Inheemsen geliquideerd

Article – Inheemsen geliquideerd

PARAMARIBO, 16 februari 2024 – Op 2 mei 2023 kwamen de inheemsen van Pikin Saron in opstand vanwege de vernietiging van hun leef– en jachtgronden. De politie greep vervolgens hard in en vermoordde enkele bewoners.

Geen onderzoek

Nog geen 24 uur later meldde president Chandrikapersad Santokhi dat er verder geen onderzoek nodig was naar de dood van de mannen.

Hij stelde voor het oog van de draaiende camera dat het hier ging om "totaal dronken, zeer agressieve en goed getrainde terroristen".

Leger en politie hadden opdracht om hard op te treden

Snel daarna kwamen er videobeelden en verhalen naar buiten die aantoonden dat de mannen, gebonden met de handen op hun rug, door het hoofd waren geschoten en daarna als vee in de laadklep van een pickup waren gesmeten.

Volgens de president was dit fake news en benadrukte nogmaals dat verder onderzoek absoluut niet nodig was.

Onderzoek naar de moorden is van hogerhand tegengewerkt

Het dorp werd vervolgens belegerd door militairen, inwoners moesten zich legitimeren om hun eigen dorp in en uit te rijden en de vernietiging van het bos rondom Pikin Saron ging in hoog tempo door.

Weerloos

Naar nu blijkt zijn Wolfjager en Dijksteel – de twee inheemse slachtoffers van de politie acties – inderdaad in koele bloede, standrechtelijk en weerloos neergeschoten terwijl ze al op de grond lagen.

De twee demonstranten lagen met de handen gebonden op hun buik toen ze door de politie werden doodgeschoten.

Alhoewel de regering aanvankelijk geen onderzoek wilde en er alles aan deed om de lichamen te laten "verdwijnen", is het de nabestaanden toch gelukt een obductierapport samen te laten stellen.

Een van de advocaten van de familieleden (van Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager – redactie) heeft het rapport, dat tegen alle beweringen van de president ingaat, naar buiten gebracht.

Regering liegt

Volgens Castelen is er vanaf het allereerste begin door de regering een vals beeld geschetst dat de opstandige Inheemsen gevaarlijk, dronken en gewelddadig waren.

Inheemsen geliquideerd

Inheemsen vermoord
– in strijd voor vrijheid –

Het obductieonderzoek, uitgevoerd door een patholoog-anatoom enkele dagen na het overlijden van de mannen, bevestigt echter dat de mannen absoluut niet op de vlucht waren en zelfs niet op de politie hebben geschoten (de aangetroffen wapens waren nooit gebruikt – redactie).

De regering loog structureel over de moord op de inheemsen

Castelen benadrukt dat het rapport – ondanks het feit dat deze door de regering Santokhi is tegengewerkt – keihard duidelijk maakt hoe de mannen zijn vermoord door regeringstroepen (leger en politie, in opdracht van de regering – redactie).

Niet op de vlucht

Het geweld dat op hen werd toegepast is buitenproportioneel en de mannen waren absoluut "geen terroristen die op de vlucht waren geslagen", zoals Santokhi later weer beweerde.

De rechter bepaalt nu of getuigen gehoord mogen worden

De zaak is voor het laatst in januari voorgekomen en zal binnenkort weer worden behandeld.

Hierbij zal door de rechter besloten worden of )de door de nabestaanden aangeleverde) getuigen gehoord mogen worden.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom zou de regering hebben gelogen over de moorden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!