Het (on)recht van Chan

Article – Het (on)recht van Chan

PARAMARIBO, 12 februari 2024 – Sinds zijn aantreden als president van Suriname is Chandrikapersad Santokhi aanjager geweest van veel rechtszaken en het in detentie stellen (gevangenneming – redactie) van personen.

Vervolging

Vooral critici, journalisten, media en "onwelwillende" ondernemers hebben het de laatste jaren moeten ontgelden wat hun vrijheid van mening en pers betreft.

Dat Santokhi – volgens critici – zo wild en ongecontroleerd om zich heen slaat, is echter geen nieuw verschijnsel.

We hoeven maar terug te keren naar zijn tijd als politieagent om te zien dat hij ook toen al menigeen voor het gerecht sleepte als zijn persoon in het gedrang kwam.

Dat juist een voormalig politieagent, als handhaver van law & order, nu willekeurig mensen lijkt op te pakken, is dan ook minder verbazingwekkend dan het in eerste instantie klinkt.

De voormalig handhaver van recht, slaat wild om zich heen

Zelfs toen de president nog "gewoon" een agent was, liet hij immers al meerdere mensen vervolgen die zijn goede eer zouden besmeuren met smaad of laster.

Biervliet

Tussen 2000 en 2010 was Santokhi, als agent en later minister van JusPol, ook vrij bevlogen in het aanklagen van mensen die volgens hem "niet zouden deugen".

Een bekend voorbeeld hiervan is de ex-gewestelijke politiecommandant (GPK) van Nickerie, hoofdinspecteur George Biervliet.

Biervliet en Santokhi reden elkaar in deze periode voortdurend in de wielen.

Het was hierbij vooral Santokhi die Biervliet via rechtszaken het zwijgen probeerde op te leggen, en zelfs wilde laten vervolgen om hem zo te kunnen ontslaan.

Het is de tijd dat Santokhi weer herinnerd werd aan zijn directe betrokkenheid bij zowel de dood van Boyke Bikharie als zijn vermeende drugscontacten met August "Segebai" Adjoeba.

Chan ging achter Biervliet aan om de aandacht te verleggen

Om de aandacht van zijn eigen persoon te verleggen en zichzelf te positioneren als "strenge handhaver van recht en orde" beloofde Santokhi dat hij daarom het hele politiekorps zou doorlichten.

Biervliet was hiervan het eerste slachtoffer en werd door Santokhi, zonder verdere bewijzen of onderbouwing, beschuldigd van contacten met de onderwereld in ons land.

Chandrika verloor uiteindelijk de rechtszaak tegen Biervliet

Ook zou de ex-GPK in de pers hebben geprobeerd om Santokhi te belasten, wat volgens die laatste een poging tot smaad was.

Het (on)recht van Chan

Santokhi in 1837?
– Langeman Produkties –

Uiteindelijk leidde het conflict tussen beide kemphanen zelfs tot een rechtszaak, waarbij Santokhi als grote verliezer naar buiten kwam. Hij moest publiekelijk zijn excuses maken richting Biervliet en toegeven dat hij zijn harde beschuldiging niet op basis van bewijs had gedaan.

Rechter

Tegenover de pers verklaarde Biervliet toen al (rond 2008 – redactie) zeker te weten dat Santokhi de rechtszaak voor 100% ging verliezen

Ik heb helemaal niets verkeerd gedaan. Eerlijk, echt niet.

Ik ben slechts op zoek naar gerechtigheid en ben blij dat de rechter mij nu gelijk heeft gegeven in deze zaak tegen Santokhi.

George Biervliet
voormalig hoofdinspecteur

Die ochtend deed de rechter binnen de vier muren van het toenmalig Kantongerecht voor Civiele Zaken de uitspraak dat de minister van Justitie en Politie (huidig president Santokhi – redactie) binnen twee dagen in alle lokale kranten en op de radio– en televisiestations zijn excuses moest aanbieden.

