🌎 Aleksej Navalni overleden

Article – 🌎 Aleksej Navalni overleden

PARAMARIBO, 16 februari 2024 – Aleksej Navalni, de bekende Russische opponent en criticaster van het regime aldaar, is overleden in de gevangenis.

"Wandeling"

Navalni is 47 jaar oud geworden en is een van de meest uitgesproken critici van de Russische president Vladimir Poetin en diens entourage.

Navalni's gezondheid verslechterde na een "wandeling" binnen de gevangenismuren, waar hij zijn bewustzijn verloor.

Ondanks (zo wordt beweerd) pogingen van het medisch personeel om hem te reanimeren, werd hij dood verklaard.

De exacte oorzaak van zijn dood wordt (naar vermeld) nog onderzocht.

Het Kremlin heeft aangegeven geen verdere details te kunnen verstrekken, maar bevestigde dat Poetin op de hoogte is gesteld.

Anti-corruptie

Met zijn anticorruptieorganisatie stelde Navalni de enorme corruptie en zelfverrijking van Poetin en zijn oligarchen (nauwe bondgenoten – redactie) aan de kaak.

De criticus vocht zijn hele leven tegen corruptie en verrijking

Hij heeft jarenlang onafgebroken onderzoek en publicaties gerealiseerd over de grote corruptie binnen de politieke elite van Rusland.

Navalni verwierf internationale bekendheid in 2011, door zijn leidende rol in de massaprotesten tegen Poetin.

Deze protesten, de grootste sinds Poetins aantreden in 1999, werden aangewakkerd door beschuldigingen van verkiezingsfraude door Poetins partij.

In augustus 2020 ontsnapte Navalni ternauwernood aan de dood na vergiftiging door de Russische veiligheidsdienst met zenuwgas.

Na een herstelperiode in een Berlijns ziekenhuis keerde Navalni in januari 2021 terug naar Rusland, waar hij onmiddellijk werd gearresteerd en opgesloten.

Isoleercel

De laatste periode van zijn leven zat Navalni in een zeer afgelegen strafkolonie boven de poolcirkel, in het uiterste noorden van de regio Siberië.

Navalni heeft jaren opgesloten gezeten in Siberië

Daar werd hem het leven onmogelijk gemaakt, ook zou hij worden gemarteld en dagelijks psychologisch vernederd.

Rond kerst Navalni even van zich horen, hij meldde zich redelijk te voelen, maar tevens aan het einde van zijn krachten te zijn.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u de berichtgeving over Navalni gevolgd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!