Chan: 'grote belangstelling VS'

Article – Chan: 'grote belangstelling VS'

PARAMARIBO, 17 februari 2024 – Zijne excellentie president Santokhi, vader van de natie, heeft via de Communicatiedienst Suriname laten weten dat Amerika een ongekend grote belangstelling heeft om te komen investeren in ons land.

Valentijnsdag

De positieve berichtgeving is bevestigd dor minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Die laatste was op Valentijnsdag (14 februari 2024 – redactie) niet alleen bij zijn vrouw in Amerika, maar ook aanwezig op een zeer belangrijke ontmoeting in datzelfde land.

AmChamSuriname

De VHP-topper heeft daar een ontmoeting gehad met een afvaardiging van de American Chamber of Commerce Suriname (AmChamSuriname), geleid door voorzitter Anuskha Sonai.

Het doel van deze bijeenkomst was om te bespreken hoe de samenwerking tussen het Surinaamse en Amerikaanse bedrijfsleven verbeterd kan worden.

AmChamSuriname
Surinamers in Amerika

AmChamSuriname is volgens Chandrika van "ongekend groot belang" voor ons land. Zij zouden bijvoorbeeld ook de aanjagers zijn van de diepzeehaven in Nickerie die binnen nu en tien maanden opgeleverd moet gaan worden.

Binnen nu en tien maanden moet de haven opgeleverd worden

Maar ook de grote investeringen die ons binnenland in de bitcoin gaat doen (de president wil dat men daar niet meer naar goud, maar naar crypto gaat mijnen – redactie) is deels te danken aan deze kleine, zakelijke groep Surinamers in Amerika.

Veel van hun zijn persoonlijk bevriend met ons staatshoofd en beschouwen zichzelf als the inner circle van alles dat in Suriname gebeurd.

Family & friends

Er zou volgens de Surinamers – waarmee Ramdin praatte – vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven "heel veel interesse" zijn in Suriname.

AmChamSuriname heeft de steun van het ministerie van BIBIS gevraagd bij kwesties rond consulaire, economische en commerciële zaken.

Aangezien het een niet-officieel vriendenclubje is, ervaren zij tot op heden nog wel veel problemen om daadwerkelijk voet aan Surinaamse wal te krijgen.

Via hun connectie met de president hopen ze dat hun zaken sneller afgehandeld kunnen gaan worden.

Minister Ramdin heeft benadrukt dat de geldende consulaire procedures gerespecteerd moeten worden, en dat de regering Santokhi niet is van family and friends.

Chan: 'grote belangstelling VS'

Suriname en Amerika
– een passende puzzel? –

Wel heeft de bewindsman toegezegd dat zijn ministerie directe contactpunten in Amerika zal opzetten voor deze aangelegenheden.

Guyana

Er is ook gesproken over een aanstaand bezoek aan de American Chamber of Commerce Guyana in april 2024.

Onder toezicht van het (economisch) veel grotere Guyana zullen in die maand ook ontmoetingen plaatsvinden tussen Surinaamse en Amerikaanse bedrijven.

De president gaat binnenkort naar een roadshow in Amerika

Dit bezoek is onderdeel van een reeks initiatieven om de handelsrelaties te versterken, waaronder wederzijdse handelsmissies en een Roadshow in de Verenigde Staten in 2024. Op die roadshow zal, als alles meezit, ook president Santokhi aanwezig zijn.

Strategische dialoog

Tenslotte is ook de bilaterale relaties tussen Suriname en de Verenigde Staten belicht, met speciale aandacht voor de derde Strategische Dialoog die eind januari plaatsvond.

Dit overleg leidde tot afspraken op verschillende gebieden, maar men kon niet aangeven welke dat waren.

Minister Ramdin benadrukte verder het belang van hard werken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u blij dat Amerika ons weer ziet staan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!