Biervliet werd op non-actief gesteld, zonder een echte reden

Ook moest hij al zijn gedane uitspraken over Biervliet zonder voorwaarden en terughoudendheid terugnemen.

Santokhi wilde de hoofdinspecteur uit Nickerie begin augustus 2008 laten vervolgen en ontslaan, omdat hij meende dat deze nauwe banden zou onderhouden met drugscriminelen.

In de media deelde Santokhi mee dat diezelfde Biervliet, na een uren durende zoektocht, gevonden werd in het huis van een "bekende drugscrimineel", overigens zonder namen te noemen.

De minister greep op basis van deze beschuldigingen direct in door de politiecommandant ernstig plichtverzuim te verwijten, op non-actief te stellen en te laten vervolgen.

Deze keten van acties heeft toen tot het onmiddellijke vertrek van Biervliet geleid.

Daadkrachtig optreden

Met deze handelingen zei Santokhi in 2008 "dat hij een duidelijke daad wilde stellen richting alle hoge politiefunctionarissen in ons land".

Hij zou bepalen wat hier (in Suriname – redactie) gebeurt, wat goed is en wat slecht. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot een eerlijk, integer, niet corrupt en schoon politiekorps onder zijn bezielende leiding.

Biervliet : Santokhi besmeurt mijn naam met pure nonsense

Precies deze uitspraken zouden volgens Biervliet helemaal niet op de waarheid berustten en zelfs nergens op slaan. In plaats van Santokhi voelde nu Biervliet zich aangetast wat zijn goede naam, eer en maatschappelijke positie betreft.

Zijn advocaat Stanley Marica diende hierop een aanklacht tegen Santokhi in bij het Openbaar Ministerie. Een kort geding waar de huidig president van Suriname uiteindelijk dus als verliezer naar buiten kwam.

Bouterse

Overigens was dit kort geding niet de eerste zaak van 2008 waar Santokhi persoonlijk bij betrokken was.

In diezelfde maand (augustus 2008) spande de minister ook een kort geding aan tegen Desi Bouterse, op dat moment politiek leider van de NDP.

In die zaak was het juist weer Bouterse die over banden repte van Santokhi met verschillende drugscriminelen (Segebai en Roger Khan – redactie).

Chan werd beschuldigd van banden met Segebai en Khan

"Dat is een andere zaak waar ik mij niet mee bemoei," aldus Biervliet. "Het is voor mij nu vooral een begin van de weg op zoek naar gerechtigheid".

Ongewisse toekomst

Na de gewonnen rechtszaak van Biervliet tegen Santokhi was het nog lange tijd onduidelijk of de hoofdinspecteur terug kon keren op de werkvloer in Nickerie.

De actie van Chan zou veel schade hebben aangericht en het vertrouwen in het westelijke korps ernstig hebben beschadigd.

Zelfs zonder schuld had Biervliet veel averij opgelopen

Voor Biervliet was dat niet het grootste probleem. Hij was blij dat zijn naam uiteindelijk gezuiverd werd tegen Santokhi en wilde zich in 2008 vooral weer op de toekomst richten.

Opmerking

De laatste tijd is er (weer) meer aandacht voor de persvrijheid in ons land.

Dat is nadrukkelijk geen (persoonlijk) gerichte actie tegen Santokhi, maar komt voort uit het feit dat de regering steeds vaker restricties en censuur oplegt aan de media.

Aangezien de hoogste leider van Suriname actief blijft met het verwijderen van artikelen en verbieden van publicaties, wordt hier nu extra aandacht aan besteed.

Deze publicatie past dan ook in de doelstelling van de app; namelijk het brengen en duiden van recente nieuwsontwikkelingen.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Zarissa Windzak (2008) / Suriname Nieuws (2024)


— UW MENING —

Kunt u zich deze rechtszaken nog herinneren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!