Nederlands slavenmuseum

Article – Nederlands slavenmuseum

PARAMARIBO, 15 februari 2024 – Het nieuw te vestigen Nederlandse Nationaal Slavernijmuseum moet komen op het Java-eiland, te Amsterdam.

Kwartiermakers

Het doel van het museum is om een volledig overzicht te bieden van het Nederlandse koloniale slavernijverleden, waarbij het uitgangspunt ligt bij de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland.

Adviseurs bleken toch geen kennis van slavernij te hebben

Dit advies is gegeven door de kwartiermakers van het museum na grondig onderzoek en gesprekken met diverse gemeenschappen en culturele instellingen.

Overigens zijn de kwartiermakers (adviseurs – redactie) van het slavenmuseum niet van onbesproken gedrag.

Zo zijn er veel onwaarheden verteld over de invloed van Nederland binnen de Afrikaanse slavernij en wist kwartiermaker John Leerdam zelfs met aantoonbare leugens te komen over de geschiedenis.

Het museum zal niet alleen de periode van de slavernij belichten maar ook aandacht besteden aan de invloed van het slavernijverleden op het heden (zoals nakomelingen van tot-slaaf-gemaakten dit dagelijks zeggen te ervaren – redactie).

Nederland geeft 200 miljoen voor het museum en educatie

De kwartiermakers hopen dat het museum ergens tussen 2029 en 2030 zijn deuren zal openen, met de uiteindelijke beslissing over de locatie die later dit jaar wordt genomen.

Java-eiland

De keuze voor Java-eiland boven andere locaties zoals het Marineterrein en het Nelson Mandelapark, wordt toegeschreven aan de prominente plek die het eiland inneemt..

Het kleine eiland grenst aan het water dat een symbolische verwijzing biedt naar het transport van tot slaaf gemaakte mensen per schip.

De intens slechte geschiedenis van Nederland wordt belicht

Daarnaast is de locatie goed bereikbaar en biedt het voldoende ruimte voor het beoogde museumoppervlak van 9.000 vierkante meter.

Het brede verhaal?

De opdracht voor het museum is om het brede verhaal van het Nederlandse slavernijverleden te vertellen.

Het museum gaat ook aandacht besteden aan de geschiedenissen van Chinezen, Javanen en Hindoestanen die na de afschaffing van de slavernij het werk overnamen van de tot slaaf gemaakte mensen.

Het museum vertelt niet de rol van Afrika in het verhaal

De titel van adviesplan voor het museum luidt Vertel het hele verhaal. De toonaangevende rol van Afrika binnen de trans-Atlantische slavernij wordt daarbij overigens expliciet niet (volledig) verteld.

Belangrijke excuses

In december 2022 bood de Nederlandse staat excuses aan voor deze donkere periode in de geschiedenis.

Het Nationaal Slavernijmuseum wordt gezien als een belangrijk onderdeel in het vervolg van dit verhaal.

Enkele mensen namen de moeite om het plan bij te wonen

De presentatie van het adviesrapport werd gehouden in Amsterdam en trok enkele belangstellenden. Zij kwamen vooral vanwege het gratis optreden van onder andere zanger Jeangu Macrooy.

Hij is een van oorsprong Surinaamse zanger die zichzelf identificeert als nabestaande van ex-tot-slaaf-gemaakten.

Bron : Suriname Nieuws / beeld : impressie Langeman


— UW MENING —

Zou u het museum gaan bezoeken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!