✉️ Chan's selectieve waarheid

Article – ✉️ Chan's selectieve waarheid

PARAMARIBO, 12 februari 2024 – De regering is de hemel ingeprezen door het IMF. Het IMF schijnt ook dik tevreden te zijn met het uitgevoerde beleid.

Wij zijn goed

De inflatie daalt, de wisselkoers stabiliseert en er is genoeg ruimte voor infrastructurele en sociale programma’s. Dit alles gaf mevrouw Anastacia Guscina aan in een publicatie namens de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Waar het IMF noch de regering echter een woord over reppen – en het volk dus ook geen informatie over verschaffen – is het volgende:


1. De achterstanden aan leveranciers voor geleverde goederen.

Deze onbetaalde diensten aan de overheid worden de zogenaamde “supplier arrears” genoemd. Zij zijn vanaf juli 2023 als staatsschuld ingeboekt, waarbij begonnen is met de stand van ultimo december 2021.

Deze supplier errears bedroegen eind december 2023 SRD 6,37 miljard. Vermeldenswaard is dat eind november de supplier errears nog SRD 4,83 miljard bedroegen.

De regering maakte binnen een maand 1,5 miljard schuld

Binnen een maand is het met SRD 1,53 miljard toegenomen (3de Kwartaal Schuldrapportage Bureau Staatsschuld, blz. 2, Maandstatistieken Binnenlandse Staasschuld, Tabel 2023 – 02, Update: 08 – 02 – 2024).


2. De achterstanden op de uitstaande Totale Staatsschuld.

De totale achterstanden bedroegen per eind september 2023 US$ 538,3 miljoen. Van dit bedrag bestond 74% (US$ 464,7 miljoen) uit achterstanden op de buitenlandse schuld, en 26% (US$ 73.6 miljoen) uit achterstanden op de binnenlandse schuld.

De "4de kwartaal schuldrapportage" is nog niet gepubliceerd door ons Bureau Staatsschuld.

Deze betalingsachterstand op de uitstaande Totale Staatsschuld vertoont sinds het aantreden van deze regering constant een stijgende trend. De regering lost bijna geen schulden af en betaalt ook geen rente.

De schuld groeit, niets wordt afgelost, de rente stijgt

Dit was in samenspraak met IMF in het kader van de schuldherschikking. Het stijgen van de betalingsachterstand heeft uitsluitend hiermee te maken.


3. Het compleet falen van alle "staatsschuld plannen".

Deze plannen zijn ingediend door de regering Santokhi en allemaal mislukt. Het IMF en de regering moeten het volk ook eerlijk informatie verschaffen over het verloop van deze plannen die worden ingediend bij De Nationale Assemblee.

Nogmaals; allemaal hebben ze tot nu toe gefaald.


4. De consumptieve leningen van IADB en IMF voor budgetondersteuning.

Deze leningen waren op de begroting van 2024 goed voor een bedrag van SRD 4,61 miljard. Dit is ruim 8% van de totale uitgaven van de begroting.

In 2024 stijgt de schuld willens en weten met 4,5 miljard

Hoe zal na het verloop van de IMF-overeenkomst het gat van “deze consumptieve leningen” worden opgevangen? Of zal (en het lijkt alsof het IMF daarop anticipeert) er een nieuwe overeenkomst gesloten worden met het IMF?


5. De marginale groei van de economie.

De "groei" van onze economie is daarbij niet eens gebaseerd op een scala van sectoren, maar slechts op de ontwikkelingen in de olie– en goudsector.

De goodwill en hoop dat negatieve ontwikkelingen in de wereld de prijzen van commodity’s niet beïnvloeden, geeft al aan hoe fragiel onze groei eigenlijk is.


6. De gefaalde Open Markt Operaties (OMO’s).

De OMO's zijn het harde bewijs dat het rentetransmissie mechanisme tot nu toe niet doorwerkt.

De OMO's kosten ons volk vele miljarden aan SRD

Deze operaties hebben de banken en het verzekeringswezen grof verrijkt, maar onze bevolking en samenleving flink verarmd.

Tijdens de begrotingsbehandeling gaf de minister van Financiën – in niet mis te verstane woorden – aan dat de rentekosten ten laste komen van de winst-en-verliesrekening van de Bank.

Indien de Bank die kosten niet zal kunnen dragen zal uiteindelijk het volk voor dit wanbeleid moeten betalen.

De rentekosten bedragen inmiddels hoger dan SRD 4,5 miljard. We koersen richting SRD 5 miljard. Waarom zwijgt IMF om dit punt uitgebreid te belichten voor het volk?

Misleiding

Het lijkt dan bijna misleiding te zijn wanneer zowel het IMF als de regering over verbetering van de overheidsfinanciën praten. Dit terwijl alle lasten geschoven worden naar de toekomstige generaties.

✉️ Chan's selectieve waarheid

Liegt Pinokkio over geld?
– Langeman Produkties –

Het is dan alweer een zeer grote contradictie wanneer het volk van mevrouw Anastacia Guscina hoort dat er genoeg ruimte is voor het sociaal beleid. Terwijl het dit wanbeleid is dat ervoor heeft gezorgd dat ruim 40% van het volk aan multidimensionale armoede lijdt.

Tot wel 70% van onze kinderen leeft in pure armoede

Bij kinderen in de districten van het binnenland loopt de multidimensionale armoede op tot ruim 70%.

Friends & family

Het is ronduit schaamteloos om van de regering en het IMF te horen dat de offers van het volk vruchten afwerpen.

Vruchten voor wie? De banken? Het verzekeringswezen?

Alle toekomstige inkomsten uit olie verlaten direct ons land

Of familie and friends van de regering en de coalitie, die wekelijks in corruptieschandalen verwikkeld raken?

Misschien voor het IMF? Zij zijn er namelijk in geslaagd om de olievoorraden van blok 58 onder een VRI (Value Recovery Instrument) van het westers kapitaal te laten plaatsen.

Trouwens van duurzame armoedebestrijding is er niet eens sprake. De sociale ondersteuning waarover mevrouw Anastacia Guscina praat, is niets anders dan een uitkering die niet eens genoeg is voor het dekken van de basisbehoeften.

De 'sociale uitkering' is net genoeg voor een droge boterham

Om maar niet eens te schrijven over mensen die het wel nodig hebben, maar niet in aanmerking komen.

Verloedering

Verder beschrijf ik de maatschappelijke verloedering zoals stijging van de criminaliteit, vernietiging van het onderwijs en het met de grond gelijk maken van onze gezondheidszorg.

Een stijging van de werkloosheid, de beknotting van onze persvrijheid, een beperking van de vrije meningsuiting en een stijging van de drugstransporten.

Het enige dat in ons land welig tiert, is de criminaliteit

Vergeet ook niet het manifest toenemen van de mensensmokkel en de vernietiging van diverse productiesectoren niet.

Zowel de regering als het IMF zwijgen als de dood hierover.

Het volk wacht op 25 mei 2025. Dan zal het volk spreken en deze regering en het IMF luisteren!

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Drs. A. Abdoel


— UW MENING —

Steunt u een verlenging van het IMF-beleid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!