OM erkent : 'boekkopers opgespoord'

Article – OM erkent : 'boekkopers opgespoord'

PARAMARIBO, 13 februari 2024 – Eerder deze week verscheen het bericht dat het JIT () mensen zou opsporen die "het verboden boek" over corruptie in ons land hebben aangeschaft.

Gevluchte journalist

Vrij snel daarna meldde journalist Irwin Wist dat hij, naar eigen zeggen, ook op de lijst stond om opgespoord en ondervraagd te worden.

Vanwege zijn eerdere slechte ervaringen met de persvrijheid onder de huidige regering voelde hij zich zelfs genoodzaakt om onder te duiken.

Het OM en JIT geven nu toe dat ze toch mensen opsporen

Zowel het OM als het JIT kwamen vrij snel na de eerste berichtgeving met de melding dat het allemaal fake news was en "leugens op social media", dit om de regering Santokhi / Brunswijk in een negatief daglicht te stellen.

Inmiddels zijn de opsporingsbevelen echter uitgelekt en geven zowel het OM als JIT toe dat ze in opdracht van president Santokhi inderdaad actief achter mensen zijn aangegaan die het boek zouden hebben gekocht.

Fake news

Het Openbaar Ministerie heeft nu een officiële reactie gegeven naar aanleiding van het, volgens hun, fake news dat eerder in de media verscheen.

Verklaring OM

Het Justitieel Interventie Team (JIT) is op 26 januari 2024 inderdaad gestart met een grootschalig onderzoek, geïnitieerd door president Santokhi.

Directe aanleiding hiertoe is een brief van advocaat mr. G. Sewcharan over het boek "Corruptie op het hoogste niveau", geschreven door Gerard van den Bergh.

Dit onderzoek gaat zich richten zich op mogelijke belediging, smaad, of laster tegen de onze excellentie, de hoogwaardige President van de Republiek Suriname.

Openbaar Ministerie
Suriname

Uit het onderzoek (van het JIT – redactie) is tot nu toe gebleken dat de auteur via Boekhandel Vaco 70 exemplaren van zijn boek "Corruptie op het hoogste niveau" heeft verspreid voor verkoop.

OM erkent : 'boekkopers opgespoord'

Gerard van den Bergh
– Corruptie op het hoogste niveau –

Daarbij was het de bedoeling dat 12 van deze boeken als donatie zouden dienen voor bepaalde individuen. De overige ontvangers van het boek zijn (waar mogelijk) door het JIT opgespoord en benaderd voor verhoor over "hun relatie met de auteur".

'Probleem no de'

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de media hier "geen groot ding" van moet maken.

Er zouden geen specifieke instructies zijn gegeven om kopers van het boek actief op te sporen, al geven ze toe dat dit wel is gebeurd.

OM : we deporteren niemand, dus het is geen groot ding

Ook is er nog geen bevel uitgevaardigd voor de arrestatie of deportatie van de kopers of journalisten.

OM erkent : 'boekkopers opgespoord'

Fundament van Suriname
– gebouwd op corruptie? –

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u dat de president hier zo'n grote zaak van maakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!