📽️ 'Over ons financieel moeras'

Article-video – 📽️ 'Over ons financieel moeras'

PARAMARIBO, 18 februari 2024 – In deze videospecial praat Marie-Louise Vissers over het – volgens haar – financiële moeras waarin we zijn geraakt.

OMO of omu?

De reden dat we tot onze voeten (en wellicht zelfs nek) in het moeras wegzakken, wordt veroorzaakt door een zowel bekend als berucht gereedschap van onze regering; de OMO.

De OMO, dus niet omu, staat voluit voor "Open Markt Operaties" en behalve het feit dat deze zeer duur zijn weet bijna niemand wat ze nu eigenlijk doen.

In kraakheldere taal – en ondanks het feit dat ze hier al een leven lang woont nog steeds met zuiderlijk Nederlands accent – legt Vissers stapsgewijs uit wat de kansen en gevaren zijn.

OMO's

Een OMO was ooit bedoelt als tool om de veiligheid van de economie te garanderen en te voorkomen dat onze bijna failliete banken zouden omvallen.

In essentie is dat een goed bedoelde ingreep geweest die echter totaal verkeerd en bijna corrupt wordt uitgevoerd.

Een belangrijk aspect van "onze" OMO's veilingen is dat deze maar liefst tot 98% rente beloven. Dit terwijl deze wereldwijd schommelen tussen slechts 5 tot 20%.

mevrouw Vissers
videospecial

Simpelweg gezegd kan je bij een OMO nu SRD 100,– inleggen en krijg je binnen no-time SRD 200,– terug.

Dat klinkt goed, maar de adder onder het gras is dat alleen de dochterbanken mogen "meedoen" en (voorheen) enkele investeringsmaatschappijen. Bij dat laatste gaat alle aandacht uit naar Assuria, die daarbij in geleid werd door... jawel; de minister van Financiën die deze regel heeft bedacht en aangepast (Armand Achaibersing – redactie).

Achaibersing verrijkte zijn vorige werkgever en zichzelf

Door de extreme rente en beperkte deelname (burgers mochten maar 2x meedoen en daarna niet meer – redactie) is er maar één partij die heel rijk wordt van onze OMO's; de banken zelf.

Extreme schuld

Indirecte wordt er momenteel voor maar liefst SRD 5.000.000.000– monetaire gefinancierd. Er wordt geld in de economie gepompt en daarna weer "afgeroomd" met exorbitante rentes.

Dat heeft onze samenleving al bijna SRD 5 miljard aan extra schuld opgeleverd, bovenop de internationale schuld van nog eens USD 5 miljard.

Wie deze "OMO vergoeding" moet betalen?

Welnu, dat zijn de burgers die feitelijk de corruptie van de banken moeten gaan ophoesten. Heel slim is het geregeld dat de OMO-rente pas na 2025 moet worden terugbetaald.

Netjes na de verkiezingen, waardoor de regering die dan aantreed niet alleen een extreem hoge schuld heeft, maar ook absoluut geen geld meer in kas.

mevrouw Vissers
consultant

Extra opvallend is dat de huidige minister van Financiën (Stanley Raghoebarsing – redactie) de opvolger is van de vorige kandidaat, Armand Achaibersing.

En precies deze Raghoebarsing zat in een commissie die, voordat Achaibersing het ging inzetten, moest bepalen of die OMO's nu wel zo'n goed idee waren.

De minister van Financiën heeft tegen de OMO's geadviseerd

Zijn duidelijke conclusie was verassend; "doe het niet, ga niet met de OMO in zee, de gevolgen zijn desastreus".

Kritiekloos beleid

Ondanks alles zette Achaibersing toch door, werd vrij snel alweer aan de kant gezet en opgevolgd door Raghoebarsing die nu geen kritiek meer durft te leveren.

De uitkomst van de adviescommissie werd al in 2021 genegeerd, al bleef deze waarschuwen voor de niet te overziene gevolgen van deze extreem dure en onbezonnen OMO's.

