Geen water : scholen dicht

Article – Geen water : scholen dicht

PARAMARIBO, 20 februari 2024 – Het recente, grootschalig sluiten van scholen in Boven-Suriname is volgens velen een zorgwekkende en onaanvaardbare situatie.

Geen salaris

Vanwege een ernstig watertekort is besloten de scholen "tot nader orde" te sluiten, als ze al open waren omdat veel docenten in het gebied al maanden niet zijn uitbetaald.

Het probleem baart grote zorgen over de veiligheid en het welzijn van de kinderen in het district.
Volgens de dorpelingen is van belang dat de Surinaamse overheid direct actie onderneemt om de watercrisis aan te pakken en de getroffen gemeenschappen bij te staan.

Het stopzetten van het onderwijs in Boven-Suriname heeft niet alleen invloed op de educatie van de kinderen, maar kan volgens onderwijsdeskundigen op termijn ook psychologische, sociale en economische gevolgen hebben voor de hele gemeenschap.

Ook als je niets leerde, kreeg je toch een leuk rapport

Veel kinderen hadden, vanwege corona, al een achterstand en doordat ze jarenlang "hun rapport haalden zonder te leren" (door de doorstromingswet van voormalig minister Levens – redactie) dreigen er nu meerdere generaties ongeschoolde jeugdigen afgeleverd te worden.

Actie vereist

Het is volgens de ouders van de getroffenen de plicht van de overheid om passende maatregelen te treffen. Dit om de impact te minimaliseren en de getroffen kinderen te beschermen.

Daarnaast moet het onderwijs van alle jeugd een belangrijke prioriteit blijven, ongeacht de situatie waarin het land verkeerd.

Het zo maar sluiten van scholen kan geen permanente oplossing zijn.

Alternatieven zoals onderwijs op afstand, of tijdelijke onderwijsfaciliteiten moeten worden overwogen om te zorgen dat kinderen in heel het land toch hun scholing kunnen voortzetten.

Hoewel de huidige droogteperiode inderdaad problemen veroorzaakt met de watervoorziening, mag dit geen excuus zijn om scholen gesloten te houden. Het is het zoveelste probleem onder deze regering, net als het structureel niet uitbetalen van leraren in het gebied.

Er is geen loon, geen water en dus ook geen onderwijs

Volgens de kapiteins en basja's in het gebied is het welzijn en de educatie van hun kinderen iets wat gewaarborgd moet blijven.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat zou uw oplossing zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!