Chan : inheems gezag niet erkent

Article – Chan : inheems gezag niet erkent

PARAMARIBO, 20 februari 2024 – Alhoewel president Chandrikapersad vorige week had beloofd de inheemsen (van Powaka – redactie) te erkennen, komt hij daar nu op terug.

Belofte

Volgens de belofte zou het (bestuur van) de inheemsen binnen 72 uur erkend en geregeld worden door de regering.

De afspraak was dat dit aanvankelijk met Chan zelf zou worden besproken, maar die meldde zich op het laatste moment af. Nog geen uur voor aanvang van het overleg bleek hij te druk te zijn met, naar eigen zeggen, "belangrijke zaken".

De president beloofde alles binnen 72 uur te regelen

De vertegenwoordiger van de president bevestigde daarop dat de erkenning dezelfde week nog zou volgen, na een jarenlange juridische strijd vanuit de inheemse gemeenschap.

De deadline werd echter niet gehaald door de regering en drie dagen later komt nu het bericht naar buiten dat de erkenning "complex is en nog wel even op zich kan laten duren".

Uitstel

De regering heeft daarom nu, bij monde van Santokhi, voor onbepaalde tijd uitstel gevraagd voor de erkenning van het dorpsgezag van Powakka, onder leiding van Sergio Sabajo.

Het verzoek tot vertraging kwam nadat de advocaten van de regering vorige donderdag bijeen waren geroepen om de erkennen te overleggen.

De traditionele leiders van Powakka hadden op 12 februari een bezoek gebracht aan het kabinet van de President voor opheldering over de erkenning.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), die Sabajo steunden, benadrukken dat hij als het legitieme dorpsgezag erkend moet worden.

Volgens Sergio Jubithana, voorzitter van de Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), is Sabajo rechtmatig, democratisch en volledig transparant gekozen door de gemeenschap van Powakka.

Nepotisme

Bijkomend probleem van het uitstel is dat de vorige leider, Merian Sabajo, nog steeds in functie blijft.

Er wordt nu gespeculeerd dat hij daar zit om politieke belangen te behartigen die tegen het belang van de gemeenschap in gaan.

Er zouden politieke belangen spelen om alles te vertragen

Het verzoek van de regering om meer tijd heeft geleid tot frustratie binnen de gemeenschap van Powakka. Jubithana uit zijn ongenoegen over het niet nakomen van beloften en afspraken door de regering.

Geduld betrachten

Er was eerder overeengekomen dat er een besluit zou worden genomen na de gebeurtenissen van 2 mei 2023, maar Powakka moet nog steeds geduldig zijn.

De betrokkenheid van VIDS en OSIP, zonder erkenning in deze stap, wijst op een gebrek aan respect voor het traditionele gezag en hun gemeenschappen.

De inheemsen stellen nu de regering verantwoordelijk

Ondanks het uitstel blijven de Inheemse organisaties en Powakka achter de gemaakte afspraken staan, waarbij de regering nu verantwoordelijk is voor eventuele afwijkingen van deze afspraken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Worden er spelletjes gespeeld?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!