Tussen de regels geeft Vissers door dat er "gewoon een vies spel gespeeld wordt", waarbij de waarheid niet naar boven mag komen. De OMO's blijken volgens haar uiteindelijk een plan van de "allerrijksten der rijken" in Suriname.

Vissers : Chan is niet alleen corrupt, maar ook dictatoriaal

Gezien de dictatoriale trekken van Chandrika is het naar haar mening niet zonder gevaar om de waarheid hierachter te onthullen, en dus houdt iedereen en ook zijzelf haar mond.

Leugens en bedrog

Ook de jubelverhalen over het IMF kloppen volgens de consultant niet.

Of de beweringen (dat het IMF ons land voortdurend feliciteert – redactie) zijn simpelweg nooit gezegd, of het IMF is (bewust) door de regering voorgelogen.

De regering heeft onze democratie bijna volledig uitgehold

Het IMF kan nu eenmaal nooit positief zijn over de economische en sociale situatie, laat staan het visieloze, argeloze en slapende beleid dat onze regering voert.

Slecht beleid?

Een groot kritiekpunt van Vissers is dat de staat voor miljarden aan subsidies weghaalt, maar verzuimt om dat geld vervolgens in te zetten om sociale plannen en ontwikkeling uit te voeren.

Onder de streep bezuinigt de regering het land en haar bevolking nu kapot, zonder het geld dat daarmee vrij komt deels terug te laten vloeien in samenleving.

En dat laatste was juist wel een eis van het IMF; bezuinig, maar zorg dat uiteindelijk ieder het beter krijgt.

mevrouw Vissers
adviseur

Met het hele IMF beleid wordt niet gedaan wat gedaan zou moeten worden. Het vrijgekomen geldt wordt enkel gebruikt om de schuld via OMO's te vergroten en nog meer te kunnen lenen bij het IMF zelf.

Geen geld

Nog erger is dat er na 2025 dus geen geld meer is, aangezien alles via de OMO's verdampt.

Daarbij heeft Achaibersing al in 2020 twee zeer vreemde, bijna frauduleuze, instanties opgericht die iedereen alweer vergeten lijkt; (New) Surfin N.V.

Er wordt druk gespeculeerd met ons geld en onze belasting

Deze waren bedoeld als investeringsvehikels waarmee enorme bedragen op de internationale markt verhandeld en belegd konden worden. De eerste poging hiertoe mislukte jammerlijk, maar de latere pogingen zijn wel doorgezet.

De situatie is volgens Vissers nu zo dat een buitenlandse mogendheid, in naam van de regering, met miljarden mag speculeren zonder dat het haar eigen geld is.

Het hele mandaat, de verantwoording en ons geld is dus uit handen gegeven aan een stel onbekende, buitenlandse investeerders.

mevrouw Vissers
bureau Mawini

De bedragen die omgaan binnen constructies als die van (New) Surfin lopen in de miljarden.

Vissers ziet zelfs een optie dat de Mennonieten een rol binnen deze bedenkelijke constructie hebben gekregen (de Mennonieten staan bekend als zeer kapitaalkrachtig, zonder ooit één cent aan het land te geven waarin zij opereren – redactie).

Lenen, lenen, lenen...

Volgens haar leende de NDP (te) veel geld via banken, maar deed dat wel tegen relatief goede voorwaarden en minder restricties op sociaal en politiek gebied.

De VHP leent echter nog hogere bedragen, doet dat via de OMO's en het IMF, tegen zeer slechte voorwaarden, absurd hoge rentes en de voorwaarde dat onze politieke onafhankelijkheid uit handen wordt gegeven.

De regering gebruikt het IMF als bank en maakt enkel schuld

Al met al gaan er onder de video van deze aflevering stemmen op dat Marie-Louise Vissers samen met Hans Moison onze nieuwe president en vicepresident zouden moeten worden.

Ze hebben immers bewezen liefde voor Suriname, inhoudelijk verstand van zaken en nemen absoluut geen blad voor de mond.

Bron : Marie-Louise Vissers / Adviseur en consultant


— UW MENING —

Wat vindt u van haar visie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!