✉️ SuriNed speelt psychopathische kannibaal

Article – ✉️ SuriNed speelt psychopathische kannibaal

PARAMARIBO, 11 februari 2024 – In Nederland draait al een tijdje een vrij controversiële musical over het leven van Boni, een gevluchte tot slaaf-gemaakte die zelfs door zijn eigen mensen werd gevreesd vanwege zijn onophoudende kannibalisme, verkrachtingen en moordpartijen.

Redimusu

Boni vermoordde en verkrachtte niet alleen kolonisten, maar ook leden van het beruchte Corps Vrije Mulatten en Neegers (Neeger Vrijcorps, of de Zwarte Jagers / redimusu – redactie) en tegelijkertijd ook zijn eigen kinderen en vrouwen.

Als zoutwaterslaaf, een slaaf die in Afrika door Afrikanen tot slaaf is gemaakt en door diezelfde Afrikanen weer werd verkocht aan de kolonisten, wist Boni vrij snel van de plantages in Suriname te ontsnappen.

Samen met een kleine groep richtte hij jarenlang een spoor van terreur en vernietiging aan onder zowel de kolonisten als zijn eigen groep.

Toch wordt Boni – de musical door een kleine groep in Nederland gezien als een "fantastisch eerbetoon aan de ware verzetsstrijder die Boni was".

Boni de musical

De Almeerse acteur Urvin Monte vertolkt de rol van deze Boni in de musical.

Een rol die, naar eigen zeggen, op het lijf geschreven is en hem persoonlijk confronteert met zijn eigen Surinaamse afkomst.

'Het is totaal ongepast om een musical rond Boni te maken'

Voor Omroep Flevoland beschrijft Monte de rol als zeer intens en is hij dankbaar dat hij in de huid van Boni mocht kruipen.

Tegelijk lijkt hij zich niet bewust van de keerzijde die Boni vertegenwoordigt, namelijk die van de gevreesde, moordzuchtige en kinderverkrachtende psychopathische kannibaal die hij ook bleek te zijn.

Geen onderzoek

Het lijkt er op dat de theatermensen in Nederland niet echt onderzoek hebben gedaan naar de verhalen en het verleden van deze Boni.

Gaandeweg wordt hij steeds meer afgeschilderd als een soort Zwarte Jezus die niets dan goed deed en de redding van het zwarte slavenvolk was.

De mythe rond Boni is meer fantasie dan de echte waarheid

Verschillende onderzoekers en historici wijzen echter naar geschriften die al in de tijd van Boni verschenen en tot in detail zijn gruwelijke daden beschrijven.

Al deze documenten, rapportages en dagboeken zijn gewoon openbaar en kunnen overal gelezen worden.

Ooggetuigen

Zo verscheen in 1839 het boek Voyage à Surinam van de Belgische illustrator, reiziger en schrijver Pierre Jacques Benoit. Alhoewel hij pas na Boni ons land bezocht, heeft hij wel veel verhalen uit eerste hand opgeschreven en van beeldmateriaal voorzien.

Veel slaven waren doodsbang voor Boni en wilden terug

Bekend zijn ook de dagboeken van John Gabriël Stedman die in ons land diende tussen grofweg 1770 en 1780. Hij beschrijft onder andere de zoektocht naar Fort Boni / Fort Buku waar deze Boni zich schuil zou houden.

Onderweg komt hij vrouwen van de stam rondom Boni tegen die hem smeken om "gevangen" te mogen worden door de kolonisten.

Alle vrouwen en kinderen blijken kettingen om hun nek te hebben met een bel daaraan verbonden.

Boni zou dit doen om te voorkomen dat zijn vrouwen en kinderen zouden weglopen, zonder dat mensen het zouden horen. Omdat de vrouwen voortdurend verkracht en gedrogeerd werden door Boni, besloten ze toch het risico te nemen door hem opgegeten te worden.

Boni Brunswijk

Recenter is het werk van onderzoeker Ellen de Vries die bijna tien jaar lang, tussen ongeveer 2000 en 2010, onderzoek heeft gedaan naar de Binnenlandse oorlog van 1986 – 1992.

