Vonk ontdekt groene anaconda

Article – Vonk ontdekt groene anaconda

PARAMARIBO, 19 februari 2024 – De bekende Nederlandse bioloog en wetenschapper Freek Vonk – die vorige maand nog een wereldwijde noodkreet uitte vanwege de vernietiging van ons oerwoud – heeft een hele nieuwe, groene anaconda ontdekt.

Lang onderzoek

De ontdekking van deze nieuwe soort deed hij niet in zijn eentje en hij struikelde ook niet "toevallig" over het dier heen.

Wereldwijd heeft men "onze" groene anaconda bestudeerd

Er is namelijk tien jaar onderzoek naar gedaan door meerdere mensen en instanties wereldwijd.

De ontdekking door het team, waar Vonk onderdeel van uitmaakt, verandert onze kennis op het gebied van anaconda flink.

Voorheen werd er namelijk aangenomen dat er slechts één soort bestond, maar nu blijkt dat er meerdere door onze Amazone kruipen.

De gigantische wurgslang, bekend om zowel zijn pracht als kracht, is in staat om grote dieren zoals jaguars, tapirs (tigri en bofu – redactie) en zelfs mensen te verschalken.

Ongevaarlijk

Ondanks het feit dat anaconda's mensen kunnen doden, komen dergelijke incidenten zelden voor. Los daarvan hoeven wij ons niet druk te maken; als ze al mensen verslinden, dan is dat meestal het werk van de pythons in Azië.

Anaconda's leven in afgelegen, donkere delen van de Amazone, waar ze zelden mensen tegenkomen.

Deze slangen staan bekend als de grootste ter wereld, met een gewicht van meer dan 200 kilo en een lengte die kan oplopen tot 8 meter.

De nieuw ontdekte groene anaconda bevindt zich in het noorden van Zuid-Amerika, waaronder Suriname.

Vonk ontdekt groene anaconda

Freek in the middle
– Langeman Produkties –

Ondanks hun gelijkenis met andere anaconda's, toont DNA-onderzoek aan dat er een genetisch verschil is van 5,5%, wat aanzienlijk is in vergelijking met de 2% verschil tussen mensen en chimpansees.

Bescherming noodzakelijk

Het nu gedane onderzoek is van groot belang voor de bescherming van de nieuwe anacondasoort.

Volgens Vonk is het essentieel om nieuwe soorten te identificeren en te beschrijven om ze effectief te kunnen beschermen.

Het classificeren van een nieuwe soort biedt inzicht in de specifieke behoeften voor hun overleving en bescherming.

Hoewel de anaconda momenteel niet als bedreigd wordt beschouwd, kan deze nieuwe ontdekking wel invloed hebben op hun status en leiden tot een nog betere bescherming.

Vonk ontdekt groene anaconda

De Anacondus Freek Vonkius
– Langeman Produkties –

De ontdekking van deze nieuwe anacondasoort is het resultaat van jarenlang zorgvuldig onderzoek door een internationaal team van veertien wetenschappers.

De groene anaconda is daadwerkelijk een hele nieuwe soort

Door het vergelijken van DNA-monsters van slangen in het wild met die uit collecties in verschillende landen – waaronder het Naturalis in Leiden (Nederland) – kwam uiteindelijk deze hele nieuwe slangensoort aan het licht.

Bron : Naturalis / Team Freek Vonk / NU.nl


— UW MENING —

Denkt u dat natuurbescherming prioriteit heeft, zoals de regering zegt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!