Grote administratieve chaos AZP

Article – Grote administratieve chaos AZP

PARAMARIBO, 11 februari 2024 – Oogpatiënten die een behandeling moeten ondergaan in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) worden geteisterd door een overvloed aan bureaucratische hindernissen.

Veel gedoe

De patiënten die hoognodig een medische ingreep nodig hebben, worden van het kastje naar de muur gestuurd tussen het AZP en ons Staatsziekenfonds (SZF).

Om het nog erger te maken, gaat dit niet op papier of digitaal, maar moet men fysiek van kantoor naar kantoor reizen, om de vereiste documentatie in orde te maken.

Na een medisch consult worden patiënten weer met een verwijzing terug naar het SZF-kantoor gestuurd. Daar moeten ze dan eerst nieuwe, noodzakelijke papieren en documenten regelen.

Vervolgens dienen ze met deze papieren wederom terug te keren naar de oogpolikliniek, waar een arts ze deels invult.

Voor wie dacht dat het hiermee klaar was, komt bedrogen uit; de papieren kunnen nooit op de dag zelf volledig worden ingevuld, en dus is een volgend bezoek aan het AZP noodzakelijk.

Patiënten moeten soms wel tot vijf keer heen en weer reizen

Daar worden dan uiteindelijk de, volledig door de arts ingevulde formulieren, weer naar het Ministerie van Volksgezondheid gebracht.

Wachttijden

Dit voortdurende heen-en-weer gereis, gecombineerd met de enorm lange wachttijden, de administratieve rompslomp en een vaak klantonvriendelijk behandeling, legt een zware last op de schouders van deze toch al kwetsbare groep.

Familieleden van patiënten uiten hun zorgen over de fysieke en psychologische druk die dit hele proces met zich meebrengt.

De angst voor complicaties (door de onnodige vertragingen – redactie) en het gevoel van machteloosheid vergroten de stress en onzekerheid bij de patiënten.

De frustratie wordt verder nog aangewakkerd door de vraag waarom sommige behandelingen, die in het AZP uitgevoerd zouden kunnen worden, juist in Nederland moeten plaatsvinden.

Hoge kosten

Ondanks de aanwezige expertise en apparatuur in het AZP, leiden voortdurende betalingsachterstanden van het SZF tot een tekort aan benodigde materialen, waardoor patiënten uiteindelijk op eigen kosten naar het buitenland worden gestuurd.

Zelfs voor eenvoudige operaties moet men naar Nederland

Patiënten voelen zich inmiddels als een speelbal in een financieel conflict tussen de polikliniek, het SZF en de regering die weigert op tijd uit te betalen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is uw mening over onze medische zorg?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!