✉️ SuriNed speelt psychopathische kannibaal

Boni, de musical
– Langeman Produkties N.V. –

Uit haar langdurige onderzoek blijkt dat niemand anders dan Ronnie Brunswijk zich in die tijd spiegelde aan "terrorist Boni". Dit omdat Boni min of meer uit dezelfde Afrikaanse regio als Brunswijk afkomstig was (de latere Aukaners – redactie) en hij zichzelf zag als de reïncarnatie van deze "verzetsheld".

Boni stond model voor de grootste drugsoorlog van ons land

Brunswijk ging zelfs zo ver dat hij houten sieraden en ornamenten ging dragen waarvan men zei dat Boni deze ook (in een andere vorm – redactie) zou hebben gedragen.

Dat Boni een rolmodel was voor de grootste drugsoorlog die ons land ooit heeft gekend, wordt tijdens de musical dan ook niet bezongen.

Liedjes zingen

De musical gaat volgens de schrijvers echter over de Surinaamse "held" Boni en zijn gevecht tegen de slavernij in Suriname.

Dat hij zelf in het binnenland meer slaven had dan de kolonisten op de plantage, wordt in de musical overigens niet vermeld. Evenals het feit dat hij een vermaard kannibaal was en volgens ooggetuigen een psychopathische moordenaar en kinderverkrachter.

In Suriname is een soort pretpark rondom de persoon Boni

Monte kwam voor het eerst met Boni "in aanraking" tijdens een bezoek aan Suriname in 2022, waar hij een openluchtmuseum over Boni bezocht. Dit verhaal, dat hem tot dan toe onbekend was, greep hem onmiddellijk aan.

Boni Trail

Monte heeft in Commewijne de beruchte Boni Trail bezocht.

Een soort pretpark over de slavernij waar mensen op basis van vermaak "leren" over de slavernij.

Vanuit Nederland is (vooral bij historici en politici – redactie) veel kritiek op deze "Boni Trail" omdat de meeste feiten bezijdens de waarheid zijn en men alles mooier maakt dan de harde waarheid ooit was.

Boni Trail
Frederiksdorp / Commewijne

Na zijn terugkeer werd Monte benaderd door regisseur Stanley Burleson met het aanbod om de hoofdrol in "Boni – de musical" te spelen.

Dit aanbod kwam kort nadat hij zich "goed had verdiept" in het verhaal en de persoon van Boni. Net als Brunswijk zag Monte dit als een teken van het lot.

Zingen en dansen

De musical, die eind november 2023 begon, combineert zang, dans, rap, soulmuziek en spoken word om het verhaal van Boni op een, naar eigen zeggen, indrukwekkende wijze te vertellen.

✉️ SuriNed speelt psychopathische kannibaal

Boni, de musical
– Langeman Produkties N.V. –

Monte benadrukt het belang van het kennen van onze geschiedenis om herhaling van fouten te voorkomen. Hij vindt het jammer dat het verhaal van Boni niet breder bekend is, omdat het gaat over universele thema's als liefde, verraad en broederschap.

'Het verhaal van Boni heeft Monte persoonlijk diep geraakt'

Voor Monte heeft de musical een diepe persoonlijke betekenis; het heeft hem geholpen om meer te leren over zijn afkomst en de geschiedenis van slavernij.

Waarom men niet heeft besloten om het echte verhaal rondom Boni te vertellen, is onduidelijk. Wellicht omdat dit commercieel minder interessant is om uit te werken tot een subsidie-sleurpende musical?

Wat dat betreft ken ik nog een ander interessant verhaal om een musical van te maken.

Wat dacht u van "Adolf Hitler, de musical" en het succesvolle vervolg hierop "Jodenvervolging – een vrolijk feest voor de hele familie!"

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app


Bron : Melanie Faber MSc. PhD. International Medical and Business Affairs


— UW MENING —

Moet de waarheid verteld worden, of een sprookje?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!