nagenoeg bekend zijn.

Onafhankelijkheid

Toch worden er tussen de regels door ook interessante feiten vermeld die niet een eerder zal weten.

Bijvoorbeeld de wens van (een deel van) Suriname om niet in 1975 maar veel eerder in 1963 al volledig onafhankelijk te zijn.

Dat was dan exact 100 jaar na de afschaffing van de slavernij en voor velen "een mooi moment" om op eigen benen te gaan staan.

History Hustle
Nederlandse docent

De video behandelt in hoog tempo de belangrijkste details die hebben geleid tot onze daadwerkelijke onafhankelijkheid op 25 november 1975.

Veel bekende gezichten en partijen worden genoemd, waarvan de meesten zelfs bijna 50 jaar na dato ook vandaag de dag nog steeds een grote rol spelen in het hebben en behouden van hun macht.

Foute landkaart?

Tenslotte nog een laatste opmerking – die ook door History Hustle zelf wordt benoemd – over de gebruikte landkaarten. Deze tonen namelijk ons land zonder Tigri en / of de overige "betwiste" delen.

Dat de landkaart niet klopt, is niet de schuld van YouTube

Dit is echter niet de schuld van de documentairemaker, aangezien deze afhankelijk is van kaarten die hem worden aangeleverd.

Aangezien de Surinaamse regering zelf geen goede kaart kan samenstellen, is de rest van de wereld – inclusief deze YouTuber – dus afhankelijk van wat ze wel aangeleverd krijgen (en dat is de landkaart zoals die in de video wordt gebruikt).

📽️ Suriname onafhankelijk

Surinaamse onafhankelijkheid
– geen pot met goud –

Bron : YouTube


— UW MENING —

Wist u dat we al in 1963 onafhankelijk wilden worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!