Regering erkent inheemsen (niet)

Article – Regering erkent inheemsen (niet)

PARAMARIBO, 13 februari 2024 – Het inheemse dorpshoofd van Powakka, Sergio Sabajo, heeft na een bezoek aan president Santokhi de bevestiging gekregen dat het traditionele gezag van het dorp officieel erkend gaat worden door de staat.

Niet erkend

Deze stap markeert volgens de kabiten een belangrijk moment in de geschiedenis van Powakka, waarbij de stem en het gezag van de inheemse gemeenschap eindelijk gehoord en erkend worden.

Erkenning?

Wel is het belangrijk te melden dat Suriname – als enig land ter wereld – de (grond)rechten van haar eigen inheemsen nog steeds weigert te erkennen.

De erkenning van het traditioneel gezag geldt dus enkel voor Powakka en betreft niet de universele (mensen)rechten van de inheemsen zelf.

Powakka
erkenning van gezag

Sabajo werd vergezeld door andere inheemse gezagsdragers en zocht opheldering over de positie van hun traditioneel (gekozen) gezag binnen de wettelijke kaders van Suriname.

Suriname blijft de rechten van haar inheemsen negeren

Hun inspanningen werden, volgens een woordvoerder van de regering, beloond met "de toezegging dat de erkenning van hun gezag deze week nog formeel zal worden vastgelegd".

De ontmoeting werd geleid door Adjaykoemar Moensi, directeur van bestuurlijke en administratieve zaken.

Santokhi was "te druk" om de inheemsen te woord te staan

Het was de groep toegezegd dat Santokhi persoonlijk ze te woord zou staan, maar die had op het laatste moment aangegeven "geen tijd voor ze te hebben".

Zware route

Het pad naar deze "erkenning" was volgens de inheemse betrokkenen niet zonder obstakels.

Er waren zorgen over mogelijke spanningen binnen het dorp, aangezien het voormalige gezag nog steeds officiële bevoegdheden had en acties ondernam die door de staat erkend werden.

Regering erkent inheemsen (niet)

Surinaamse inheemsen
– geen document van erkenning –

Een voorbeeld hiervan was het initiëren van bouwprojecten in het dorp door het voormalige dorpshoofd.

Sabajo benadrukte echter dat er momenteel geen sprake meer is van spanningen in het dorp.

De situatie zou wel kunnen escaleren als het (democratisch gekozen) bestuur niet officieel kan handelen met goedkeuring van de regering.

Sergio Sabajo
dorpshoofd Powakka

De mensen in Powakka verlangden al jaren naar erkenning van het huidige gezag. Volgens Sabajo brengt het traditionele regime geen conflicten met zich mee en is het belangrijk om de macht om de zoveel jaar soepel en democratisch over te dragen.

De toezegging is dat uiterlijk aanstaande vrijdag alles afgerond zal zijn.

De regering belooft binnen 72 uur alles geregeld te hebben

Of dat gaat gebeuren is nog wel de vraag. Dit aangezien de regering ook na bijna 50 jaar de universele rechten van de inheemse mens nog steeds niet heeft erkend en weigert hiervoor actie te ondernemen.

Bron : Suriname Nieuws / foto en illustratie : Langeman


— UW MENING —

Moet Suriname haar inheemsen erkennen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!