⌛ Vloeibaar 1700 jaar oud ei

Article – ⌛ Vloeibaar 1700 jaar oud ei

PARAMARIBO, 18 februari 2024 – Een onlangs gevonden Romeins ei blijkt na ruim 1700 jaar nog gewoon vloeibaar te zijn.

Ontdekking

Britse archeologen hebben de opmerkelijke vondst gedaan tijdens een opgraving in Engeland.

Zelfs na ruim 1700 jaar rook het ei gewoon nog naar... ei!

Een ei dat, ondanks haar leeftijd van zo'n zeventienhonderd jaar oud, van binnen nog vloeibaar was. Deze verrassende ontdekking kwam aan het licht dankzij een onderzoek aan de University of Oxford, die met een CT-scan de binnenkant van het ei zichtbaar maakte.

Het bijzondere ei werd ontdekt in een nieuwbouwwijk in Aylesbury, niet ver van Londen, samen met andere voorwerpen zoals aardewerk, leren schoenen en dierenbotten.

Deze vondst geeft een direct inkijkje in het verleden en de uitstekende conservatiemethodes van die tijd.

Het feit dat drie andere eieren braken en toch nog een sterke geur verspreidden, terwijl één ei intact bleef en een vloeibare inhoud had, verbaasde de archeologen dan ook enorm.

Verbazingwekkend

Edward Biddulph, een archeoloog bij de University of Oxford, deelde zijn verbazing over de ontdekking en benadrukte dat men eigenlijk had verwacht dat de inhoud van het ei over de eeuwen heen zou zijn weggelekt.

Het onderzoeksteam overweegt nu om moderne technieken toe te passen om te achterhalen welke vogelsoort het ei heeft gelegd.

Het ei vertegenwoordigt niet alleen een interessante blik in het verleden, maar kan ook van wetenschappelijke waarde zijn voor toekomstige studies.

De vondst geeft inzicht in de rituelen van de Romeinen, zoals het achterlaten van offers bij de waterput waar het ei in de buurt lag.

Het ei kan gebruikt zijn als offer en dank voor een waterput

Het is waarschijnlijk dat de natte omstandigheden bij deze waterput hebben bijgedragen aan de zeer goede conservering van het ei.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Eet u ei?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!