Onzekere export van gas

Article – Onzekere export van gas

PARAMARIBO, 12 februari 2024 – Als Suriname ooit gas wil gaan verkopen aan Nederland, dan moeten we flink opschieten.

Bevriende ondernemers

Vorig jaar beloofde president Santokhi nog dat ons land voor 2025 grootschalige gasexporten naar Nederland zou beginnen.

Twee bevriende ondernemers zouden hiervoor een plan bij hem hebben ingediend en Chandrika was daar, volgens de Communicatiedienst Suriname, direct laaiend enthousiast over.

Volgens Chan zouden we nog voor 2025 gas gaan exporteren

Hij gaf de zakenmannen carte blanche om het projectplan uit te werken en uiteindelijk moest de eerste lading (schalie)gas dan nog voor de verkiezingen van 2025 richting Nederland varen.

Sindsdien is er nooit meer iets van het plan, of de belofte, vernomen en experts waarschuwen ook dat de export niet zo snel gerealiseerd kan worden.

Los van het feit dat er nog geen druppel (vloeibaar) gas is gewonnen, is het zelfs nog niet bekend of de gas wel van goede kwaliteit is, laat staan bruikbaar voor het Nederlandse gasnet.

Suriname zou, zoals het er nu uit ziet, over "waarschijnlijk winbaar schaliegas" beschikken.

Als dat eenmaal naar boven gehaald wordt, wil Santokhi er LNG van laten maken. Een soort gas dat onder hoge druk vloeibaar wordt en zo makkelijker kan worden opgeslagen en getransporteerd.

Deze vorm van LNG werd voorheen vooral in het Midden-Oosten gewonnen, maar inmiddels is Amerika wereldwijd marktleider en doet ook buurland Guyana sinds een jaar of twee goede zaken.

Het is niet bekend of ons gas winbaar, of zelfs bruikbaar is

Voor Suriname is een aankomend probleem dat Nederlanders steeds zuiniger worden. Niet alleen wat geld betreft, maar ook in het verbruik van zowel benzine als gas.

Onzekere export van gas

Koud in Holland
– warm bij de kachel –

Nederland

Nederlanders hebben vorig jaar hun gasverbruik namelijk nog eens met maar liefst 10 procent terug weten te brengen.

Het gasverbruik in Nederland daalt nu al jaren op rij

Deze afname in gasverbruik lijkt een voortdurende trend te worden en is bijna een structureel gegeven in het koude landje aan de Noordzee.

Het totale gasverbruik in Nederland bedroeg in 2023 30 miljard kubieke meter en dat was al 5 procent minder dan het jaar ervoor.

In 2022 was er zelfs een afname van 25 procent in het gasverbruik ten opzichte van 2021.

Ondanks een daling van de gasprijzen vorig jaar, liggen deze nog steeds hoger dan voor de invasie in Ukraïne; een reden voor veel Nederlanders om zuinig te doen met het dure gas.

Hout en haard

Om hoge energierekeningen te ontlopen, hebben veel Nederlandse huishoudens maatregelen genomen, zoals het beter isoleren van hun woningen.

Hierdoor is de afhankelijkheid van cv-ketels voor verwarming op structurele wijze flink verminderd. Verder heeft een derde van de huishoudens, die toch al over een houtkachel of haard beschikken, vaker voor deze verwarmingsbron gekozen.

Niet alleen gezinnen bezuinigden flink, maar ook bedrijven

Niet alleen huishoudens, maar ook commerciële en openbare gebouwen zoals winkels, horecagelegenheden en ziekenhuizen hebben hun gasverbruik verminderd. Deze openbare plekken hebben 7 procent weten te bezuinigen vergeleken met van 2022.

Ook in de industrie was er een daling van 4 procent in het gasverbruik te zien.

Noodfond Energie

Wie ondanks de bezuinigingen in Nederland toch de gasrekening niet kan betalen, kan bij de gemeente aankloppen voor geld.

Huishoudens kunnen op die manier ongeveer € 1.000,– korting of contant krijgen.

De meeste minder rijke huishoudens kunnen subsidie krijgen

En als dat niet genoeg is, kan er ook aanspraak gedaan worden op het Noodfonds Energie, speciaal voor mensen met weinig inkomen die er toch graag warm bij willen zitten.

Bron : NU.nl / Suriname Nieuws / beeld : Langeman


— UW MENING —

Gaan we binnen nu en tien maanden ons gas exporteren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!